همایش نکوداشت هفته پژوهش با هدف تقویت همکاری ها و تبادل دانش و تجربیات در زمینه دامپروری با حضور مسئولین موسسه و استانی و بهره برداران و دامداران پیشرو در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: همایش نکوداشت هفته پژوهش با حضور
مسئولین موسسه، جهادکشاورزی استان البرز، مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور و شماری از بهره برداران و دامداران پیشرو استان البرز در تاریخ 28 آذر ماه جاری در سالن همایش های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
در این همایش دکتر خمیس آبادی رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ضمن سخنانی سهم دامپروری در تولیدات بخش کشاورزی کشور را حدود ۱۵.۵ میلیون تن عنوان کرد و اظهار کرد: در مطالعه ای که در دانشگاه تهران انجام شد به این نتیجه رسیدند که اگر یک ریال در حوزه تحقیق مصرف کنیم ۲۰ ریال ارزش افزوده در این بخش دارد که نقش اهمیت پژوهش در کشاورزی و دامپروری را می رساند.
وی به فعالیت های گسترده موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در حوزه های مختلف دام، طیور، زنبور عسل و شیلات اشاره کرد و افزود: در این حوزه چهار طرح کلان را برای ارتقای بهره وری و افزایش تولید محصولات حوزه دامی معرفی کردیم.
وی یکی از این طرح ها را در حوزه خوراک کامل دام عنوان کرد و اظهار کرد: با تلاش محققان و پژوهشگران این موسسه در تلاش هستیم برای سال آینده دستاوردهای جدیدی را در این حوزه برای کشاورزان و بهره برداران معرفی کنیم زیرا وظیفه اصلی ما محققان این است که بتوانیم دانش و زحمات محققان را به عرصه ها برده و رسوخ دانش داشته باشیم.
در ادامه دکتر اسد زاده معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ضمن سخنانی اظهار داشت: بخش کشاورزی با برخوردای از ۱۱.۶ درصد تولید ناخالص داخلی، ۱۹ درصد اشتغال و ۴۰ درصد صادرات غیرنفتی، تامین کننده حدود ۷۸ درصد مواد غذایی کشور بوده و جایگاه والایی در اقتصاد ملی کشور دارد.
وی تصریح کرد: سهم دام سبک در تولید گوشت قرمز ۴۲.۵۵ درصد است که عددی بالغ بر ۳۸۶ هزار و کیلوگرم است و سهم دام سنگین نیز ۵۷.۴ است.
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها یادآور شد: این موسسه به عنوان تنها موسسه ملی و مرجع در امر تحقیقات دام، طیور و زنبور عسل در کشور در اجرای طرح های تحقیقاتی است که نقشی راهبردی و هدایت گونه دارد.
در این همایش، مهندس اکبریان رئیس اتحادیه دامدارن استان البرز نیز به بیان نکاتی در خصوص گاوداری های استان پرداخت. ایشان خواستار همکاری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در راستای بهبود صنعت دامداری استان شد.
در این آیین مهندس علی کاظمی معاون مرکز اصلاحنژاد دام و بهبود تولیدات دامی معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی ضمن سخنانی اظهار داشت: با تشکیل دفتر اصلاحنژاد دام و رسالتی که در بحث امنیت غذایی ایجاد شد، کشور در خودکفایی مواد لبنی و فرآوردههای آن حرکت شتابدهندهای آغاز کرد و توانست از حداقل دامهای سراسر کشور حداکثر بهرهبرداری را داشته باشد.
کاظمی ادامه داد: در بخش دامهای سنگین مهمترین وظیفه ما تهیه منابع و مواد ژنتیکی است. منابع ژنتیکی ما دامهای تولید کننده مواد ژنتیکی از جمله اسپرم و جنین هستند. در حال حاضر حدود 85 درصد مواد ژنتیکی مورد نیاز بیش از یک میلیون و ششصد هزار گاو پر تولید موجود در کشور از منابع داخلی در ۶ ایستگاه کشور تامین میشود. همچنین این تعداد گاو پر تولید بیش از ۵۷ تا ۶۰ درصد تولید مواد لبنی کشور را نیز بر عهده دارند.
وی در ادامه به مشکلات حوزه دامداریهای سنگین و سبک و فرآوردهها پرداخت و گفت: در حال حاضر مشکلات تامین گوشت قرمز کاملاً ملموس است. برنامههایی که مرکز اصلاح نژاد در این بخش دارد استفاده از ظرفیت گاوهای شیری و بومی کشور به خصوص دامهای سبک و سنگین در تامین گوشت قرمز است. ما میتوانیم با استفاده از پتانسیل بخش تحقیقات و شرکتهای دانش بنیان و نیز با بهرهگیری از دانش فنی تولیدمثل، سالانه با استفاده از ارقام اصلاح نژادی بیش از ۱۰ میلیون راس نتاج دامهای پر بازده را تولید کنیم.
وی به مشکلات کاهش منابع آبی در کشور اشاره کرد و گفت: ما مسئول بخش آب کشور نیستیم اما ادامه حیات و ادامه فرایند دامپروری ما به آب گره خورده است. بخش خصوصی و تولید کنندگان به این عرصه ورود پیدا کردند و به این باور رسیدهاند که باید از منابع کشور استفاده صحیح کنند. از این رو انتظار داریم شرکتهای دانش بنیان، دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی در حوزه فرآوری آب و استفاده بهینه از آن به ما کمک کنند.
در این همایش مهندس حیدری معاون امور دام استان البرز در خصوص چالش های دام استان مطالبی بیان کردو افزود استان البرز دارای بزرگترین گاوداری های شیری درکشور، و رتبه دوم در استقرار شرکت های دانش بنیان را داراست
وی افزایش ضریب امنیت غذایی، تامین مسائل اساسی و راهبردی و حفظ ذخایر ژنتیکی ، پایداری تولید با حمایت از تولید کنندگان را از راهبردهای اصلی در حوزه تولیدات دام نام برد
در ادامه این همایش دکتر غلامحسین طهماسبی عضو هیات علمی بخش زنبور عسل موسسه درخصوص نخستین نژاد اصلاح شده زنبور عسل کشور با نام زنبور عسل آرام که 26 سال بر روی آن کار تحقیقی و اصلاح نژادی انجام شده ،مطالبی بیان کرد.
یادآور میشود، در حاشیه این همایش نمایشگاهی از دستاوردهای محققان و شرکتهای دانشبنیان مستقر در مرکز رشد موسسه تحقیقات علوم دامی برگزار شد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور