به منظور ترویج کاشت، داشت و برداشت و تغذیه سورگوم علوفه ای روز مزرعه ای در خصوص زراعت سورگوم با حضور نمایندگان موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، ترویج البرز، ترویج نظرآباد، معاونت امور دام البرز، کشاورزان و دامداران شهرستان نظرآباد در مزرعه کشت و صنعت بستان تشکیل شد.
در این برنامه دکتر مهدی بهرامی یکدانگی عضو هیات علمی بخش تحقیقات تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به تشریح امکان جایگزینی سورگوم علوفه ای در جیره دام پرداخت.
ایشان ضمن بیان مطالبی یادآور شد: سورگوم علوفه ای از منظر مقاومت به شوری و تنش آبی و هم چنین به دلیل کم آب بر بودن نسبت به علوفه ذرت برتری دارد. در زمانی که کشور ما با بحران کم آبی روبرو است، استفاده از علوفه های مقاوم به خشکی و شوری مزیت محسوب می شود.
وی در خصوص مزیت سورگوم علوفه ای خاطر نشان کرد: برداشت به صورت چین های متوالی بدون نیاز به کاشت مجدد و آماده سازی زمین از مزیت های سورگوم محسوب می شود با این حال به علت وجود ترکیبات سیانوژنیک و احتمال افزایش سطح نیترات، در مصرف سورگوم علوفه ای باید دقت شود، مصرف تدریجی، تهیه سیلاژ، عدم برداشت در زمانی که علوفه نابالغ است از جمله مواردی است که باید به آنها دقت شود.
دکتر بهرامی یادآور شد: به علت بالا بودن سطح الیاف خام نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی در سورگوم علوفه ای نسبت به علوفه ذرت، که در نتیجه آن قابلیت هضم فیبر کاهش یافته و در نتیجه کاهش انرژی عملکرد دام را تحت تاثیر قرار داده، نخست باید در زمان تغذیه کمبودهای علوفه سورگوم مانند قند و نشاسته و سطح انرژی جیره متعادل گردد و همچنین در گروه های پر ریسک مانند دام های جوان و گروه های پرشیر گله سطح مصرف را حداکثر تا 25 درصد کل سیلاژ ذرت محدود نمود، و در گروه های متوسط تا 90 درصد کل سیلاژ ذرت قابل جایگزینی و در گروه های کم شیر و غیرشیری تا 100 علوفه ذرت قابل جایگزینی می باشد.
ایشان افزود: در زمان سیلو کردن این علوفه نیاز باید به سطح قند محلول، میزان نشاسته و بخصوص درجه رشد در زمان برداشت توجه نمود که به ماده خشک مطلوب در زمان برداشت رسیده باشد، در غیر اینصورت باید از مواد قندی و جاذب رطوبت در زمان تهیه سیلاژ سورگوم استفاده نمود.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور