به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: جلسه اصلاح نژاد گاومیش با حضور دکتر عباسی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، دکتر اسدزاده مدیر امور پژوهشی، نمایندگانی از مرکز اصلاح نژاد کشور و مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول در تاریخ 8 آبان ماه جاری در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
در این جلسه دکتر عباسی ضمن سخنانی با تاکید بر اهمیت موضوع گاومیش اظهار داشت: این موضوع پیوسته مورد توجه موسسه و مرکز اصلاح نژاد دام کشور می باشد و این جلسه به منظور هماهنگی مشترک برای ارائه مطالب برای غنی شدن و تکمیل اطلاعات موجود و همکاری بیشتر جهت اقدامات آینده برنامه ریزی شده است.
ایشان یادآورشد: بین بخش اجرا و تحقیقات در استان خوزستان همکاری منسجمی دیده نمی شود که ضروری است در این خصوص بازنگری شود و همکاری بیشتری بین بخش ها انجام شود.
در ادامه جلسه دکتر مشایخی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول در خصوص ایستگاه علوم دامی این مرکز توضیحاتی ارائه داد و افزود: ایستگاه علوم دامی دارای واحدهای پرورش گوسفند، بز، گاو و گاومیش می باشد.
وی یادآورشد: در ابتدا با 10 راس گاومیش کار را آغاز کردیم و در مورد گاومیش طرح های تغذیه ای، مدیریتی و تولید مثلی اجرا شده است و به دلیل کمبود نیروی انسانی کمتر به طرح های بهنژادی پرداختیم که اکنون ضرورت آن احساس می شود.
ایشان با تاکید بر همکاری تمامی دستگاهها در این مورد هدف از تشکیل جلسه را همگرایی حوزه های مرتبط نام برد.
در ادامه جلسه دکتر امیری عضو هیات علمی مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول ضمن سخنانی با معرفی ایستگاه علوم دامی مرکز صفی آباد یادآور شد: این مجموعه دارای 27 هکتار زمین قابل کشت، مرغداری 9 هزار قطعه ای،گوسفندداری 700 راسی می باشد، گاومیش داری ظرفیت فعلی300 راسی و قابلیت افزایش تا 500 راس را دارد.
ایشان در خصوص پروژه بررسی و آنالیز اطلاعات اولیه جمع آوری شده از هسته اصلاح نژادی گاومیش در استان خوزستان و ایستگاه علوم دامی صفی آباد مطالبی بیان کرد و کمبود نیروی انسانی و کمبود امکانات و تجهیزات را از جمله چالش ها و مشکلات این ایستگاه برشمرد.
در این جلسه مهندس کاظمی از مرکز اصلاح نژاد کشور به اهمیت پروژه گاومیش در خوزستان اشاره کرد و آن را از برنامه های موجود مرکز اصلاح نژاد کشور نام برد.
وی در ادامه به مخاطرات زیست محیطی در این مورد اشاره کرد و یادآور شد در دوره خشکسالی کشور استان خوزستان بخش قابل توجهی از مواد خشبی مورد نیاز کشور را تولید کرده است.
ایشان خاطر نشان کرد: از مواهب طبیعی خوزستان برای توسعه گاومیش استفاده نمی شود. در بلند مدت اگر به گونه های بومی توجه نکنیم سرمایه های ژنتیک کشور از میان خواهد رفت و حیات این دام با مخاطرات جدی روبرو خواهد شد.
ایشان آب را چالش اصلی در این منطقه نام برد و یادآور شد اگر منطقه خالی از سکنه شود ثبات و امنیت اقتصادی و زیست محیطی این منطقه آشفته می شود.
وی استفاده از مه پاش ها برای تامین رطوبت و آب گاومیش ها را از راهکارهای مورد استفاده نام برد.
مهندس کاظمی خاطر نشان کرد: اگر فعالیت گاومیش داری ادامه یابد و تولید مثل انجام شود فعالیت های اصلاح نژادی مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به اینکه 14 استان در کشور دارای گاومیش هستند، انتقال و تبادل دانش و تجربه در استان های دارای این دام را یکی دیگر از راه های پیشرفت طرح های این حوزه برشمرد.
کارشناس مرکز اصلاح نژاد دام کشور تاکید کرد: پیشرفت طرح های حوزه دام ارتباط مستقیم با سوددهی برای دامدار دارد و در این صورت دامدار همکاری های لازم برای پیشرفت طرح ها و دیگر امور را خواهد داشت.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور