در نشست تخصصی خبرگانی استان خراسان رضوی، در خصوص مبانی بسیار مهم در توسعه، کاشت و انتخاب گیاهان علوفه ای در هر منطقه، تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، در نشست تخصصی خبرگانی استان خراسان رضوی، مجری مسئول طرح کلان علوفه، و رئیس بخش تحقیقات تغذیه موسسه، ضمن تاکید بر توجه به سازگاری اقلیمی و توجه به ملاحظات زیست محیطی و کیفیت خاک در بکارگیری گونه ها و روش های توسعه کشت گیاهان، گفت: در تولید گیاهان علوفه ای در مناطقی با بارندگی بهتر، حداکثر استفاده از آب سبز با تغییر کشت از بهاره به کشت علوفه پاییزه مد نظر باشد. در مورد انتخاب ارقام، تجربه خوبی در کشور وجود دارد.
علیرضا آقاشاهی، با اشاره به عدم فشار بر منابع تولید در زراعت و توجه هدفمند به بهبود بهره وری و تولید کیفی علوفه ها، افزود: به جای میزان تولید کمی در هر هکتار، میزان انرژی و پروتئین تولیدی برای دام (ارزش تغذیه ای)، به ازای هر متر مکعب آب آبی مورد مصرف، در انتخاب گیاهان علوفه ای جهت کاشت یا توسعه مد نظر جدی قرار گیرد.
به گفته آقاشاهی، بهینه سازی یا ایجاد سیستم های مکانیزه کاشت، داشت، برداشت و ذخیره سازی متناسب با گیاهان علوفه ای و سیستم های زراعی و دامی منطقه مد نظر- کشت گیاهانی توسعه یا پییشنهاد داده شوند که علاوه بر رعایت شرایط بالا، شرایط اجرای مکانیزه عملیات 4 گانه برای آنها فراهم باشد.
وی، معتقد است: در نظر گرفتن حلقه پشتیبانی بعد از تولید اعم از تامین بذور در سطوح مختلف مادری، الیت و….، به صورت پایدار و مطمئن و همچنین ایجاد بستر فروش مشابه مانند غلات (همانند سیستم بازارگاه که تولید کننده و مصرف کننده را بهم متصل می کند) بسیار ضروری است.
آقاشاهی ادامه داد: توجه ویژه به سایر گیاهان علوفه ای غیر از ذرت، در برنامه های اجرایی و تحقیقاتی و حتی ساختار اداری و تشکیلات وزارتخانه، معاونت، سازمان و استانها و نیز توجه به بهبود بهره وری در تولید بذور، برداشت، ذخیره سازی و مصرف گیاهان علوفه ای با ارزش به ویژه ذرت و یونجه (بالاخص مکانیزم و دستگاه های برداشت) در اولویت قرار بگیرد.
عنایت به برداشت قصیل به جای گیاه رسیده در خصوص جو که هم در آب صرفه جویی شده و هم علوفه کیفی برداشت شده در هر هکتار و ارزش اقتصادی نسبت به سیستم برداشت سنتی بهتر خواهد شد و توجه خاص به صفات مهم کیفی در اصلاح نژاد ارقام، از دیگر مواردی بود که این عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، به آنها اشاره کرد.
آقاشاهی در توضیح این مطلب، عنوان کرد: به عنوان نمونه در مورد جو و یا حتی گندم و ذرت دانه ای، در شرایط برابر عملکرد زراعی و… ارقامی انتخاب شوند که قابلیت هضم کاه و بقایای آنها بیشتر است. همچنین با توجه به توسعه برداشت جو به شکل قصیل در کشور و نظر به مزاحم بودن تاسک و یا ریشک، مشروط به لحاظ کردن صفات کیفی و عملکردی، کاهش میزان ریشک و یا کوتاه کردن آن با هدف بهبود عملیات سیلو کردن و بهبود خوشخوراکی کاه، مد نظر قرار گیرد.