به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: روز انتقال یافته ها استفاده از سیلاژ خوراک کامل در تغذیه دام، با همکاری موسسه و مدیریت ترویج استان البرز، در یکی از دامداری های روستای خیرآباد شهرستان ساوجبلاغ در تاریخ 12 دی ماه 1400 برگزار شد.
در این برنامه دکتر فضایلی عضو هیات علمی بخش تغذیه، دکتر پاپی عضو هیات علمی بخش مدیریت پرورش و مهندس توکلی مسئول مدیریت ترویج موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، شماری از مسئولین ترویج استان البرز، شهرستان ساوجبلاغ و تعدادی از بهره برداران پیشرو در پرورش دام سبک استان البرز حضور داشتند.
عنوان پروژه تحقیقی ترویجی مقایسۀ جیرۀ سیلاژ خوراک کامل بره های پرواری با شرایط مرسوم در واحد تولیدی بهره بردار بود که مجری آن دکتر نادرپاپی، پژوهشگر مروج ارشد و عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور می باشد.
در این برنامه دکتر فضایلی ضمن سخنانی اظهار داشت:
سیلاژ خوراک کامل، خوراکی است بر پایه علوفه و مواد قابل سیلو شدن همراه با مواد کنسانتره ای و مکمل ها که ترکیبات مواد تشکیل دهنده آن براساس احتیاجات دام مورد نظر مخلوط و سیلو شده باشد. در مواردی که رطوبت خوراک پایه (مثل تفاله مرکبات) بیش از مقدار مورد نیاز برای سیلو کردن باشد، از مواد جاذب رطوبت مثل کاه غلات استفاده می شود.
ایشان افزود: مطالعات نشان داده اند که سیلاژ خوراک کامل می تواند به تنهایی برای دام های داشتی، دام های شیرده و پرواری مورد استفاده قرار گیرد، اما استفاده از این نوع خوراک تا زمانی که از نظر اقتصادی به صرفه باشد و بتواند کمبود مواد غذایی را برطرف نماید، به ویژه در زمانی که محدودیت علوفه وجود دارد، کاربردی خواهد بود.
وی یادآور شد: استفاده از خوراک کامل این امکان را به دامدار می دهد که با اطمینان بیشتری این نوع از خوراک را برای دام خود استفاده نماید و یا به عبارتی دامدار دانش تغذیه دام را برای تأمین احتیاجات دام خود به صورت عملی بکار می گیرد.
دکتر فضایلی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از ویژگی های جالب توجه سیلاژهای خوراک کامل، مقاومت در برابر فسادپذیری هوازی حتی در تابستان می باشد، به طوری که بعد از باز کردن سیلو، ممکن است تا یک هفته سالم باقی بماند.
در ادامه دکتر پاپی در خصوص مزایای سیلاژ خوراک کامل ضمن سخنانی اظهار داشت:
در یک خوراک کامل سیلو شده، تجزیه پذیری پروتئین شکمبه ای به دلیل افزایش پروتئولیز در طول مدت سیلو شدن، افزایش می یابد، همچنین به دلیل بهبود قابلیت هضم نشاسته در خوراک کامل سیلاژ حاوی دانه غلات، بازده عملکرد دام افزایش می یابد، ماندگاری بیشتر نسبت به خوراک کامل مخلوط در مقابل هوای آزاد از دیگر مزیت های این خوراک می باشد.
ایشان افزود: ترکیب شدن یکسان مواد در طول مدت ذخیره سازی، ترکیب کردن مواد مختلف خوراکی با خصوصیات متفاوت، در زمان سیلو کردن، سبب بهبود کیفیت مواد ذخیره شده سیلویی می شود.
وی در خصوص مزایای مدیریتی و اقتصادی سیلاژ خوراک کامل گفت: نیازی به جیره نویسی توسط دامدار نیست همچنین کاهش نیروی انسانی مورد نیاز، استفاده از مواد خوراکی کم ارزش، آسانی حمل و نقل و نگهداری و انتقال به مناطق دور در شرایط خشکسالی از دیگر مزایای این سیلاژ خوراک می باشد.
گفتنی است: این رویداد از شبکه برکت ترویج استان البرز به صورت آنلاین پخش شد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور