دکتر پگاه ولی زاده، عضو هیات علمی بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه، ضمن سفری به کشور شیلی در 48 امین کنگره بین المللی زنبورعسل اپیموندیا در شهر سانتیاگو شرکت کرد و به ارائه سخنرانی پرداخت.
دکتر ولی زاده ضمن گفتگو با خبرنگار روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور درمورد این کنگره خاطر نشان کرد، کنگره بین المللی اپیموندیا، معتبرترین و بزرگترین گردهمایی علمی تخصصی در زمینه زنبورعسل در جهان است که هر بار شمار فراوانی از پژوهشگران، زنبورداران، صنعت گران و تصمیم گیران در حوزه زنبورعسل را گرد هم می آورد.
وی افزود: در کنگره امسال حدود 4هزار نفر شرکت کننده از 82 کشور جهان حضور داشتند، زمینه های اصلی ارائه ها درخصوص سلامت زنبورعسل، زیست شناسی زنبورعسل، اقتصاد زنبورداری، زنبورداری و توسعه روستایی، گرده افشانی و فناوری زنبورداری بود.
این کنگره روز 13 شهریور آغاز به کار کرد و از 14 تا 17 شهریور در 6 مقوله عنوان شده 221 سخنرانی شفاهی و 431 پوستر ارائه گردید.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه خاطر نشان کرد، سخنرانی شفاهی من در نخستین روز کنگره با موضوع “اخطار جهانی جدی در مورد سلامت زنبورعسل: پدیده اخیر آسیب زننده به سلامت زنبورعسل ایران با عامل ناشناخته” انجام شد.
وی افزود: موضوع مورد بحث “پدیده لارومیری” بود که سلامت زنبورستان های ایران زمین را به طور جدی مورد تهدید قرار داده و با وجود تلفات فراوان زنبورعسل در ایران هنوز عوامل این پدیده مخرب شناسایی نشده است. درهمین راستا باهدف هم فکری و ایجاد زمینه مناسب برای همکاری در خصوص یافتن این عامل، اینجانب به شکلی جدی پیگیر ارتباطات با برترین پژوهشگران سلامت زنبور عسل دنیا بوده و هستم. سفر دعوت شده از سوی دانشگاه دامپزشکی وین کشور اتریش هم که در بهار امسال انجام گردید با همین هدف بود.
این پژوهشگر بخش زنبورافزود: ارائه شفاهی ام بر روی موضوع “لارومیری” با استقبال بسیار خوب حاضران (پژوهشگران سلامت زنبورعسل و زنبورداران بین المللی) مواجه شد و موجب بحث ها و همفکری های بی شماری در این خصوص گردید که نه تنها تا آخرین روز اقامتم در شیلی ادامه داشت که پس از بازگشت به میهن نیز در جریان است. امید است با مستحکم کردن جزئیات زمینه همکاری، به زودی بتوانیم بررسی علمی و اصولی تمامی موارد را با جدیت و تلاش مورد نیاز آغاز کنیم و تا رسیدن ریشه ها و علت های ایجاد کننده این تلفات و پیرو آن راهکرد رهایی و پیشگیری از آن آسوده نگیریم و به هدف مان دست یابیم.
این پژوهشگرموسسه افزود، ارائه دوم، پوستری با عنوان “پرورش ملکه زنبورعسل ایرانی مقاوم به کنه وروآ به هدف توزیع در سطح کشور” بود. این ارائه موجب گفتگو و هم فکری های مثبتی در زمینه شناساندن زنبورعسل بومی ایران و تاکید پژوهشگران بین المللی این زمینه به اهمیت حفظ زیرگونه های بومی زنبورعسل و دریافت پیشنهادهایی مفید از آنان در راستای رفع ایرادات این پروژه گردید.
ایشان خاطر نشان کرد، شرکت در تور تکنیکی یک روزه کنگره از دیگر برنامه های این سفر بود. در این تور از چندین زنبورستان در منطقه ای با فاصله 60 کیلومتری از پایتخت، سنتیاگو، بازدید شد. در این بازدید ها از شیوه معمول زنبورداری در کشور شیلی و راهکارهای پیش گیری و مبارزه با آفات و بیماری ها در آن کشور اطلاع حاصل شد.
وی یادآور شد، این کنگره جهانی روز 17 شهریور پایان یافت. گفتنی است :خلاصه مقالات این گردهمایی در وبگاه رسمی کنگره (https://apimondia2023.com) موجود است.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور