نخستین کنگره ملی فنی و مهندسی کشاورزی با محور،ابعاد بهره وری آب دربخش های مختلف درتاریخ 25 بهمن ماه سال جاری در سالن همایشهای موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور برگزارشد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: برگزاری نشست های علمی و ارائه مقالاتی با موضوعات ،کشاورزی حفاظتی، محیط زیست و منابع طبیعی، هوشمندسازی و کشاورزی هوشمند اقلیم، سیستمهای تولیدی دام، طیور، شیلات و آبزیان، آب مجازی و ارزیابی ردپای آب، اقتصاد آب و مدیریت بازار آب کشاورزی و مطالعات اجتماعی و ترویج و آموزش کشاورزی از جمله برنامه های این کنگره بود
دراین کنگره دکتر پیروز شاکری رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش موسسه و دکتر صابر جلوخانی عضو هیات علمی ورئیس روابط عمومی و اموربین الملل موسسه سخنرانی علمی ارائه دادند.
تولید و توسعه کشت علوفههای کم آب بر،عنوان سخنرانی دکتر شاکری بود که دراین خصوص یادآورشد: کشور ایران یک درصد از مساحت جهان، پنج درصد از اراضی قابل کشت، 2/1 درصد از زمینهای زیرکشت، 5/0 درصد از آبهای شیرین و حدود یک درصد از جمعیت جهان را دارا میباشد، با این وجود کشورمان یکی از کشورهایی است که با کمبود مواد غذایی برای انسان و دام روبهرو است.
وی خاطر نشان کرد:افزایش رشد جمعیت و کمبود مواد خوراکی برای دامها که منبع اصلی تامین کننده خوراک برای انسان میباشند مشهود است. محدودیت و فقر مراتع به دلیل استفاده نادرست، هوای خشک و کویری دربیشتر مناطق کشور، کمبود منابع آبی، ریزش بارش های اندک و استفاده نادرست از منابعی مانند آب، خاک، کود، ادوات ،موجب کمبود مواد خوراک دام و به دنبال آن کمبود مواد غذایی برای انسان شده است. از این رو باید سالانه مقدار زیادی از محصولات کشاورزی از خارج از کشور تهیه شود و ظرفیت محدود منابع آبی نیز اجازه توسعه کشت محصولات کشاورزی را از ما گرفته است.
ایشان یادآورشد: برای تامین نیازهای غذایی و تأمین امنیت غذایی کشور تغییر الگوی کشت برمبنای جایگزینی گیاهان علوفهای مرسوم با گیاهان علوفهای جدید کم آب بر و مقاوم به تنشهای شوری و خشکی میتواند یکی از راهکارهای پیشنهادی برای تأمین منابع خوراک دام مورد نیاز کشور باشد.
دراین کنگره دکتر جلوخانی درخصوص کاربرد فناوری اینترنت اشیاء در صنعت دام مطالبی بیان کرد و افزود: رشد اقتصادی جهان امروز بدون تغییرات فناورانه امکان پذیر نیست. اقتصاد مبتنی بر دانش و نوآوری در کشورهای پیشرفته در حال شکل گیری است. در طی سال های اخیر، ظهور فناوری های اثرگذار بر حوزه های مختلف صنعت، کشاورزی موجب افزایش بهره وری اقتصادی شده است. صنعت دام و طیور نیز به عنوان یکی از مهم ترین زیربخش های کشاورزی که نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور ایفا می کند، از این رخداد مستثنی نبوده است.
وی یادآور شد:اهداف اقتصادی مختلفی مانند کاهش هزینه های تولید و افزایش کیفیت محصولات دامی موجب تشویق تولیدکنندگان و بهره برداران صنعت دام و طیور در استفاده از فناوری های نو می شود. مدیریت دقیق سالن های پرورش دام و طیور یکی از مهمترین عوامل دستیابی به بهره اقتصادی بالا می باشد.
ایشان در ادامه خاطر نشان کرد:با وجود استفاده گسترده از فناوری های نوین در صنایع مختلف، هنوز یک سیستم مدیریتی کارآمد و مبتنی بر فناوری در گاوداری ها و مرغداری های کشور وجود ندارد. یکی از کارآمدترین راه حل ها برای غلبه بر این چالش، استفاده از سیستم هوشمند مبتنی بر فناوری اینترنت اشیاء می باشد.
دکتر جلوخانی افزود: از طریق این فناوری، سیستم هوشمندی در گاوداری ها و مرغداری ها پیاده سازی خواهد شد که از طریق آن اطلاعات به صورت لحظه ای جمع آوری و تحلیل شده و راهکار عملیاتی لازم به شکل یک پاسخگر ارایه می شود.
در حاشیه نخستین کنگره ملی فنی و مهندسی کشاورزی ، نمایشگاه جامع هوشمندسازی کشاورزی با حضور ۲۲ شرکت دانشبنیان برپا گردید و در طول مدت ۲ روز برگزاری این کنگره ملی ۱۸۲ مقاله ارایه و ۱۷ نشست علمی نیز برگزار شد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور