به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: جلسه شورای پژوهشی موسسه با حضور دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه، دکتر بناءبازی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، روسای بخش های علوم دامی و شماری از مدیران در تاریخ 24 آبان ماه 1400 به شکل وبینار در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
در این جلسه دکتر مرتضی بیطرف ثانی دبیر علمی رویداد نوآوری، فناوری و کارآفرینی حوزه شتر و مسئول بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد گزارشی از برگزاری این رویداد ملی ارائه داد.
ایشان یادآورشد :هدف از برگزاري اين رويداد، شناسايي معضلات مختلف حوزه شتر به ویژه فناوري هاي مرتبط، اولويت هاي پژوهشي براي رفع اين چالش، ايده ها و طرح هاي نوآورانه براي رفع معضلات و توليد محصولات جديد، انتخاب طرح هاي برتر و معرفي آنها براي حمايت مادي و معنوي در جهت توليد و تجاري سازي آن و يافتن سرمايه گذار بخش خصوصي براي تجاري سازي بود.
توسعه اكوتوريسم و آشنايي مردم با صنايع وابسته به حوزه شتر و افزايش ارتباط محققين و ايده پردازان با كشاورزان و پرورش دهنده هاي شتر و همچنين بازرگانان و شركت هاي فعال در حوزه شتر از دیگر اهداف برگزاری این رویداد بود.
وی یادآورشد: در این راستا از تعداد 27 ایده دریافت شده 15 ایده در مرحله نخست داوری، پذیرش شد و 3 ایده به عنوان ایده برتر برگزیده شد.
دکتر بیطرف ثانی درخصوص تیم داوری و ارزیابی ایده ها گفت: ارزیابی نهایی ایده ها از سوی 28 داور از دانشگاه ها و مراکز انجام شد.
دبیر علمی این رویداد ضمن اشاره به اینکه، داوران از حوزه سرمایه گذاران، بخش خصوصی، بهره برداران، انجمن علمی شتر و همچنین متخصصین و حوزه دانشگاه بودند خاطر نشان کرد: ایده های ارائه شده از منظر ضرورت و اثربخشی، میزان نوآوری، مرحله ایده، حجم بازار، ارز بری و ارز آوری و صرفه اقتصادی ارزیابی شدند.
مسئول بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد در ادامه به برگزاری نمایشگاه محصولات شتر با حضور شرکت های مختلف، برگزاری نشست خبری، معرفی سیستم ساربانیار، تجلیل از ایده های برتر و تهیه و تدوین سند پایانی رویداد اشاره کرد و افزود: یکی از شتاب دهنده ها خواستار مذاکره جهت سرمایه گذاری با دو عنوان از ایده ها شد و شرکت توسعه گری پردیس آماده مذاکره و ارائه تسهیلات از طریق ستاد اجرایی حضرت امام (ره ) شد.
در ادامه جلسه دکتر اسماعیل خانیان در راستای ایده پردازی و برگزاری رویداد از متخصصین علوم دامی خواست ایده های خود را با هماهنگی روسای بخش ها برای بررسی و ارزیابی به معاونت پژوهشی ارائه دهند.
در این جلسه درخصوص ارائه ایده ها و برگزاری رویداد گفت و گوها و دیدگاه ها و انتقاداتی مطرح شد دکتر حسینی عضو هیئت علمی بخش تحقیقات تغذیه در خصوص برگزاری رویدادها خاطر نشان کرد: ابتدا باید ببینیم حاصل و نتایج برگزاری این رویداد چیست و برگزاری چنین رویدادهایی چه مشکلی از کشور را حل خواهد کرد؟
وی افزود: برنامه ریزی موسسه هایی مانند ما که به عنوان یک موسسه ملی هستیم باید به شکل کلان دیده شود و باید برای 50 یا 100 سال آینده برنامه داشته باشیم. موسسه ما با این تعداد هیئت علمی و با این پیشینه به جز برگزاری جلسات طولانی چه مشکلی از کشور را حل کرده است؟ باید بازخورد برگزاری این همه جلسه بررسی شود.
استاد بخش تحقیقات تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور یادآور شد: هنگامی که با بخش صنعت سرو کار داریم مشاهده می شود موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و معاونت امور دام در دامپروری کشور نقش تاثیرگذاری ندارند.
وی افزود: برگزاری رویداد نباید به شکل نمایشی و به صورت هدف باشد، بلکه می باید هدفمند و با تفکر در راستای مدیریت یک فرآیند و در راستای از میان برداشتن مشکلی از کشور گام برداریم.
در ادامه جلسه دکتر اسماعیل خانیان ضمن سخنانی خاطر نشان کرد: برگزاری چنین رویدادهایی موجب می شود دیدگاه های عمومی درخصوص صنعت شترداری ،استفاده ازشتر، و بهره از تکنولوژی های نوین در تغذیه و اصلاح نژاد شتر جای خود را باز کند و به این وسیله می توان گام به گام در صنعت شتر داری رو به جلو رفت و انعقاد قرار داد با بخش خصوصی نیز از نتایج چنین رویدادی می باشد.
ایشان یادآور شد توسعه شتر داری با توجه به اکولوژی، جای خود را در جامعه باز می کند و با بهره از دانش و نوآوری در عرصه های گوناگون قراردادها بسته می شود همچنین سیاست گذاران استانی نیز روی این موضوع متمرکز شده اند.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی در ادامه افزود: با برگزاری چنین رویدادهایی می توانیم انباشت دانش را به سطح جامعه ببریم. طرح هایی مانند پسماندها، توسعه لبنیات سنتی استفاده از ضایعات نیشکر و از جمله طرح هایی است که می توان به شکل برونداد عرضه شود.
و طرح هایی مانند گاو سیستانی، زنبورعسل، بوقلمون، اسب کاسپین و شتر دو کوهانه می تواند به صورت رویداد عرضه شود.
ایشان خاطر نشان کرد: مسئولیت موسسه با رئیس موسسه است ولی در ایجاد تفکر کارآمد، بخش ها، شورای پژوهشی، و اعضای هیات علمی و کارشناسان در ارتباط با یکدیگر می توانند به فرآیند و نتایج درستی دست یابند.
دکتر اسماعیل خانیان ضمن اشاره به جریان همسان سازی یادآور شد در این اعتراض 90 درصد اعضای هیات علمی موسسه شرکت کردند این مشارکت بسیار عالی بود پرسشم این است آیا در بقیه موارد نیز این مشارکت وجود دارد؟ ارائه خوراک علمی و یافتن راهکارهای عملی برای حل مشکلات مرتبط با امنیت غذایی کشور بخش مهمی از وظیفه ما در این شرایط دشوار می باشد که همه متخصصین باید برای آن کوشش کنند.
در این جلسه دکتر بنا بازی معاون پژوهش و فناوری با توجه به سخنان دکتر حسینی مطالبی بیان کرد و افزود: رویداد ملی در حوزه شتر، رویدادی موفق بود و زمینه ای بود برای شناساندن نقش موسسه در کشور و دانشگاه های معتبری چون دانشگاه تهران، شهید بهشتی، اهواز در آن شرکت داشتند.
وی تصریح کرد: از یک رویداد مانند رویداد شتر انتظار حل مشکلات کشور را نباید داشته باشیم و ساده ترین تاثیر چنین رویدادی بر مقامات استانی را می توان نام برد که موجب توسعه پرورش شتر در توسعه استان یزد می باشد که پیش از آن بحث شتر در توسعه این استان دیده نشده بود.
ایشان در ادامه از همکاران موسسه خواست هر چه زودتر پیشنهادهای خود در مورد رویدادها را به معاونت پژوهشی ارائه دهند و در این زمینه یادآور شد: در پیشنهادها نقطه صفر فرآیند را در نظر بگیریم و جزییات در طی فرآیند شکل خواهد گرفت و تشکیلات و ساختار مناسب چیده خواهد شد مانند رویداد یزد که روند مطلوب و موفقی داشت.
در ادامه این جلسه دکتر شویک لو رئیس بخش فرآوری تولیدات دامی گزارش عملکرد 6 ماهه نخست 1400 این بخش را ارائه داد.
فرآیند خشک کردن پودر ماهی، ساخت خوراک دام از پسماند کارخانه های پودر ماهی موسسه و شرکت آبزی پروری پروتئین یاس، پذیرش دو پروژه در اجرای طرح تحقیق و توسعه مرغ آرین، شماری از عملکرد این بخش بود.
اجرای 5 طرح و پروژه کلان پایش سلامت محصولات کشاورزی، استقرار در مرکز رشد واحدهای فناور موسسه راه اندازی پایلوت چند منظوره کرم خاکی، فعالیت های ترویجی، دو مقاله علمی و ترویجی دو مقاله علمی و پژوهشی و مقاله های ISI و همکاری با بخش ها از دیگر مواردی بود که دکتر شویک لو به آنها اشاره کرد.
در ادامه دکتر عمرانی رئیس بخش بیو تکنولوژی گزارشی از عملکرد 6 ماهه نخست 1400 این بخش را ارائه داد.
مقالات داوری شده، 5 عنوان تالیف کتاب، فعالیت های پژوهشی بخش بیوتکنولوژی، هویت بخشی و ثبت اسب، صدور شناسنامه برای 400 راس اسب، مقالات علمی پژوهشی، مقالات ISI، دستاوردهای تحقیقاتی 1400 تولید پنیر لاکتیکی، طرح و پروژه های تحقیقاتی، گزارش توافق نامه با بخش ها از جمله عملکرد مورد اشاره این بخش بود.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور