به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: جلسه شورای پژوهشی با حضور دکتر مهاجر رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دکتر عباسی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، دکتر خمیس آبادی معاون برنامه ریزی و پشتیبانی، دکتر اسدزاده مدیر امور پژوهشی، روسای بخش های تحقیقاتی و مدیران موسسه و شماری از محققان و روسای بخش های علوم دامی مراکز تحقیقات استانی (وبیناری) در تاریخ 16 بهمن ماه جاری در سالن جلسات برگزار شد.
در این جلسه دکتر مهاجر با اشاره به برگزاری سومین کنگره بین المللی و یازدهمین کنگره ملی پژوهشی زنبور عسل ایران در موسسه، از تمامی بخش ها و همکارانی که حضوری فعال در این همایش داشتند قدردانی کرد و افزود انتظار حضور و همکاری بیشتری از تمامی بخش ها به ویژه در روز دوم کنگره داشتیم که متاسفانه این انتظار برآورده نشد.
در این جلسه دکتر بهرامی عضو هیات علمی بخش تحقیقات تغذیه در خصوص امکان استفاده از علوفه هیدروپونیک در تغذیه دام به بیان مطالبی پرداخت و در تعریف هیدروپونیک گفت: به این نوع کشت (آب کشت) نیز گفته می شود، پرورش و رشد گیاهان بدون خاک و با استفاده از منابع موادغذایی می تواند به وسیله آب یا یک ماده خنثی مثل شن و ماسه غنی شده از مواد غذایی به گیاه برسد و یا بدون این مواد ریشه گیاه نگهداری شود. انواع آن شامل کشت درآب و کشت در شن می باشد.
ایشان وجود مشکلاتی مانند آب، خاک و مراتع، را موجب ضرورت استفاده از این نوع کشت عنوان کرد.
وی صرفه جویی در مصرف آب ،کاهش سطح مورد استفاده، کشت عمودی، ،کاهش هزینه های تولید، مدیریت بهینه و عملکرد بالاتر، اقتصادی شدن واحد هیدروپونیک درکشت علوفه، کنترل آفات و بیماری ها را از جمله مزایای این نوع کشت عنوان کرد.
ایشان در خصوص کاستی ها و معایب این نوع کشت یادآور شد: بذر با قدرت جوانه زنی بالا، نیاز به متخصص در هر مرحله، قابل استفاده نبودن در فواصل دور به عبارتی پرورش دهنده این نوع از علوفه خودش باید دامداری داشته باشد وآن را به مصرف برساند و فضا و بالا بودن هزینه های تولید از کاستی های این نوع کشت است.
دکتر بهرامی با اشاره به بررسی اقتصادی این نوع کشت یادآورشد: این نوع کشت برای دامداران صنعتی دارای محدودیت هایی است و مختص به دامداران سنتی است، با توجه به بحران آب در کشورمان و کوچک شدن زمین های کشاورزی، کشت هیدروپونیک کاشت و برداشت را آسان کرده، خواب سرمایه ندارد، هزینه حمل بار ندارد و برای گاودار می تواند اقتصادی باشد و موجب افزایش ظرفیت های مراتع، تامین خوراک دام در جوامع روستایی و اشتغال زایی می شود.
در ادامه جلسه بحث هزینه های بالای مصرفی در زمینه آب و برق، ایجاد مشکلاتی مانند رطوبت، کپک زدن و مشکلات گوارشی برای دام و عدم استقبال شرکت های خصوصی به دلیل هزینه بالای اقتصادی این نوع کشت از سوی حاضران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور