عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: مهمترین راه برای کاهش مصرف آب باید به ۲ حوزه مصرف آشامیدنی و شستشو دام توجه کرده و برای مصرف آب در آبشخور با اصلاحاتی ابعاد آبشخورها را باید کاهش داد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،” مهدی بهرامی یکدانگی ” روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: به منظور صرفه جویی موثر در مصرف آب در دامداری ها، مهمترین آن محاسبه میزان مصرف است که در حال حاضر الگوی استاندارد مناسبی در کشور وجود ندارد.
استاندارد میزان آب مصرف در دامداریها در حوزههای مختلف خوراک، آبشخور، سیستم های خنک کننده، شستشو و مصارف پرسنلی دسته بندی می شود.
وی اضافه کرد: سهم آب مصرفی در تولید خوراک و علوفه دامی حدود ۹۹ درصد بوده، که تحت عنوان آب مجازی محاسبه می شود و سهم آب مستقیم که در دامداری ها مصرف می شود کمتر از ۲ درصد است که در حوزه آبشخورهای دامی، شستشو، نظافت، و مصارف پرسنلی و همچنین به منظور خنک کردن دام در فصول گرم استفاده می شود.
وی گفت: عمده آب مجازی که در فرآیند تولید خوراک و علوفه های دامی مصرف می شود در علوفه های پرآب بر مانند یونجه و علوفه ذرت مصرف شده که هر ۲ علوفه از نوع کشت تابستانه بوده و بالاترین سهم مصرف آب را به خود اختصاص می دهند.
بهرامی یکدانگی بیان کرد: کاهش ابعاد آبشخور به جلوگیری از هدروی آب در زمان شستشوی آبشخور کمک شایانی کرده به طوری که سیستمهای خنک کننده به عنوان حوزه بعدی مصرف آب بالا در گله مطرح هستند و به منظور کاهش مصرف آب در این حوزه باید ابتدا سیستم را از حالت دستی به حالت هوشمند تبدیل کرد و بر اساس دما رطوبت فعال شود و مدت زمان کارکرد آن در روز بر اساس این شاخص تغییر کند.
وی گفت: همچنین استفاده از نازل های کم مصرف و چکه گیر و همچنین تنظیمات مداوم آنها به کاهش مصرف آب کمک زیادی خواهد کرد و از طرفی نصب کنتور در ورودی و خروجی دامداری ها به منظور ثبت میزان روزانه مصرف آب و پایش مداوم آن در مسیرهای مختلف و همچنین بررسی میزان خروجی آب از دامداری (به عنوان هدروری آب) باید وضعیت آب را مدام پایش کرده و از هدروی آب به شدت کاهش داد.
کاهش مصرف آب در حوزه دام بزرگ
وی بیان کرد: بر اساس محاسبه میزان آب مجازی و آب حقیقی، سهم عمده مصرف آب در حوزه تولید علوفه و خوراک دام مصرف می شود و دام هایی که سهم کمتری از آب رودخانه و آب های زیرزمینی را مصرف می کنند و وابستگی بیشتری به مراتع مانند دام کوچک دارند و عمدتا از آب نزولات جوی و آب زمستانه) استفاده می کنند، نیاز آبی کمتری دارند.
بهرامی یکدانگی گفت: توسعه نژادهای داخلی با توجه به وابستگی کمتر به علوفه های پرآب بر مانند یونجه و سیلاژ ذرت، نیاز به آب مجازی کمتری داشته و کشت کمتر این گیاهان (یونجه و ذرت علوفه ای) نیاز به مصرف آب را به شدت کاهش می دهد.
وی یادآور شد که در حوزه واردت نیاز به مصرف آب داخلی کاهش می یابد چرا که طبق برآورد های انجام شده اگر به جای حدود ۱۰ میلیون تن ذرت، سه تا چهار میلیون تن جو و سه تا سه و نیم میلیون تن کنجاله سویای وارداتی به کشور ، این محصولات در داخل کشور کشت می شد، حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیارد مترمکعب آب نیاز داشت، که عملا معادل ۵۰ درصد آب کشاروزی کشور است و امکان این میزان کشت در کشور وجود ندارد، لذا واردات از حوزه مصرف آب به عنوان یک راهکار مصرف آب در کشور محسوب می شود.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گفت: نتایج تحقیق میدانی نشان می دهد که میزان مصرف آب در دامداری های صنعتی مناطق کویری ایران نسبت به سایر کشورها بالا بوده و مهمترین نقاط پرمصرف آب در دامداریها شامل آبشخورها، فن و مه پاش، شیردوش و مصارف جهت شستشو است .