به گفته حسن خمیس آبادی بانک ژنی در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور تشکیل شده است که برای حفاظت و حراست ذخایر ژنتیکی بومی کشور به کار می رود.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، حسن خمیس آبادی رئیس موسسه در گفتگو با خبرنگار آنا، ضمن گرامیداشت هفته پژوهش گفت: موسسه تحقیقات علوم دامی کشور یکی از بازوهای تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی است که در حوزه مطالعات دام، طیور و زنبور عسل فعالیت می کند و در سال های اخیر توانسته با توجه به سند امنیت غذایی و با عنایت به فرمان رهبری در خصوص تجاری سازی، فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی را رونق دهد.
خمیس آبادی، افزود: موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دستاوردهایی را طی ۴ دهه اخیر داشته که شامل حدود ۲۳۰۰ پروژه تحقیقاتی در زمینه های مختلف از جمله دام سبک، طیور، جوجه گوشتی، مرغ تخم گذار و … است که تعدادی از این دستاوردها در بازار تجاری سازی شده اند.
وی ادامه داد: یکی از اهداف این پروژه ها با توجه به وابستگی به نهاده های دامی به خارج از کشور و به ویژه در حوزه ذرت و سویا باعث شده تا در سال های اخیر به این موضوع بیندیشیم که در حوزه نهاده های دامی به سراغ تولید داخل برویم و وابستگی کمتری را به خارج از کشور داشته باشیم.
در این سال ها سعی کردیم با استفاده از تمام ضایعات کشاورزی که در کشور وجود دارد و ارزش غذایی آنها مشخص است اثر آنها را در تغذیه دام بررسی کنیم؛ سطوح مختلفی که هر کدام از این ضایعات می توانند در جیره دام سهمی داشته باشند را تعیین و وارد بازار کنیم.
وی خاطر نشان کرد: یکی از این دستاوردهایی که ما در سال های اخیر در خصوص جایگزینی نهاده های دامی به آن دسترسی پیدا کردیم همین تکنولوژی یا فناوری سیلاژ خوراک کامل دام است که مواد مغذی مورد نیاز دام را با توجه به شرایط فیزیولوژیک مختلف در این خوراک مختلف فراهم می کند. بیشتر ترکیبات آن بر پایه ضایعات کشاورزی از جمله چغندر علوفهای و ضایعات پس از برداشت از جمله انواع غلات و همچنین میوه و تره بار و … است. توانستیم درصدهای مختلفی از نهاده های دامی را با اینها جایگزین کنیم و نقش موثری را در جلوگیری از خروج ارز و صرفه جویی ارزی در کشور داشته باشیم.
خمیس آبادی، در خصوص اولویت های پژوهشی که موسسه تحقیقاتی علوم دامی کشور بر روی آن متمرکز است، بیان کرد: یکی از اهداف حاکمیتی که موسسه بر روی آن تمرکز دارد، ذخایر ژنتیکی دام، طیور و زنبور عسل است. با توجه به تحریم های موجود، موسسه تحقیقاتی علوم دامی کشور توانسته تمامی نژادهای بومی دام و طیور کشور را ثبت نژاد کند. به همین منظور بانک ژنی در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور تشکیل شده است که برای حفاظت و حراست ذخایر ژنتیکی بومی کشور به کار می رود.
این مقام مسئول، ادامه داد: همچنین تبار نامه ای برای اسب کشور از نژادهای مختلف از جمله نژاد کردی، ترکمن و … ثبت نژاد شده است و برنامه هایی را برای ارتقای حفظ ذخایر ژنتیکی کشور داشتیم تا کشورهای دیگر آن را به اسم خودشان ثبت نکنند.
خمیس آبادی، در پایان تاکید کرد: در سال های اخیر یک نژاد زنبور عسل هم به اسم نژاد آرام معرفی کردیم که مخصوص کشور خودمان است و محققان ما در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با فناوری هایی که داشتند اقدام به معرفی این نژاد کردند و این نژاد وارد عرصه شده و کاملا بومی کشور است و هنوز هم مشغول ارتقای آن هستیم.