به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: جلسه کارگروه مشورتی و هماهنگی ذخایر ژنتیکی دامی کشور جهت آمادگی حضور در یازدهمین نشست کارگروه فنی بین کشورها در زمینه منابع ژنتیکی دام برای غذا و کشاورزی در تاریخ 7 اردیبهشت 1400 به شکل وبینار در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
این جلسه با حضور دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه، دکتر بناءبازی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، دکتر جعفرآقایی رئیس مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی و اعضای این کارگروه برگزار شد.
در این جلسه دکتر جعفرآقایی ضمن سخنانی اظهار داشت: شورای هماهنگی کمیسیون منابع ژنتیکی دارای 11 عضو است که نمایندگان ایران در این جلسه باید فعال باشند و اطلاعات جامع و کاملی ارائه دهند، اگر اطلاعات لازم را به فائو ارائه ندهیم مالکیت منابع ژنتیکی خود را از دست می دهیم و اندک اندک نادیده گرفته می شویم. اگر این چنین شود چه تفاوتی با کشوری خواهیم داشت که منابع ژنتیکی ندارد؟
ایشان یادآور شد: برخی پروژه های ارائه شده بسیار ضعیف هستند، اگر قرار باشد در پروژه های فائو شرکت کنیم باید پروژه های محکم و قوی ارائه دهیم و در مورد منابع ژنتیکی باید طرح بنویسیم، در این راستا ثبت اطلاعات و تشریح وضعیت، اهمیت اساسی دارد.
در این جلسه دکتر اسماعیل خانیان در خصوص حفظ ذخایر ژنتیکی نکاتی را یادآور شد و افزود: در مورد بهره برداری و استفاده از ذخایر ژنتیکی نیاز به همکاری جهانی و آموزش هایی است که باید به برخی از محققین ارائه شود. همچنین باید روی کارگاه های آموزشی، بازدیدهای بین المللی و ژنومی کردن تاکید شود.
ایشان افزود: در استان ها محققان علاقمند زیادی هستند که می توانند روی این موضوع کار کنند.
وی یادآور شد: برای تمامی دام ها به ویژه دام های در معرض خطر مانند: بز مرخز، اسب کاسپین، گاو سیستانی و شتر دو کوهانه باید طرح داشته باشیم و در این زمینه مسئله تسلط به زبان انگلیسی نیز مهم است.
در این جلسه دکتر بناءبازی ضمن بیان مشکلات و چالش هایی که متخصصین این حوزه در ارتباط با کشورهای دیگر دارند گفت: در سال های اخیر بحث ذخایر ژنتیکی، به موضوعی امنیتی تبدیل شده که این موضوع موجب ایجاد هراس برای ارائه اطلاعات به مجامع بین المللی شده است و مشکل دیگر تحریم ها هستند که ورود و خروج اطلاعات را بسیار دشوار کرده است.
ایشان افزود: بانک ژن موسسه با تلاش و زحمات زیادی آماده شده و نمونه های فراوانی در این بانک موجود است که برای اشتراک این نمونه ها در سازمان تحقیقات، راهکاری اندیشیده نشده، همچنین مستند کردن برخی از تجربه ها نیز از دیگر مشکلات است مانند “سامانه مکان مبنا” که توسط دکتر جلوخانی ارایه شده است.
در ادامه دکتر جوانروح یادآور شد: در کشور ما ساختار مشخصی برای این موضوع نداریم و برای یک فرد امکان ندارد به تمام اطلاعات درخواستی سازمان فائو پاسخ دهد. در کنار فرد هماهنگ کننده نیاز به تیم تخصصی داریم تا اطلاعات به روز از منابع ژنتیکی داشته باشد.
وی افزود: نیاز است پروژه های مشترک با فائو تعریف کنیم و حمایت از نژادهای در حال انقراض اهمیت فراوانی دارد. همچنین باید برای حفظ نژادهای بومی برنامه مشترک داشته باشیم و از بانک های اطلاعاتی، اطلاعات به روز را به فائو ارائه دهیم.
در ادمه دکتر جلوخانی نیارکی خاطر نشان کرد: چند سالی است که در زمینه ثبت و پایش، پروژه های خوبی انجام شده در این خصوص حدود 40 پروژه تحقیقاتی انجام شده است که می توان آنها را در جلسات فائو مطرح کرد.
در این جلسه هریک از اعضای کارگروه در خصوص مسائل مطرح شده به ابراز نظرات و دیدگاه های خود پرداختند تا برای شرکت در جلسه یازدهمین نشست کارگروه فنی بین کشورها در زمینه منابع ژنتیک دام برای غذا و کشاورزی، نمایندگان ایران با توان علمی و تخصصی بالاتری شرکت کنند.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور