نشست تخصصی چالشهای حرفه گوسفند و بزداری، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، نشست تخصصی چالشهای حرفه گوسفند و بزداری با هدف بررسی و تحلیل وضعیت فعلی، مشکلات و چالشها و همچنین پیشنهاد راهکارهای بهبود در حوزه حرفه گوسفند و بزداری در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با حضور معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتهها، رییس بخش مدیریت پرورش دام موسسه، رییس بخش دام سبک مرکز اصلاح نژاد کشور، مدیر عامل اتحادیه دام سبک کشور، رئیس کانون مرتعداران کشور و رییس اتحادیه عشایری استان البرز، استادان دانشگاه، صاحبان حرفه، پژوهشگران و شماری از مسئولان و اعضای هیات علمی در سالن جلسات موسسه به صورت حضوری و وبیناری برگزار شد.
در ابتدای نشست پیروز شاکری، رییس بخش مدیریت پرورش دام و طیور از طرف مدیریت موسسه، برگزاری نشست با نخبگان، ذینفعان و بهرهبرداران توسط بخشهای تحقیقاتی موسسه در خصوص چالشها و مسائل مرتبط با بخش تخصصی را جزو سیاستهای پژوهشی موسسه اعلام کرد و گفت: راهکارهایی که در این نشست ارایه میشود جهت کمک به تصمیمگیری صحیح و آینده نگرانه مسولان ذیربط اهمیت دارد. وی در ادامه یکی از چالشهای پیش روی حرفه گوسفند و بزداری را راهاندازی مگا فارمها ذکر کرد و از حضار در جلسه خواست که با توجه به صرف هزینه و سرمایه کلان برای راهاندازی این پروژهها در خصوص آن هم به بحث و گفت و گو و اظهارنظر بپردازند.
در ادامه جلسه، فرهاد میرزایی پژوهشگر مروج ارشد بخش تحقیقات مدیریت پرورش و دبیر این نشست، چالش های عمده این بخش را عدم توافق دستگاههای حاکمیتی با کارشناسان و تشکلها و دامداران بر روی تعداد دام موجود کشور و عدم تعریف درست و به روز از سیستمهای عشایری، روستایی و صنعتی و تاثیر سوء این موارد در تصمیمگیریهای کلان و خرد معرفی کرد و بر آرامش محیط های تولیدی به جهت سر و کار داشتن با موجود زنده و استرس های غیرقابل انکار، تاکید کرد که این امر باید مورد توجه دستگاه های سیاست گذار و اجرایی قرار گیرد تا حداقل تولید پایدار در کشور جریان داشته باشد.
سپس نادر پاپی عضو هیات علمی موسسه با بیان اینکه دامداری طول عمری برابر تشکیل ایران بزرگ دارد، عنوان کرد: این موضوع، یک مسئله فرهنگی – اجتماعی در طول قرون اعصار است ولی در طول زمان به یک حرفه اقتصادی تبدیل شده و بهویژه در طول 10 سال گذشته، سرمایهگذاران بزرگی وارد عرصه شده ولی به محض ایجاد چالش و کاهش سود، دامداری را تعطیل کردهاند. لذا دولت باید همیشه نگاهش به دامداری چرامحور باشد تا پایداری حداقلی در تولید گوشت قرمز ادامه یابد.
در ادامه فرهنگ فاتحی عضو هیات علمی دانشگاه تهران به برگزاری همایش ملی دام سبک کشور در آبان ماه سال جاری اشاره کرد و پیشنهاد داد که به چالش های موجود در دامداریها در مناطق مختلف کشور بپردازند تا در برنامه های همایش مذکور به آنها به طور مبسوط پرداخته شود.
سپس آذر راشدی رییس بخش دام سبک کشور، نحوه جمعآوری آمار دام از سطح استان های کشور را توضیح داد و مرکز آمار ایران را به عنوان مرجع رسمی تعداد دام کشور اعلام کرد. گرچه معاونت امور دام استان ها سیستم جمع آوری داده مخصوص خودشان را هم دارند و از عدم حذف دنبه در سیستمهای متحرک و عشایری حمایت کرد.
در ادامه علی علمدار رییس کانون مرتع داران کشور و همچنین رییس اتحادیه عشایری استان البرز، به سیاستهای حذف ارز ترجیحی اشاره کرد که باعث حذف دامداران بسیاری از گردونه تولید شد و آنهایی که ماندند دام مولد خود را برای کشتار فرستادند. وی همچنین خواستار بررسی کارشناسی و میدانی تعداد دام کشور شد. علمدار، در فرازی دیگر اشاره به آماده کشتار بودن برههای دامداریها داشت و گفت: اگر دولت قیمت مناسب برای خرید اعلام نکند و سیاست وارداتی متناسبی را نداشته باشد تعداد قابل ملاحظهای از دامداریها به علت از دست دادن سرمایه در گردش خود در شهریور سالجاری حدف خواهند شد.
سپس محمد علی امامی میبدی، با سابقه 15 سال معاونت امور دام استان یزد و عضو هیات علمی موسسه، سیاستگذاری دامداری را تنها خاص وزارت جهاد کشاورزی ندانست و متذکر شد که وزارتخانههای صنعت و بازرگانی هم باید سیاستهای خود را در قبال بخش دامپروری هماهنگ کنند. همچنین همکاران دامدار و کارشناس از عدم توجه مراجع رسمی آمار کشور به بحران های چند سال اخیر که منجر به کاهش قابل ملاحظه دام سبک بهویژه مولد شده، گلایه مند بودند.
در ادامه صادق اسدالهی معاون امور تولیدات دامی استان لرستان، با اشاره به اینکه سن اکثر دامداران، بالای 65 سال است، گفت: حذف ارز ترجیحی منجر به افزایش 5 برابری سرمایه در گردش دامداران شد. همچنین تعریف درستی از نیازهای تغذیهای گوسفند در کشور به چشم نمی خورد.
سپس افشین صدر دادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور، بر تامین نهاده و نقدینگی دامداران تاکید کرد و از سیاست واردات پرحجم در فصل تولید داخلی انتقاد کرد. وی در بخش دیگری از صحبتهایش با توجه به سیاست دهکبندی جامعه اذعان کرد: عملا دهکهای اول تا هفتم که حدود 60 میلیون نفر برآورد می شود از بازار مصرف تولیدات داخلی حذف شدهاند که زنگ خطر بزرگی برای بازار محصولات پروتینی تولید داخل است.
در ادامه جلسه حاضران به بیان نقطه نظرات خود در مورد چالشها و مسائل مطرح شده پرداختند.
در پایان جلسه اهم مسائل مطرحشده جمعبندی و در قالب اهتمام جدی به تهیه آمار صحیح و دقیق دام کشور به عنوان مولفه اصلی برای برنامهریزی، تغییر سیاستهای جاری از تخصیص یارانه به خرید تضمینی گوشت تولید داخل به جای تخصیص یارانه به واردات گوشت، حمایت بیشتر از پرواربندان برای تولید گوشت قرمز (تامین نقدینگی و نهاده)، افزایش بهره وری در واحدهای دامداری و تعریف دقیق تر و به روز از نظام بهره برداری روستایی به عنوان راهکارهای این نشست ارایه شد.