به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: دکتر خیام نکویی رئیس سازمان تات به همراه دکتر مهاجر رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در سفری 3 روزه به کشور روسیه از برخی دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی این کشور بازدید کردند و درخصوص همکاری های علمی و تحقیقاتی با مسئولان این مراکز تحقیقاتی به گفتگو نشستند. این سفر در تاریخ 16 آذرماه 1401 انجام شد و به مدت 3 روز ادامه یافت.
در خصوص بازدیدها و مذاکرات انجام شده با روسای مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها دراین سفر دکتر مهاجرضمن سخنانی بیان داشت: در نخستین روز سفر به همراه دکتر خیام نکوئی رئیس سازمان تحقیقات و آقای کاظمی معاون اقتصادی سفارت و مسئول دفتر مرکز توسعه و فناوری ، عازم دانشگاه تیمیریازوف شدیم و از آزمایشگاه تغذیه و مواد بازدید نمودیم.
سپس بازدید از آزمایشگاه ژنتیک انجام شد که در آزمایشگاه ژنتیک دانشگاه نیز توضیحات کاملی نسبت به عملکرد دانشگاه در حوزه آزمایشات ژنتیکی، توالی یابی مواد ژنی انجام گرفت و در نهایت توضیحات کاملی در رابطه با استخراج ژن، ارقام گیاهی و دامی و چگونگی کار و جذب دانشجو و همکاری های ما بین دانشجو و مراکز تحقیقاتی از طرف مسئول آزمایشگاه ژنتیک ارائه گردید.
در ادامه، جلسه ای با حضور رئیس دانشگاه برگزار شد و ایشان توضیحاتی درخصوص همکاری های دوجانبه و امکان توسعه همکاری بین سازمان تحقیقات و دانشگاه تیمیریازوف که از دانشگاه های وابسته به وزارت کشاورزی روسیه می باشد ارائه نمود.
در این جلسه دکتر خیام نکوئی سخنانی درخصوص معرفی پتانسیل ها و توانایی های تحقیقاتی سازمان تات و زمینه های همکاری بیان کرد و پیشنهاد تبادل استاد و محقق و اجرای پروژه های مشترک به طرف روسی داده شد و مقرر گردید طرف روسی 2 تن از اساتید خود را با دعوت دکتر خیام نکوئی در رشته دامپروری به مدت 6 ماه برای طی یک دوره فرصت تحقیقاتی به ایران اعزام نماید و در نهایت تفاهم نامه فی ما بین سازمان تحقیقات و دانشگاه تیمیریازوف به امضاء ریاست دانشگاه و ریاست سازمان تحقیقات رسید.
در ادامه این سفر و در ملاقات با سفیر ایران در مسکو دکتر خیام نکوئی در مورد سیاست های کلی وزارت خانه و چگونگی برخورد با شرایطی که تحریم امریکا و اروپا برای روسیه به وجود آوردند و چگونگی برخورد و همکاری های دو جانبه و کمک به روسیه، همچنین چگونگی برطرف کردن تأمین خوراک دام و نیازهای دوجانبه گفتگو گردید.
دکتر مهاجر افزود: در روز دوم سفر از موسسه تحقیقات دامپروی مسکو بازدید شد. حوزه کاری این موسسه در زمینه ژنتیک و تغذیه دام و تولیدمثل و تولیدات دامی بود. از آزمایشگاه جنین شناسی، ژنتیک، تولیدمثل، شیر و تغذیه بازدید به عمل آمد و هر یک از مسئولین آزمایشگاه ها توضیحات کاملی ارائه دادند و به پرسش هایی در زمینه اصلاح نژاد، تولیدمثل و تولید و انتقال جنین پاسخ دادند.
پس از بازدید از آزمایشگاه، بازدید از فارم های پرورش دام سبک داخل محوطه انجام شد. در این مکان ها 8 نژاد اروپایی و نژاد رومانوف اصلاح شده بومی روسیه نگه داری می شد و در فارم های جداگانه با قوچ های وحشی درحال تلاقی برای ایجاد دورگه های مقاوم به سرما بودند.
به گفته دکتر مهاجر: از سیاست های دولت روسیه در کنار افزایش راندمان تولید شیر و گوشت موضوع مقاومت به سرما از اولویت ها می باشد که به موسسات تحقیقاتی اعلام شده است.
با توجه به اینکه بازدید از موسسه واویلو به زمان دیگری موکول گردیده بود و امکان هماهنگی فراهم نشده بود، ریاست موسسه واویلو در موسسه علوم دامی حضور یافته و بعد از این بازدیدها در یک جلسه ناهار کاری شرکت نمودند که در این جلسه بعد از نتیجه گیری از بازدیدها مباحث توانمندی های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور توسط جناب آقای دکتر خیام نکوئی و دکتر مهاجر ارائه گردید.
پس از سخنان طرف های ایرانی، رئیس موسسه علوم دامی مسکو نیز مواردی را در زمینه همکاری مطرح نمود و درخصوص همکاری اعلام آمادگی نمود.
سپس ریاست موسسه واویلو توضیحاتی در مورد توانمندی و پتانسیل ها و نوع همکاری های موسسه علوم ژنتیک پایه مسکو با سازمان تحقیقات را مطرح نموده و دکتر خیام نکوئی نیز توضیحاتی بیان کرد.
رئیس واویلو خاطر نشان کرد: درخصوص آزمایشگاه ژنتیک حیوانات انتخاب ژنتیکی و ژنومی و طراحی ژنومی را می توانیم در قالب تفاهم نامه یا قرارداد با همدیگر همکاری داشته باشیم.
در ادامه سفر بازدیدی از موسسه تحقیقات باغبانی نیز انجام شد. دکتر مهاجر اظهار داشت: در سومین روز از سفر، از موسسه تحقیقات فنی مهندسی ژنتیک (بیوتکنولوژی) بازدید داشتیم. نکته قابل توجه این بود که در مسکو هم مانند ایران کشت و تولید محصولات تراریخته ممنوع می باشد اما رئیس موسسه خاطر نشان کرد: برای عقب نماندن از قافله علم و آمادگی برای شرایط اضطراری و ایجاد امنیت غذایی به دو صورت پژوهش های مرتبط با محصولات تراریخته را پیش برده ایم: تغییر مکان ژن ها در داخل خود رقم و انتقال ژن از یک رقم به رقم دیگر.
در ادامه دکتر خیام نکوئی به معرفی سازمان تحقیقات و پژوهشگاه بیوتکنولوژی پرداخته و کارهایی را که در مورد محصولات تراریخته در پژوهشگاه بیوتکنولوژی ایران انجام شده معرفی کرد و افزود: به رغم ممنوعیت کشت محصولات تراریخته ما هم 10 محصول تراریخته تولید کرده ایم ولی کشت نمی کنیم و کار دیگری که در ایران انجام داده ایم تولید بذرهای هیبرید و محصولاتی که حاصل کشت بافت است، محصولاتی مانند سیب زمینی و نیز تهیه پروتکل گیاهان داروئی.
درپایان به دعوت دکتر جلالی سفیر ایران در روسیه جلسه ای در کنسول گری ایران تشکیل گردید که دکتر خیام نکوئی گزارشی از بازدید ها و نتایج به دست آمده از موسسات مورد بازدید به آقای سفیر ارائه نمود و در گفتگوهای دوجانبه راهکارها و شیوه های موثر در همکاری های دوجانبه بین ایران و روسیه مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقرر گردید از سوی سفارت و سازمان تحقیقات پیگیری گردد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور