جلسه نظارت و ارزشیابی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، در سالن جلسات این موسسه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، جلسه ارزشیابی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، با حضور تعدادی از معاونان و مدیران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رئیس، معاونان، روسای بخش ها و تعدادی از اعضا هیات علمی موسسه برگزار شد.
حسن علیپور، رئیس دفتر نظارت و ارزشیابی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، با اشاره به ارزیابی مثبت ستاد از موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، در ارتباط با شاخص های محاسبه بهره وری توضیح داد و گفت: هدف این ارزشیابی، مقایسه موسسات یا مراکز با هم نیست، زیرا هر کدام وظیفه و فعالیت متفاوتی دارد.
در ادامه، حسن خمیس آبادی، گزارش مبسوطی از عملکرد موسسه در سال 1402 ارائه داد و به تشریح وظایف، اهداف، ظرفیت ها و برنامه های موسسه در قالب سیاست های ابلاغی سازمان پرداخت.
توضیح در ارتباط با بخش های تحقیقاتی، آزمایشگاه ها، ایستگاه های تحقیقاتی، مرکز رشد علوم دامی، بانک ژن ذخایر ژنتیک دامی ایران، وضعیت نیروی انسانی و روند کاهشی آن طی یک دهه گذشته از مهمترین مواردی بود که خمیس آبادی درباره آنها سخنرانی کرد.
وی، با اشاره به چالش های دامپروری ایران، عنوان کرد: کمبود آب و علوفه، پایین بودن راندمان تولید در بسیاری از دامپروری ها و وابستگی به واردات نهاده از مهمترین چالش های پیش روی این بخش هستند که نقش موسسه در رفع این پالش ها بسیار حیاتی است.
خمیس آبادی، پس از ارائه گزارش پیشرفت طرح کلان بهبود صفات اقتصادی مرغ لاین آرین، عنوان کرد: حفاظت، ثبت و ارتقای ژنتیکی دامی، اصلاح نژاد گروهی گوسفندان افشاری در منطقه ماهنشان زنجان، ارتقای کمی و کیفی گوشت قرمز، آموزش کارکنان به مدت 16 هزار و 196 نفر ساعت در سال گذشته، مشارکت تمام بخش ها در اجرای برنامه های ترویجی و… بخشی از دستاوردهای موسسه طی سال 1402 محسوب می شود.
وی، ضمن قدردانی از تلاش همکاران محقق در موسسه، بیان کرد: در سال گذشته از 6 فناوری معرفی شده در سازمان، 4 مورد مربوط به موسسه تحقیقات علوم دامی کشور بود. به عبارتی دو سوم فناوری های برتر، به حوزه علوم دامی اختصاص یافت.
در ادامه، یدالله دالوند، با اشاره به تجربه خود در زمینه طیور، گفت: امروز 50 درصد پیشرفت و ترقی یک واحد تولیدی طیور، به مدیریت مجموعه مربوط است.
رئیس روابط عمومی سازمان تات، افزود: بنابراین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور می تواند در این بخش، اثربخشی قابل توجهی داشته باشد.
وی، درباره ارتباط دانشگاه با موسسه، عنوان کرد: اگرچه این ارتباط بسیار شایسته و قابل تقدیر است، اما باید شان و منزلت موسسات و مراکز تحقیقاتی طی اجرای همکاری های مشترک حفظ شده و این مجموعه ها همواره به عنوان مرجع تحقیقات کشاورزی شناخته شوند.
دالوند، ادامه داد: خوشبختانه در حال حاضر از تولید علم گذر کرده ایم و اکنون تقاضامحور بودن برنامه های پژوهشی در دستور کار قرار گرفته است. در عین حال، اجرای پروژه های مشترک بین موسسات افزایش یافته و موازی کاری ها کاهش پیدا کرده و فعالیت ها زودتر به نتیجه می رسد.
وی، در پایان اهمیت بخش رسانه و ارتباط روابط عمومی با منابع تولید خبر را تشریح و تاکید کرد: روابط عمومی ها مانند موتور محرکی هستند که در معرفی فعالیت های پژوهشی به عموم مردم بسیار موثرند.
سپس، روسای بخش ها به تفکیک مشکلات و مصائب پژوهشی خود را مطرح کردند که مدیران سازمانی، راهکارها و پیشنهادات مربوطه را به بحث و تبادل نظر گذاشتند.
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، قابلیت تبدیل شدن به پژوهشگاه علوم دامی را دارد
مصطفی شریف روحانی، در جلسه ارزشیابی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، گفت: با توجه به ظرفیت های بالایی که در این موسسه به چشم می خورد، می تواند به درجه پژوهشگاهی ارتقا یابد.
در این جلسه، قائم مقام موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با اشاره به تخصص خود در رشته دامپزشکی، گفت: با توجه به پتانسیل های قابل توجهی که در این موسسه وجود دارد، می توان آن را به مرتبه پژوهشگاه ارتقا داد و در ادامه برای آن پژوهشکده های متنوعی مانند طیور، دام سنگین، شتر و غیره را تعریف کرد.
مصطفی شریف روحانی، افزود: اکنون صنعت دام و طیور کشور به گفته صاحبنظران این حوزه، بیش از 600 هزار میلیارد تومان ارزش مالی دارد. بنابراین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، بخش بزرگی از اقتصاد کشاورزی را به خود اختصاص می دهد.
وی، ادامه داد: در حال حاضر 35 درصد برنامه های موسسه به حوزه طیور، 28 درصد به حوزه خوراک، 20 درصد به بخش گوشت قرمز، 5/5 درصد به تکنولوژی و فناوری و 10 درصد به حوزه زنبور عسل مربوط می شود.
شریف روحانی، با بیان اینکه هم اکنون 22 هزار بهره بردار صنعت طیور در کشور فعالیت دارند، عنوان کرد: ارتباط موثر با این بهره برداران به ویژه تولیدکنندگان بزرگ طیور، می تواند تامین کننده بخش قابل توجهی از اعتبارات مورد نیاز برای انجام پژوهش های این بخش باشد.
توجه بیشتر به حوزه اقتصادی اجتماعی در کنار برنامه های راهبردی امنیت غذایی، انجام تحقیقات در بخش کشتارگاه ها، توجه به مکانیزاسیون در حوزه دامپروری، پرداختن به موضوع حیوانات خانگی و استفاده از جلبک ها و حشرات، از دیگر مواردی بود که شریف روحانی به آنها اشاره کرد.
قائم مقام موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با اشاره به توافقنامه پاریس، ادامه داد: طبق محاسبات صورت گرفته 18 درصد گازهای گلخانه ای دنیا در بخش دامپروری تولید می شود که باید برای کاهش آن تحقیقات مقتضی صورت گیرد. البته در این زمینه پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی می تواند با همکاری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، پروژه های مشترک تعریف کند. زیرا بخشی از دفع متان توسط دام ها به حوزه ژنتیک و اصلاح نژاد مربوط می شود و بخشی هم به حوزه تغذیه.
به گفته وی، برخی کشورهای پیشرفته توانسته اند با تحقیقاتی که انجام داده اند تا 12 درصد دفع گاز متان را در دامپروری ها کاهش دهند. بنابراین توجه به ایمنی زیستی و فناوری های سازگار با محیط زیست بسیار ضروری است.
شریف روحانی، تاکید کرد: با توجه به خلاء سازمان دامپزشکی کشور در بخش تحقیقات دامپزشکی و بیماری ها این موسسه می تواند با ورود به مقوله بهداشت و پیشگیری از بیماری ها در کنار موسسه رازی، چالش های حوزه بهداشت را در دامپروری ها و مرغداری ها مانند زنبورعسل پوشش دهد.
وی همچنین گفت: تعریف پروژه های اقتصادی و اثربخش حوزه دام و طیور با همکاری دفتر اقتصادی سازمان و حوزه مکانیزاسیون با همکاری موسسه تحقیقات فنی و مهندسی، مورد توجه قرار گیرد.