به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور نشست مشترک جهت امضای قرارداد همکاری بین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و انجمن اسب کاسپین با حضور دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و دکتر بنا بازی معاون پژوهش فناوری و انتقال یافته ها، دکتر هوشنگ دهقان زاده رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات گیلان، آقای محمد جواد دهقان مدیرعامل انجمن اسب کاسپین در تاریخ 28 آذر ماه 1400 در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
دکتر اسماعیل خانیان در نشست خبری مشترک موسسه تحقیقات علوم دامی و انجمن حفاظت از اسب کاسپین که به منظور همکاری مشترک در زمینه ثبت داخلی و بین المللی و راهکارهای حفاظت از اسب کاسپین برگزار شد، افزود: موسسه تحقیقات علوم دامی کشور یک ماموریت حاکمیتی دارد که حفظ ذخایر ژنتیکی یکی از این وظایف است ولی در اجرای این وظایف، موسسه نمی تواند به تنهایی وارد عمل شود و بایستی از ظرفیت تشکل ها و صنوف استفاده کند.
وی با بیان اینکه در انجام این ماموریت موسسه این تشکل ها را حمایت می کند تا وظایف حاکمیتی را انجام دهد، اظهار داشت: برای حفظ ذخایر ژنتیکی باید منافع و مزایای اقتصادی آن ها را ارتقا دهیم تا توسط مردم به دلیل این مزیت ها حفظ و نگهداری شوند.
ایشان افزود: قانونمندی حفظ ذخایر ژنتیکی نیز باعث می شود تا از قاچاق ژن ها جلوگیری کنیم و حفظ و ارتقای مزیت های نسبی این ذخایر بالاتر رود و در دراز مدت حفظ شوند.
در ادامه این جلسه دکتر هوشنگ دهقان زاده رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات گیلان یادآور شد: مشارکت در خصوص پایش و ثبت جمعیت اسب کاسپین از سال 1397 آغاز شده، تحقیقات کاربردی و پایان نامه ها و کارگاههای آموزشی نیز در این زمینه برگزار شده است.
از شهریور 1396 باشگاه سوارکاری اسب کاسپین را راه اندازی کرده ایم که به کودکان و نوجوانان آموزش داده می شود.
ایشان افزود: فعالیت هایی درخصوص ثبت جهانی اسب کاسپین انجام داده ایم و درزمینه هویت گذاری و میکروچیپ گذاری با موسسه تحقیقات علوم دامی کشور همکاری هایی داشتیم.
در ادامه این نشست خبری محمد جواد دهقان مدیر عامل انجمن حفاظت از اسب کاسپین در مورد تعداد اسبهای کاسپین اظهار کرد: در آمار جهانی دو هزار رأس اسب به عنوان اسب کاسپین از ۵۰ سال پیش تاکنون ثبت شده است و آمار دقیقی از اسب های زنده در دسترس نیست.
وی افزود: از تعداد دو هزار رأس ثبت شده ۳۰۰ رأس از اسبهای ایران بود که ۳۰ رأس از کشور خارج و به کشورهای استرالیا، نیوزلند، آمریکا، سوئد و سایر کشورهای اروپایی صادر شد.
وی ادامه داد: بعد از آن ۳۰ رأس، صادرات اسب کاسپین از ایران نداشتهایم. در داخل کشور اسبهای ثبت شده محدود به اسبهای مرکز تحقیقات آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین است که حدود ۴۱ رأس هستند تعدادی نیز در دست خریداران عام است و چون شناسنامهای برایشان وجود ندارد شناسایی نشدهاند.
وی با اشاره به اینکه حدود۵۰ نفر از مالکان و تولید کنندگان اسب کاسپین به عضویت انجمن درآمدهاند، تصریح کرد: از این تعداد تا کنون ۱۲۰ رأس شناسایی و هویت گذاری شده که در مراحل نهایی ارسال نمونهها برای تستهای ژنتیکی هستند و پیش بینی میشود در نهایت حدود ۵۰۰ رأس اسب کاسپین در کشور وجود داشته باشد.
به گفته دهقان در قوانین بین المللی اسب کاسپین به نام ایران ثبت شده و اسبهای جدید در دنیا نیز به نام ایران می توانند ثبت شوند. در زمینه ثبت ملی به عنوان اثر ارزشمند ژنتیکی و تاریخی به عنوان آثار ناملموس نیز در حال رایزنی با سازمان میراث فرهنگی هستیم.
در این جلسه تفاهم نامه همکاری مشترک بین موسسه تحقیقات علوم دامی و انجمن حفاظت از اسب کاسپین کشور به امضا رسید.
این قرارداد در راستای مشارکت در اجرای قانون نظام جامع دامپروری کشور، قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور و مطابق ماده ۹ اساسنامه انجمن حفاظت از اسب کاسپین با هدف کمک به حفاظت از ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین به عنوان یکی از نژادهای شناخته شده بومی ایران، منعقد شد.
مشارکت در گردآوری اطلاعات و رکوردبرداری سوابق تاریخی اسب های کاسپین کشور با هدف فراهم آوردن زمینه بررسی، تدوین و انتشار سالانه کتاب تبارنامه ملی اسب کاسپین توسط کمیته تبارنامه، فراهم آوردن زمینه کاهش هزینه های انجام تست های ژنتیکی به منظور تایید صحت شجره اسبهای کاسپین کشور برای کمک به اسب داران فعال در زمینه پرورش و تولید اسبهای کاسپین، هویت بخشی به گروه های مختلف جمعیتی اسب های کاسپین و فراهم آوردن زمینه صدور شناسنامه نژادی برای آنها موضوع این قرار داد بود.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور