به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: هم اندیشی تولید و توسعه ترکیبات ژنتیکی (آمیخته گری ) دام سبک کشور با همکاری انجمن علوم دامی و با شرکت دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دکتر بناءبازی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، روسای بخش های تحقیقاتی، اساتید دانشگاه و بیش از 120 تن از دانشجویان، بهره برداران و علاقه مندان این حوزه در تاریخ 13 مهر ماه سالجاری به شکل وبینار در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار گردید.
در این جلسه دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ضمن سخنانی، رشد اقتصادی دامداران، توسعه دامپروری متناسب با اکولوژی و اقلیم مناطق خشک، کاربردی کردن علم و دانش در شیوه های دامپروری و همچنین دانش بنیان شدن صنعت دامپروری کشور را از جمله اهداف این هم اندیشی نام برد.
ایشان یادآور شد: هدف این است اثرات آمیخته گری از دیدگاه های اقتصادی، فرآورده های دامی، تغذیه، تولید مثل و اقتصاد دامدار بررسی شود تا بتوانیم به این نتیجه دست یابیم که آمیخته گری در طول زمان چه تاثیری در اقتصاد دامدار و در نهایت در اقتصاد کشور دارد، از سوی دیگر هدف از این گفتگو ها اشتراک اطلاعات و هم گرایی در این زمینه می باشد و امیدواریم دامپروری پیشرفته و دانش بنیان بر اساس اقلیم و توسعه پایدار داشته باشیم.
در ادامه جلسه هم اندیشی دکتر بناءبازی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، گزارشی از روند برگزاری هم اندیشی ارائه داد و افزود: در سال های اخیر در خصوص منابع ژنتیکی، دیدگاه های سیاه و سفید ابراز شده است، برخی نگران از بین رفتن ذخایر ژنتیکی و طرفدار حفظ ذخایز ژنتیکی هستند و گروهی دیگر نگران تولید غذا.
ایشان یادآور شد: برخی معتقدند دام های کشور ظرفیت تامین گوشت را ندارند و باید از منابع و مواد ژنتیکی خارجی استفاده کرد. بحث این است روش های استفاده از منابع ژنتیکی چگونه است؟ آیا شیوه های استفاده از آنها درست است؟ امیدواریم بتوانیم با تبادل اندیشه و هم افزایی به نتیجه مشترک و مطلوبی در این راستا دست یابیم.
دکتر بناءبازی در ادامه از انجمن علوم دامی ایران، معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری، فائو و مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی علمی کشاورزی برای همکاری در برگزاری این هم اندیشی قدردانی کرد.
در ادامه این هم اندیشی مهندس طاهری معاون مرکز اصلاح نژاد و بهبود تولیدات دامی کشور در خصوص نژادهای خارجی استفاده شده در آمیخته گری و دلایل انتخاب آنها، نژادهای بومی انتخاب شده برای پایه مادری آمیخته گری و هدف از انتخاب آنها، نقش حاکمیتی مرکز اصلاح نژاد دام در حفظ و حراست نژادهای بومی، صدور مجوز واردات و اهرم های نظارتی مطالبی بیان کرد.
وی در ادامه به سامانه های پرورشی گوسفند و بز در کشور که به صورت مرتعی و روستایی می باشند اشاره کرد و افزود: نژادهای گوسفند و بز بومی از 2500 سال پیش به صورت اقلیم کوچ رو وجود داشتند و از حدود 50 سال پیش به صورت پرورش متمرکز شکل گرفتند.
ایشان یادآور شد: با استفاده از ضایعات کشاورزی 25 میلیون راس گوسفند را می توان پرورش داد.
وی در ادامه به طرح ملی اصلاح نژاد گوسفند و بز اشاره کرد و افزود: در این طرح در مورد اقتصادی کردن سیستم گوسفند و بز مطالب مهمی بیان شده است.
در ادامه هم اندیشی: دکتر هرکی نژاد عضو هیات علمی دانشگاه زنجان در مورد مزایا و معایب آمیخته گری و سابقه آمیخته گری دام سبک در کشور و نتایج آن نکاتی را بیان کرد.
ایشان در بخشی از سخنان خود یادآور شد: با بررسی های انجام شده به کمک گروه جغرافیا این نتایج به دست آمد که در 100 سال گذشته یک درجه به میانگین دمای کشور افزوده شده، همچنین با کاهش بارندگی در زمان یاد شده، کشور ما به سوی خشک شدن و گرمای بیشتر پیش می رود، از سوی دیگر میزان تولید گوشت از 42 درصد به 37 درصد رسیده است.
ایشان یادآور شد: در کنوانسیون تنوع زیستی 157 کشور دنیا ملزم به حفظ تنوع زیستی می باشند و در خصوص اصلاح نژاد، می باید انجمن نژادهای مختلف تصمیم گیری کنند و باید بررسی شود برنامه های انجام شده تا کنون چه سرانجامی داشته.
دکتر هرکی نژاد خاطر نشان کرد: برنامه اصلاح نژادی کار فردی یا مختص یک مرکز نیست چند سیستم باید به هم متصل باشند تا اینگونه برنامه به سرانجام برسد.
در این جلسه دکتر آشتیانی استاد دانشگاه تهران و رئیس انجمن علوم دامی در خصوص راهکار مدیریت ذخایر ژنتیکی و حفاظت از نژادهای بومی با وجود گسترش آمیخته گری در کشور و راهکارهای انجام آمیخته گری هدفمند و کنترل شده در کشور، مطالبی بیان کرد.
وی یادآور شد: گوسفند در ایران جزء دام های مطرح می باشد و نقش خاصی در آیین های اجتماعی و مذهبی دارد و برای روستاییان به عنوان پس انداز، ذخیره و سریع النقد می باشد.
ایشان در ادامه نگرش بلند مدت در تدوین راهبردها و سیاست گذاری ها، جامع نگری در کلیه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، طراحی امکان ارزیابی همه جانبه برنامه ها و مشارکت دادن و هدایت تشکل ها و بخش خصوصی را از اقدامات و فرآیندهای ضروری در این راستا دانست.
در ادامه این هم اندیشی دکتر وطن خواه استاد بازنشسته مرکز تحقیقات استان چهار محال و بختیاری در خصوص آمیخته گری، بایدها و نبایدها و لزوم پایش علمی مطالبی بیان کرد.
ایشان در سخنان خود به ضرورت آمیختگی، تلاقی پایانی، تلاقی چرخشی، سنتز نژاد جدید و جایگزینی نژاد اشاره کرد و در خصوص شایستگی و ضعف استراتژی های مختلف آمیخته گری و ایجاد فرصت برای بروز ظرفیت ژنتیکی دام های اصلاح شده نکاتی را یادآور شد.
استاد تمام اصلاح نژاد در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: به دلیل نبود برنامه های اصلاحی مستقیم و توارث پذیری پایین صفات با اهمیت اقتصادی بالا در گوسفند و بز، استفاده از آمیخته گری ضروری است.
وی یادآور شد: آمیخته گری را می توان به عنوان ابزاری برای عبور از یک سیستم کم نهاد و کم بازده به یک سیستم نهاد بالا و بازده بالا در نظر گرفت، با توجه به لزوم دسترسی به مولدین خالص، ساده ترین گزینه یعنی سنتز نژاد قابل توجیه است.
در ادامه جلسه مهندس پیری از موسسه آموزش و ترویج کشاورزی در خصوص سیاست معاونت ترویج در خصوص آمیخته گری با دام های خارجی و راهکار افزایش مشارکت پرورش دهندگان دام سبک برای حفظ نژادهای بومی، مطالبی بیان کرد و افزود: با ارتباط هایی که با معاونت امور دام داشتیم، تولید ترکیب ژنتیکی در قالب سایت های الگویی انتقال دانش فنی، حفظ نژادهای بومی و نگهداری دام های پر بازده را مورد بررسی قرار دادیم.
ایشان یاد آور شد: موسسه آموزش و ترویج کشاورزی با توجه به سیاست های وزارت جهاد کشاورزی در جشنواره ها، سایت های الگویی وآموزش های مهارتی در خدمت بخش های تحقیقاتی و اجرا می باشد.
در ادامه جلسه دکتر کرمی در خصوص کنوانسیون تنوع زیستی در بحث دام های بومی و دام های سبک مطالبی بیان کرد و افزود: کنوانسیون تنوع زیستی در بحث دام های بومی، دام های سبک، گاو و گاومیش و طیور و زنبور عسل به عنوان محورهای مهم در نظر گرفته شده است.
وی یادآور شد: در بحث حفظ ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی و اکوسیستم که می باید حفظ شود، انتظار داریم دامنه ورود ژن های خارجی به کشور را مشخص کنیم تا اتفاقی که برای دام های سنگین مانند نژاد گلپایگانی رخ داد، تکرار نشود.
در این هم اندیشی دکتر نادر پاپی عضو هیات علمی بخش مدیریت پرورش موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در خصوص نقش مدیریت تغذیه و تولیدمثل در بهبود عملکرد و اقتصادی کردن دام بومی سخنانی بیان نمود.
ایشان در مورد دلایل تغییر نگاه به حرفه پرورش گوسفند، عوامل تاثیر گذار بر اقتصادی بودن واحدهای پرورش دام، عملکرد دام، شرایط حاکم بر بازار مانند وجود واسطه ها، مسائل حاکمیتی و مقایسه با بخش صنعت و همچنین استفاده از کنسانتره در تغذیه دام و پرورش دهندگان گوسفند بومی کشور توضیحاتی ارائه داد.
دکتر پاپی در ادامه یادآور شد: با اصلاح واحدهای پرورش گوسفندان بومی کشور و با به کارگیری روش های صحیح مدیریت تغذیه و تولیدمثل بهبود عملکرد را خواهیم داشت.
در ادامه جلسه دکتر دادرس مدیر عامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در خصوص اقدامات اتحادیه در راستای آمیخته گری دام سبک و نقشNGO ها مطالبی بیان کرد و در خصوص پروژه زیربنایی دام سبک و درخواست تسهیلات و طرح آمیخته گری و نقش تشکل ها در این راستا به بیان توضیحاتی پرداخت.
همچنین در این هم اندیشی دکتر نیما سیاح و مهندس خزایی در خصوص میزان رضایت مندی و نارضایتی دامداران از نتایج آمیخته گری مطالبی بیان کردند.
در پایان این هم اندیشی کارشناسان به پرسش ها و ابهامات شرکت کنندگان پاسخ دادند.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور