به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: روز انتقال یافته های تحقیقاتی با عنوان “استفاده از پودر پر هیدرولیز در جیره جوجه های گوشتی ” با حضور، دکتر حسینی، دکتر علیزاده و مهندس توکلی از موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، خانم مهندس پورعوض و مهندس رستمانی از اداره ترویج استان البرز در تاریخ 13 مرداد 1400 در محوطه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
مجری این یافته تحقیقاتی دکتر سیدعبداله حسینی عضو هیات علمی بخش تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ضمن بیان مطالبی در این خصوص افزود: رشد گسترده صنعت پرورش طيور ایران در سال های اخیر، سبب افزایش چشمگیر تولید سالانه مرغ زنده شده و این امر افزایش تولید محصولات جانبی نظیر پر مرغ را به دنبال داشته است. آخرین آمار رسمی حاکی از تولید سه میلیون تن مرغ زنده در سال است.
وی یادآور شد: از آنجا که پرها حدود پنج تا هفت درصد وزن مرغ زنده را تشکیل می دهند، در نتیجه مقدار تولید پر مرغ حدود 150 هزار تن در سال تخمین زده می شود. پر مرغ حدود 90 درصد پروتئین دارد که شامل نوع محلول و فیبری است. پروتئین فیبری حاوی پیوندهای دیسولفید بوده و ماده اصلی سازنده آن کراتین نامحلول بوده و دارای سیستین بالایی است.
دکتر حسینی خاطر نشان کرد: این بیوپلیمر کاربردهای فراوانی دارد که از جمله می توان به ساخت مواد پلاستیکی تجزیه پذیر و مقاوم به اشتعال نام برد. از سوی دیگر پر می تواند در تغدیه دام و طيور مورد استفاده قرار گیرد ولی مشکل اصلی در کاربرد آن قابلیت هضم پایین آن در صورت عدم انجام فرآیند مناسب است. از طرفی رها شدن پر مرغ در طبیعت به دلیل داشتن مقادیر بالای اسید آمینه های سیستئین، آرژنین، گلیسین و فنیلآلانین ضمن هدر رفت این ماده مغذی سبب بروز مشکلات زیست محیطی می شود.
ایشان افزود: انجام فرآیندهای مناسب جهت افزایش قابلیت هضم این ماده مغذی با ارزش امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.
استاد بخش تحقیقاتت تغذیه موسسه یادآور شد: روش های مختلفی توسط پژوهشگران برای بهبود ارزش غذایی پر مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از روش ها هیدرولیز پر با استفاده از بخار حرارتی است. با این فرآیند قابلیت هضم سیستین تا حدود 75 درصد افزایش می یابد. پروفایل اسیدهای آمینه پودر پر هیدرولیز شده، شبیه پودر ماهی بوده و علاوه بر سیستین، گلیسین، سرین، ترئونین، آرژنین، ایزولوسین، لوسین، فنیل آلانین و والین از اسیدهای آمینه اصلی آن به شمار می روند.
وی خاطر نشان کرد:به طور کلی این محصول، یک منبع پروتئینی مناسب بوده و میتواند به عنوان جایگزین سایر منابع پروتئینی جیره به خصوص در حیوانات تک معدهای استفاده شود. پژوهشگران گزارش کردند جایگزینی کامل پودر ماهی با پودر پر هیدرولیز شده در خوراک، اثر منفی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و مرگ و میر جوجه های گوشتی نداشته و هزینه خوراک را کاهش داد.
دکتر حسینی افزود: بر اساس نتایج تحقیق دیگر استفاده از حداکثر 6 درصد پودر پر فرآوری شده با آنزیم در جیره جوجه های گوشتی کاملاً امکان پذیر است. با این وجود، در کشور ما هنوز پر به صورت مخلوط با پودر گوشت فرآوری می شود. با توجه به نوع فرآیند رایج در ایران (فشار 2 تا 3 بار) پر به خوبی عمل آوری نشده و این کار فقط سبب افزایش پروتئین در محصول پودر گوشت به صورت کاذب می گردد.
ایشان خاطر نشان کرد: در راستای افزایش بهره وری استفاده از محصولات جانبی صنعت طيور، شرکت اندیشه سازان صنعت خوراک دام، اقدام به فرآوری پر و ارائه محصول پودر پر هیدرولیز شده با نام تجاری “پروناب” نموده است. استفاده از پودر پر تولیدی تا سطح 3 درصد تأثیر معنی داری بر صفات عملکردی در مقایسه با شاهد نداشت و سبب کاهش معنی دار هزینه خوراک مصرفی به ازای هر کیلوگرم وزن زنده شد.
گفتنی است : این رویداد به شکل وبیناری در اپلیکیشن تاک برگزار شد و از شبکه برکت استودیو کشاورز استان البرز پخش شد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور