به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: کارگاه بین المللی “نقش منابع ژنتیکی جانوری در تحقق امنیت غذایی و بهبود تولیدات دامی” سازمان امنیت غذایی اسلامی (IOFS) وابسته به سازمان همکاریهای اسلامی (OIC) در روزهای 22 و 23 شهریور ماه 1400 ( 13 و14 سپتامبر 2021) به صورت مجازی با حضور تمامی 36 کشور عضو سازمان در شهر نورسلطان، پایتخت قزاقستان برگزار شد. برخی از کشورهای عضو از جمله پاکستان در سطح وزیر در این رویداد شرکت داشتند.
از طرف ایران از دکتر بنابازی معاون پژوهش فناوری و انتقال یافته های موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و هماهنگ کننده ملی ذخایر ژنتیکی دامی نیز جهت شرکت و ارائه سخنرانی دعوت شده بود.
موضوع سخنرانی ایشان “مدیریت ذخایر ژنتیکی: حفاظت یا بهره برداری” بود. ایشان استراتژی پایدار حفظ ذخایر ژنتیکی را بهره برداری مداوم و پایدار از آنها برشمرد و افزود: لازم است برای گونه هایی که کاربردهای سابق خود را از دست داده اند، کاربردهایی نوین پیدا کنیم.
وی یادآور شد: اگر بپذیریم ذخایر ژنتیکی میراثی جهانی است، آنگاه باید همه کشورها مسئولیت خود در برابر حفاظت از آنها نیز پذیرا باشند.
ایشان هزینه های روش های مختلف حفظ در محل پراکنش (In-situ) و خارج از محل پراکنش (Ex-situ) از جمله تشکیل و نگهداری کرایو بانکها برای کشورهای در حال توسعه را بسیار بالا دانسته و خواستار حمایت جدی نهادهای بین المللی از جمله سازمان فائو در این زمینه شد.
دکتر بنا بازی در ادامه خاطر نشان کرد: نمی توان از کشورهای در حال توسعه انتظار داشت با هزینه خود بانک ژن راه اندازی نمایند تا برخی از ژن های مفیدی را که ممکن است در آینده برای کمپانی های بزرگ اصلاح نژادی مفید واقع شوند. هم اکنون نگهداری این ژن ها مانند هزینه کردن برای جمع آوری و تشکیل کلکسیون اجناس عتیقه است.
ایشان دریافت عوارض از شرکت های بزرگ اصلاح نژاد دام برای ورود مواد ژنتیکی اصلاح شده آنها به کشورهای در حال توسعه و نیز وضع عوارض بر کشتار ذخایر ژنتیکی بومی در خطر را منبع مناسبی برای تامین هزینه های مدیریت ذخایر ژنتیکی دامی عنوان کرد و افزود: وضع چنین عوارضی موجب بالا رفتن قیمت خرید و استفاده از گونه های اصلاح شده خارجی می شود و از تاثیرات مهاجم بودن آنها می کاهد. بدین ترتیب فرصت بیشتری برای بهنژادی و امکان رقابت ذخایر ژنتیکی بومی با دام های پر تولید خارجی فراهم خواهد شد.
شایان ذکر است : دبیرکل سازمان امنیت غذایی اسلامی از دکتر بنابازی به پاس سخنرانی ایشان در این کارگاه بین المللی، تقدیر و تشکر کرد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور