به منظور بررسی وضعیت پیشرفت کار طرح “حفظ و توسعه پرورش گوسفند زل در استان مازندران” جلسه ای با حضور مسئولین مرتبط در تاریخ 2 شهریور 1401 در ایستگاه ملی گاودشت برگزار شد.
در این جلسه مهندس میرزایی نماینده معاونت امور دام استان، دکتر ولی نمایندۀ مرکز تحقیقات کشاورزی استان، دکتر پاپی مجری طرح گوسفند زل از موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دکتر فرهادی نمایندۀ دانشگاه ساری، مهندس کریمی نمایندۀ اداره ترویج استان، مهندس عمادی نمایندۀ سازمان دامپزشکی استان، مهندس کریم تبار نمایندۀ استانداری و مهندس قاسمی نمایندۀ اتحادیه دامداران از استان مازندران و مهندس آهنگری رئیس ایستگاه گاودشت، مهندس نیکبختی مسئول بخش پرورش گوسفند زل حضور داشتند.
در ابتدای جلسه نماینده معاونت امور دام با اشاره به آخرین نسخۀ اصلاح شدۀ قرارداد منعقد شده بین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مرکز اصلاح نژاد دام کشور در خصوص طرح اصلاح نژاد گوسفند زل، به وظایف دو طرف اشاره کرده و پیشرفت کار طرح را براساس زمان بندی اجرای آن رضایت بخش دانست.
در ادامه مهندس آهنگری در مورد انجام کارهای انجام شده شامل خرید دام های مورد نظر با سختی و مشکلات بسیار زیاد و آماده کردن زیرساخت های اجرای طرح مانند احداث آغل تحقیقاتی توضیحاتی ارایه داد و با اشاره به مبلغ پرداخت شده سالانه مرکز اصلاح نژاد برای اجرای طرح، این مبلغ را بسیار ناکافی عنوان کرد و افزود: برای ادامه کار نیازمند سرمایه گذاری بیشتری از سوی مرکز اصلاح نژاد دام هستیم تا تعهدات موسسه براساس برنامه زمان بندی شده صورت گیرد.
سپس دکتر ولی نماینده مرکز تحقیقات اشاره ای به میزان خلوص دام های نر و ماده موجود داشت و توضیحاتی در خصوص اطلاعات مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل و روند اصلاح نژاد گوسفند زل ارایه نمود و اینکه طرح مذکور فقط با وجود دامهای خالص از نظر نژادی امکان پذیر بوده و در صورت عدم خلوص دام ها اجرای این طرح امکان پذیر نیست.
باتوجه به ارتباطات ایشان با بخش خصوصی، مقرر شد در صورت امکان تعدادی گوسفند زل خالص از دامداران منطقه برای خرید به نماینده موسسه معرفی شود تا در صورت تأیید، نسبت به خرید اقدام لازم صورت گیرد.
در ادامه دکتر پاپی مجری طرح و نماینده موسسه در این جلسه، ضمن توضیحاتی در خصوص روند اجرای طرح از ابتدا تاکنون، گزارشی از پیشرفت کار ارایه کرد وافزود: به دلیل نبود اطلاعات اولیه شجرهای و ناخالصیهای موجود در دام های خریداری شده،، ناچار به انتخاب فنوتیپی بودیم. پس از آن، ثبت شجره با جفت گیری های کنترل شده، ثبت رکوردهای مربوط به تولد برهها از تولد تا شیرگیری و یک سالگی صورت گرفته است. همچنین ثبت اطلاعات دام ها در سامانه مرکز اصلاح نژاد دام از دیگر وظایف موسسه بوده که تاکنون انجام شده است.
وی یادآور شد: تاکنون موسسه براساس قرارداد منعقده به وظایف خود عمل کرده است.
در این جلسه دکتر فرهادی در مورد اهمیت حفظ نژاد زل که در بین 27 نژاد موجود جزء بهترینها می باشد به بیان توضیحاتی پرداخت و خواستار انجام پروژه های اصلاح نژادی بیشتر و گسترده تر در این زمینه شد.
با توجه به اینکه مدل اصلاح نژاد مدل بومی می باشد، لذا از ظرفیت استان در این زمینه بایستی استفاده گردد. همچنین از محققین خواسته شد که در این ایستگاه پروژه سنتز نژاد اجرایی نشود و فقط به حفظ نژاد زل کمک گردد. همچنین ایشان تاسیس یک گله 10 هزار راسی گوسفند زل خالص را در ایستگاه پیشنهاد داد که بتوان از دام های موجود برای توزیع و فروش به دامداران منطقه استفاده کرد و درادامه به تشکیل کمیته تخصصی نژاد زل اشاره نمود.
در ادامه مهندس کریمی مسوول ترویج استان پیشنهاد به حفظ دام های نژاد زل در سطح و اندازه کمتر در باکس های کوچکتر داد. همچنین به ارزشگذاری گوشت این نژاد توصیه نمود.
در این جلسه نماینده اتحادیه دامداران استان به پی گیری مجدانه این اتحادیه در جهت پیدا کردن دام های خالص زل در استان اشاره کرد که با توجه به استفاده از نرهای نژادهای دیگر این مهم محقق نشده است.
در ادامه مهندس نیکبختی به بیان توضیحاتی در زمینه کارهای انجام شده و اطلاعات مختلف ثبت شده نظیر مشخصات دامهای مولد، تاریخ زایش، وزن تولد تا قطع شیر، جنسیت، تیپ زایش و اطلاعات ثبت شده در سامانه اصلاح نژاد دام پرداخت. همچنین موانع و مشکلات مختلف زیرساختی و نرم افزاری نیز توضیح داده شد.
سپس دکتر عمادی نماینده اداره دامپزشکی به بیان اهمیت رعایت ضوابط بهداشتی و همچنین آمادگی این اداره در زمینه همکاری برای توزیع واکسن های مختلف و انجام تست های بروسلوز و انجام بیمه دام های موجود پرداخت. همچنین دکتر بهاری در زمینه همکاری در زمینه تامین نهاده های دامی قول مساعد داد.
در ادامه جلسه مهندس کریم تبار نماینده استانداری اظهار داشت که مبلغ در نظر گرفته شده برای انجام این پروژه مهم ،بسیار اندک و ناچیز بوده و در صورت امکان بودجه بیشتری برای این پروژه در نظر گرفته شود.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور