به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: چهارمین جلسه کمیسیون ثبت منابع دامی با حضور دکتر مهاجر رئیس موسسه، دکتر عباسی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، دکتر اسدزاده مدیر امور پژوهشی، مهندس سرابندی نماینده معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی و با حضور اعضای کمیسیون در نخستین روز از مرداد ماه 1402تشکیل شد و به بررسی ثبت نژاد مرغان بومی اصلاح شده پرداخت.
در این جلسه دکتر مهاجر ضمن سخنانی با اشاره به قانون نظام جامع دامپروری افزود، در راستای این قانون موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مرکز اصلاح نژاد کشور، وظیفه ثبت ذخایر و منابع ژنتیکی را به عهده دارند و در این زمینه یکی از کارهای اساسی انجام شده اصلاح نژاد مرغ بومی در 6 استان کشور است.
ایشان افزود: کار اصلاح نژاد با کمک و همراهی معاونت امور دام و معاونین امور دام استان ها انجام می شود که حرکت بسیار ارزشمندی است، در بازدیدهایی که از استان های فعال در این زمینه انجام شد، نتایج بسیار مطلوبی را شاهد بودیم.
وی درادامه یادآورشد: در جلساتی مصوب شد که این نژادها با عنوان نژادهای دومنظوره تخم گذار و گوشتی نامیده شود.
در سفر به ارومیه با مسئولان گفتگو شد که حریم حفاظتی ایستگاه اصلاح نژاد مرغ بومی در این شهر مورد توجه قرار گیرد و حریم حفاظتی آن مشخص گردد و به عنوان پدافند غیر عامل مرغ لاین محسوب گردد.
دکتر مهاجر با اشاره به فعالیت های انجام شده در استان های اصفهان، یزد، خراسان و فارس افزود: قرار بر این شد نژادهای مختلف در استان های کشور ثبت شود و سپس مقدمات ارائه به بخش خصوصی فراهم گردد. در این راستا زمینه تولید تجاری برای توزیع به روستاییان سراسر کشور فراهم می شود که این مهم به بخش خصوصی واگذار می شود و وظیفه حفظ و اصلاح خط برعهده متخصصین ما قرار می گیرد.
در ادامه جلسه خانم دکتر شعله قربانی مجری طرح مرغ بومی کشور به بیان اهداف اصلاح نژاد مرغ های بومی کشور پرداخت و افزود، تعداد مرغ های بومی کشور در حال کاهش بود و اگر این طرح از سوی معاونت امور دام اجرا نمی شد، شاهد انقراض مرغ های بومی بودیم.
ایشان حفاظت از ذخایر ژنتیکی، بهبود صفات اقتصادی مهم در مرغ های بومی با هدف تولید مرغ دومنظوره، اشتغال زایی و خود اتکایی و تولید پروتئین روستایی (جامعه هدف) از نظر تامین بخشی از پروتئین حیوانی مورد نیاز را ،از جمله استراتژی های معاونت امور دام جهت توسعه مرغ های بومی نام برد.
وی در ادامه به طرح ثبت ملی مرغ های بومی اصلاح شده اشاره کرد و دارا بودن 30 نسل شجره در مرغ بومی را از جمله افتخارات این طرح نام برد.
در ادامه، شناسنامه های ثبت ملی مرغ های بومی اصلاح نژاد شده استان های اصفهان، یزد، فارس، خراسان، ارومیه و مازندران مورد بررسی قرار گرفت.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور