عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، از نتیجه یک پژوهش نوآورانه در صنعت تولید تخم مرغ در راستای بهبود رشد و سلامت جوجه خبرداد.
به گزازش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور حسنا حاجاتی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، از نتیجه یک پزوهش نوآورانه خبرداد و گفت: افزودن میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس به تخممرغهای نطفهدار میتواند موجب بهبود رشد، افزایش مقاومت در برابر تنشهای محیطی و ارتقای سلامت جوجههای گوشتی و بلدرچین ژاپنی شود.
به گفته عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،استفاده از میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در مرحله پیشتفریخ بهصورت تغذیه داخلتخممرغی (in ovo feeding)، اثرات قابلتوجهی بر رشد و سلامت طیور دارد.در این پژوهش، تخمهای نطفهدار بلدرچین ژاپنی و مرغ گوشتی با مقادیر مختلفی از اسپیرولینا (از ۰/۷۵ تا ۳/۵ میلیگرم برای بلدرچین و ۲۵ تا ۳۵ میلیگرم برای جوجههای گوشتی) تیمار شدند. نتایج نشان داد که این روش تغذیه موجب افزایش وزن تولد جوجهها، کاهش باقیمانده کیسه زرده و بهبود ضریب تبدیل غذایی در روزهای ابتدایی رشد میشود.
به گفته حاجاتی، تزریق اسپیرولینا به درون تخمها، علاوه بر تأمین مواد مغذی مورد نیاز جنین، بهواسطهی ترکیبات آنتیاکسیدانی و پروتئینی خود، میتواند نقش مهمی در بهبود ایمنی و کارایی تغذیهای جوجهها ایفا کند.
وی افزود: بر اساس یافتهها، تغذیه داخلتخممرغی اسپیرولینا سبب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز کبدی و افزایش بیان ژنهای مرتبط با پاسخهای حرارتی، آنتیاکسیدانی و ایمنی همچون HSP۷۰، GPx و IFN-γ شد که بیانگر ارتقای وضعیت فیزیولوژیکی و مقاومت جوجهها در برابر استرسهای محیطی است.
این عضو هیأت علمی با اشاره به اهمیت منابع طبیعی در تغذیه طیور گفت: اسپیرولینا پلاتنسیس بهعنوان یک ریزجلبک غنی از پروتئین، اسیدهای چرب ضروری و رنگدانههای طبیعی، میتواند جایگزینی مؤثر برای افزودنیهای شیمیایی و آنتیبیوتیکها در صنعت طیور باشد.این پژوهش در راستای اهداف موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برای توسعه افزودنیهای طبیعی، پایدار و سازگار با سلامت حیوان و انسان انجام شده و به صورت سخنرانی در کنگره علوم دامی ارایه شده است.