به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان دکتر سعید اسماعیلخانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به همراه دکتر نادر اسدزاده رئیس بخش مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور و دکتر مرتضی بیطرف ثانی مسئول بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، روزهای 11 و 12 خرداد ماه سال جاری از ایستگاهها و زیرساخت های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان بازدیدکردند.
در این سفر دکتر اسماعیل خانیان و همراهان در جلسه ای با مسئولان مرکز، مسایل و مشکلات مدیریتی ایستگاه دامپروری زهک را مورد بررسی قرار دادند.
دکتر اسماعیل خانیان در نشست مشترک با رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، هدف از این سفر را بررسی شرایط فعلی و برنامه ریزی برای مدیریت بهینه ایستگاه گاو سیستانی بیان نمود.
ایشان ضمن تاکید بر پتانسیلهای مناسب این نژاد، حفظ و توسعه گاو سیستانی را از مهمترین برنامه های موسسه تحقیقات علوم دامی برشمرد.
در این جلسه، دکتر ناروئیراد، گزارشی از دستاوردها و فعالیتهای مرکز ارائه نمود. وی گاو سیستانی را از مهمترین ذخایر ژنتیکی منطقه برشمرده و بر حفظ و توسعه این نژاد در منطقه تاکید نمود.
گزارش بازدید میدانی از ایستگاه زهک:
با توجه به بررسی شاخص مدیریت تولیدمثلی و مناسب نبودن این شاخص ها از جمله، نرخ گوساله گیری، روزهای باز و فاصله زایش در ایستگاه و همچنین هزینه های بالای مربوط به تغذیه دام ها مقرر شد به منظور کاهش هزینههای ایستگاه و بهبود مدیریت گله، نسبت به تهیه علوفه خارشتر و غنی سازی آن پیگیری لازم صورت گیرد و بخش عمده اقلام علوفهای جیره از آن استفاده شود.
همچنین طرح تولید بلوک خوراکی متوازن بر پایه بقایای زراعی منطقه توسط دکتر کیخاصابر پیگیری شود و جهت جلب حمایت های مالی در فراخوان طرحهای نوآورانه و کاربردی در حوزه پسماندها و ماشینآلات کشاورزی با هدف بهبود در بهره وری از منابع خوراک دام معاونت علمی ریاست جمهوری شرکت نماید.
مقرر شد جهت افزایش سهمیه سبوس ایستگاه دامپروری زهک از 10 به 20 تن در ماه موسسه تحقیقات علوم دامی با معاونت امور دام وزراتخانه رایزنی کند.
برای حل مشکل نرخ گوسالهگیری پائین، روزهای باز طولانی پس از زایش، با هماهنگی دکتر بانه دامهای مولد در سه بهاربند با توجه به اطلاعات شجره ای آنها تقسیم و به هر بهار بند یک گاو نر اختصاص داده شود و بدین ترتیب مشکل فحل یابی و عدم جفتگیری به موقع حل شود.
و همچنین مقرر شد یک نرم افزار مدیریت گله برای ایستگاه تهیه شده و تمامی اطلاعات در آن ثبت و امکان گزارشگیری به موقع فراهم شود.
مقرر شد دکتر کیخاصابر موضوع اجرای روش اقتصادی پروار متمرکز گوسالهها در ایستگاه زهک با هدف پروار سریع گوساله در سن پایین را در قالب پروژه های اقتصادی به دفتر آقای دکتر ولدان ارایه نمایند
پروژه هایی تحت عناوین: تولید SNP پنل اختصاصی گاو سیستانی، طراحی سازه ایمنیزا (واکسن(DNA برای کنترل رفتار تولیدمثلی و پروار گوساله نر سیستانی، تولید سیستم خودکار رکوردبرداری از گاوهاي سیستانی، تعیین بهترین سطح اقتصادی روزهای باز و دوره خشکی در پرورش گاو سیستانی، بهنژادی گاو سیستانی از طریق هسته باز و توزیع جوانه های تخمی و استفاده بهینه از محصولات فرعی زراعی استان به صورت جیره متوازن ذیل طرح جامع مدیریت گاو سیستانی ارایه و در سمپات بارگذاری شود.
در ادامه این بازدید جلسه ایی در خصوص جایگاه دامپروری پیرامون نظام بهره برداری از طرح احیای ۴۶ هزار هکتار اراضی دشت سیستان برگزار شد.
ابتدا دکتر سرگزی در خصوص این طرح که در قالب ۱۶ ناحیه عمرانی و در محدوده پنج شهرستان حوزه سیستان (زابل، هیرمند، زهک، نیمروز و هامون) با چهار هزار کیلومتر طول لوله گذاری و با انتقال آب با لوله به ۴۶ هزار هکتار از زمین های دشت سیستان با تخصیص ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب از چاه نیمهها توضیحاتی ارایه داد. همچنین در خصوص ارزش سرمایه گذاری 21 هزار میلیاردی در این پروژه و استفادههایی که از این زیرساخت اقتصادی در حوزه زراعت، باغبانی، اگروتوریسم، هاب تولید انرژی(باد و افتاب) می توان بهره برد مطالبی را عنوان نمود.
ایشان در خصوص سیاست های جدید رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان مبنی بر صدور پروانه های مرغداری، صدور مجوز کشت پنبه در منطقه پس از چهار دهه و واردات شتر شیری از پاکستان نیز مطالبی بیان کرد و افزود: جایگاه دامپروری در این طرح به دلایل توجیهی و دفاع مسئولان دامپروری بستگی دارد.
در ادامه دکتر اسماعیل خانیان در خصوص جایگاه دامپروری در نظام بهره برداری از طرح ۴۶ هزار هکتار دشت سیستان، خواستار تعامل مدیریت نظام بهره برداری از طرح 46 هزار هکتاری با معاون امور تولیدات دام وزارتخانه و معاونت بهبود تولیدات دامی استان شد و اختصاص انشعاب آب برای تامین آب شرب دام های مستقر در تختک های تالاب هامون را یادآور شد.
وی یادآور شد: توسعه دامپروری در این مناطق در تلفیق با بخش زراعت مورد توجه قرار گیرد و از پسماندهای زراعی کشت شده در این اراضی برای تامین خوراک دام متوازن به ویژه برای دام سبک مد نظر قرار گیرد و از تأسیس دامپروری مدرن که موجبات وابستگی به نهاده های وارداتی مانند ذرت و سویا دارد، پرهیز شود و با توجه به نتایج طرح های تحقیقاتی انجام شده، آمادگی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برای تهیه خوراک کامل متوازن بر پایه پسماندهای زراعی منطقه برای مراحل مختلف فیزیولوژیکی دام سبک را اعلام نمود.
همچنین ظرفیت ایستگاه دامپروری زهک برای توزیع جوانه ها بین پرورش دهندگان گاو خالص سیستانی، ضمن بهبود ژنتیکی و تاثیر ایستگاه در جهت توسعه پرورش گاو سیستانی در منطقه را متذکر شد.
در ادامه دکتر اسدزاده پیشنهاد داد با توجه به اجرای پروژه بررسي استراتژي هاي توسعه پايدار صنعت دامپروري منطقه سيستان از نتایج پروژه مذکور در برنامه ریزی برای نظام بهره برداری از طرح 46 هزار هکتاری مورد توجه قرار گیرد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور