به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به نقل از خبرگزاری ایرنا: رییس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور اعلام کرد: استان البرز میزبان سومین کنگره بین المللی و یازدهمین کنگره ملی زنبور عسل در روزهای پنجم و ششم بهمن ماه سال جاری خواهد بود.
دکتر مختار مهاجر در نشستی با حضورخبرنگاران در موسسه تحقیقات علوم دامی کشورکه درتاریخ 27 دی ماه جاری برگزارشد، افزود: این کنگره به منظور انتقال تجارب و آخرین یافته های پژوهشی جهان در خصوص زنبور عسل به تولیدکنندگان کشور در سالن اجتماعات موسسه تحقیقات علوم دامی مستقر در کرج برگزار می شود.
وی با بیان اینکه برای انتقال تجارب و علم و دانش روز در دنیا و یافته های پژوهشی به بهره برداران نیاز به برگزاری کنگره ها و همایش ها است، اظهار کرد: موسسه تحقیقات علوم دامی با توجه به رسالت اصلی خود در زمینه تحقیقات دامی برگزاری این کنگره ملی و بین المللی را برعهده گرفته است.
مهاجر اظهار کرد: ضرورت هماهنگی و همگرایی بین دوبخش علم و دانش با تولیدکننده امروز اجتناب ناپذیر است در همین راستا شرکت های زیادی از جوانان خبره و دانشمند کشورمان در قالب شرکت های دانش بنیان در این کنگره شرکت دارند.
مهاجر افزود: در این برنامه چالش ها و مشکلات بخش صنعت تجزیه و تحلیل می شود تا بدانیم با یافته های تحقیقاتی چگونه برای رفع مشکلات قدم برداشته شود.
وی با بیان اینکه اقدامات اجرایی این کنگره از اردیبهشت ماه سال گذشته آغاز شد، اظهار کرد: در فراخوان مقالات علمی ۱۱۷ مقاله تاکنون به دبیرخانه همایش ارسال و داوری شده است که از بین آن ها ۲۳ مقاله به صورت سخنرانی و ۷۷ مقاله نیز به صورت پوستر پذیرفته شد و ۱۷ مورد هم در چارچوب محورهای کنگره قرار نگرفت.
رییس موسسه تحقیقات علوم دامی راه اندازی نمایشگاهی در کنار برگزاری این کنگره را از دیگر این برنامه ها برشمرد و گفت: در همین راستا از تولیدکنندگان برای راه اندازی غرفه برای ارایه تولیدات دعوت شده که ۱۴ غرفه بخش خصوصی و دانش بنیان پیش بینی شده است.
حضور ۳۸ میهمان خارجی در کنگره
مهاجر افزود: پیش بینی می شود در این کنگره حدود ۵۰۰ نفر شرکت کننده از جمله ۳۸ نفر میهمان خارجی حضور می یابند که یکی از میهمانان خارجی مدیرعامل اتحادیه زنبورداران دنیا است که به صورت وبیناری سخنرانی خواهد داشت ضمن اینکه جانشین این مسوول به صورت حضوری سخنرانی خواهد کرد.
ایران رتبه سوم دنیا در تعداد زنبورستان ها
رییس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در ادامه با بیان اینکه در ایران ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار کلنی زنبور عسل در ۱۰۹ هزار و ۷۵۹زنبورستان وجود دارد، گفت: ایران دارای رتبه سوم دنیا در تعداد زنبورستان ها است.
وی بیان کرد: ۸۷ هزار و ۹۳۲ نفر در زنبورستان های کشور به کار تولید عسل و محصولات جانبی آن مشغول هستند که در این زنبورستان ها سالانه ۱۱۲ هزار تن عسل، هشت هزار و ۳۰۰ کیلوگرم ژل رویال، ۴۰۶ تن گرده، ۲ هزار و ۵۳۶ تن موم زنبور عسل، ۲۴۷ تن بره موم و سه هزار و ۹۱۷ گرم زهر زنبور عسل تولید می شود.
وی با بیان اینکه این تولیدات در سال جاری با رشد روبرو است، اضافه کرد: از این میزان تولیدات حدود ۱۰ درصد به کشورهایی همچون ترکیه و کشورهای عربی صادر می شود.
مهاجر گفت: رتبه ایران در تولید عسل بین رتبه چهارم تا ششم دنیا در حال تغییر و جابجایی است.
سواد پایین دلیل اصلی تولید پایین عسل در زنبورستان های کشور
رییس برگزاری سومین کنگره بین المللی و یازدهمین کنگره ملی زنبور عسل گفت: به رغم آمار خوبی که در تعداد زنبورستان ها و کلنی ها داریم میزان تولید عسل خیلی پایین تر از میانگین استاندارد است به گونه ایی که در کلنی های سنتی حدود چهار کیلوگرم و در کلنی های مدرن به طور میانگین ۹.۶ کیلوگرم تولید می شود.
وی با بیان اینکه سواد پایین تولیدکنندگان یکی از دلایل اصلی پایین بودن تولید در کلنی ها است، افزود: اگر بتوانیم این یافته ها را به بهره برداران و زنبورداران انتقال دهیم می توانیم خلاء عملکردی که در بخش زنبور مشاهده می کنیم را جبران کنیم به طوریکه اگر هر میزانی افزایش تولید داشته باشیم درصد زیادی تولید عسل افزایش می یابد.
مهاجر پتانسیل تولید در هر کلنی زنبور عسل در کشور را بیش از ۲۵ کیلوگرم عنوان کرد و گفت: با توجه به تنوع گیاهی و سطح مراتعی که در کشور داریم حداقل سه تا چهار کیلوگرم تولید در برنامه هفتم افزایش یابد در حدود ۴۶ هزار تن افزایش تولید عسل را به همراه خواهد داشت که نشان می دهد که کنگره ها و کارگاه های آموزشی جنبی برای هدف غایی که افزایش تولید است کاربرد بسیار خوبی داشته است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اهداف کنگره ها نزدیک کردن زنبورداران با تشکل های اجرایی و علمی و شرکت های دانش بنیان است زیرا هر چقدر زنجیره تولید زنبور عسل را کامل تر کنیم یعنی تولیدکنندگان رشته های مختلف زنبور با تعاونی ها اتحادیه ها و تشکل های دانش بنیان می توانیم به اهداف خود سریع تر برسیم. خلاء عملکرد در تولیدات مختلف دامی و طیور وجود دارد که نشان از پایین بودن سطح سواد تولیدکنندگان است و علیرغم اینکه پنج تا ۶ هزار فارغ التحصیل کشاورزی در هر استان داریم اما نفوذ دانش در بخش کشاورزی باید افزایش یابد.
مسابقه برترین عسل و ژل رویال ایران برگزار می شود
دکتر ناصر تاج آبادی رییس بخش تحقیقات زنبورعسل موسسه و دبیر اجرایی کنگره نیز در این نشست گفت: یکی از برنامه های این کنگره بین المللی و ملی زنبور عسل برگزاری مسابقه برترین عسل و ژل رویال ایران است.
وی با بیان اینکه در این مسابقه پنج نوع عسل و پنج نوع ژل رویال برتر معرفی می شود، افزود: به این محصولات نشان سلامت تات در ایران اعطا خواهد شد تا عسل ایرانی نیز همچون عسل های نشان دار جهان مطرح شود ضمن اینکه زنبورداران با این گونه مسابقات تشویق به برندسازی و تولید محصول سالم می شوند.
تاج آبادی اظهار کرد: برای این مسابقه نمونه های زیادی به دبیرخانه کنگره رسیده و برای آزمایشات تخصصی که استاندارد تعیین کرده فرستاده ایم و بعد از آن توسط افراد متخصص با تست حسی داوری می شود و پنج عسل برتر معرفی می شود که برای ژل رویال هم همین مراحل طی می شود.
وی به محورهای برگزاری کنگره اشاره کرد وگفت: این کنگره دو روزه در محورهای تولیدات و تغذیه زنبور عسل، ژنتیک و اصلاح نژاد (بیولوژی)، آفات و بیماری های زنبور عسل، زنبوردرمانی، گیاهان شهدزا و گرده زا و مسایل اجتماعی واقتصادی و تکنولوژی های نوین برگزار می شود.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور