به مناسبت روز جهانی تنوع زیستی، مراسمی با حضور مسئولان سازمان تات، روسای موسسه های تحقیقاتی و اساتید و محققان این حوزه در تاریخ اول خردادماه جاری در محل سازمان تات برگزار شد.
در این مراسم دکتر خیام نکویی ضمن سخنانی اظهار داشت: در حوزه تنوع زیستی نیاز به معرفت افزایی و ارتقاء آگاهی عمومی مردم و مسئولان اجرایی نسبت به حفظ و احیاء آن داریم. به خصوص نیاز است رسانه ها با اطلاع رسانی مردم را در حفظ تنوع زیستی همراه کنند.
خیام نکویی ادامه داد: مجموع ذخایر ژنتیکی ما از بسیاری از کشورهای اروپایی بیشتر است اما بهرهبرداری و بهرهوری صحیح از آن اهمیت دارد.
وی گفت: ایران با ۷۳ هزار نمونه و ۴۹ هزار نمونه منابع طبیعی جزء 8 کشور برتر دنیا در زمینه تنوع زیستی است و در حوزه دام و طیور نیزایران تولید کننده مرغ بومی مناطق سیستان و بلوچستان است و یکی از مهمترین اقدامات، حفظ این ذخایر در زیستگاه و بانکهای ژن است اما صرف نگهداری از ذخایر کافی نیست و ذخایر باید دائما ارزیابی شود تا گونههای در حال انقراض مشخص شوند.
دراین همایش دکتر مصطفی آقایی رئیس مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی با اشاره تاریخچه شکل گیری کنوانسیون تنوع زیستی کشورهای عضو سازمان ملل متحد شعار روز جهانی تنوع زیستی 2023 را اعلام داشت: شعار روز جهانی تنوع زیستی 1 خرداد برابر با 22 می ” توافق تا عمل: بازسازی تنوع زیستی” است.
ایشان افزود: تنوع زیستی به معنی همه اشکال حیات است که امنیت غذایی و توسعه پایدار را به دنبال دارد، جلوگیری از بیماریهای نوظهور، اثرات مخرب، سلامت و رفاه انسان و ایمنی و تولیدات کشاورزی در پی حفاظت از این منابع ارزشمند است.
وی یادآورشد: در حال حاضر ۱۹۶ کشور جهان از جمله ایران با هدف اگاهی از مسائل تنوع زیستی عضو کنوانسیون تنوع زیستی هستند.
رئیس مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی ادامه داد: یکی از اقدامات مهم در راستای حفظ تنوع زیستی وضع قوانین مهم در این حوزه است که در سال ۹۷ اجرایی شده اما اجرایی شدن بندهای مصوب آن نیاز به عزم جدی دارد.
گفتنی است :در این مراسم دکتر جوانروح رئیس بخش تحقیقات ژنتیک، دکتر عمرانی رئیس بخش تحقیقات بیوتکنولوژی و دکتر جلوخانی نیارکی رئیس اداره روابط عمومی و امور بین الملل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به نمایندگی از موسسه حضور داشتند.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور