عضو هیئت علمی موسسه علوم دامی کشور، گفت: موسسه علوم دامی مجموعهای از نوآوریهای دانشبنیان خود در حوزه دام، طیور و زنبور عسل را معرفی کرده است که هدف آنها افزایش راندمان تولید، کاهش تلفات و هزینهها و ارتقای سلامت دام، طیور و آبزیان است.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، به نقل از خبرنگار ایانا: موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در رویداد اینوفارم که توسط انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برای همرسانی نوآوری، سرمایه و صنعت در مسیر توسعهی پایدار حوزه دام، طیور و آبزیان برگزار شده بود، حضور یافت و مجموعهای از نوآوریهای دانشبنیان در زمینه دام، طیور و زنبور عسل این موسسه را معرفی کرد.
حسنا حاجاتی در گفتوگو با خبرنگار ایانا با اشاره به مهمترین دستاوردهای پژوهشی ارائهشده در این نمایشگاه گفت: یکی از محصولات نوآورانه موسسه، مکملی برای کاهش آسیب و تلفات در جوجههای گوشتی است که موجب بهبود شاخص کارایی تولید در گلههای طیور گوشتی میشود و بهویژه در مناطق مرتفع و برای سویه آرین اثرگذاری بالایی داشته و میتواند سودآوری گله را افزایش دهد.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مدیر مرکز رشد این موسسه با اشاره به نوآوری دیگر در حوزه طیور، اظهار داشت: محصولی به نام چیک ژل بوقلمون بهصورت پودری طراحی شده که پس از ترکیب با آب برای جلوگیری از دهیدراته شدن جوجهها در مسیر انتقال از واحد جوجهکشی تا مزرعه مورد استفاده قرار گرفته و میتواند تلفات جوجه بوقلمونها را تا ۵ درصد کاهش، ضریب تبدیل غذایی را بهبود و هزینه خوراک را به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن کاهش دهد.
حاجاتی گفت: محصول بهبود راندمان تولیدمثلی در گلههای مرغ مادر گوشتی در بخش فیزیولوژی تولیدمثل طراحی و با همکاری بخش تغذیه طیور توسعه یافته است و استفاده از این فناوری باعث افزایش میزان باروری تا ۱۱ درصد و بهبود جوجهدرآوری تا ۴ درصد میشود.
وی افزود: از دیگر محصولات معرفیشده، کپسول خوراکی ژل رویال زنبور عسل است که توسط همکاران موسسه تولید شده و غنی از پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی است؛ این کپسول موجب تقویت سیستم ایمنی، افزایش باروری و کاهش سطح قند خون در بیماران دیابتی شده و بازخورد مثبتی از سوی مصرفکنندگان داشته است.
حاجاتی با بیان اینکه در بخش دام، محصول کنجاله سویای محافظتشده عرضه شده که موجب بهبود عملکرد تولیدی و تولیدمثلی دامها و ایجاد ارزش افزوده برای کنجاله سویا میشود؛ اظهار داشت: همچنین کیت اندازهگیری اوره در خوراک دام از دیگر دستاوردها است که برای تعیین میزان اوره و تشخیص تقلب در خوراک، بهویژه در کنجاله سویا، کاربرد داشته و به کنترل کیفیت خوراک دام کمک میکند.
مدیر مرکز رشد موسسه علوم دامی کشور به یکی از محصولات تجاریسازیشده اشاره کرد و گفت: اسفنج واژینال بهعنوان محصول دانشبنیان برای همزمانسازی فحلی در گوسفند و بز طراحی شده است که موجب افزایش راندمان تولیدمثلی تا ۳۰ درصد میشود؛ این محصول تجاریسازی شده و شرکت دانشبنیان آن توسط محققان موسسه تأسیس و در مرکز رشد مستقر شده است.
حاجاتی با بیان اینکه غنیسازی سبوس برنج با استیکواتر کارخانه پودر ماهی از دیگر طرحهای نوآورانه موسسه تحقیقات علوم دامی است که موجب بهبود عملکرد دام، طیور و آبزیان و کاهش قیمت تمامشده جیره میشود؛ افزود: همچنین، کنسانتره پروتئینی جایگزین کنجاله سویا طراحی شده که بدون تأثیر منفی بر عملکرد پرنده، هزینه خوراک را کاهش میدهد؛ این محصول در حال تکمیل برای بومیسازی فرمولاسیون در هر استان بر اساس ضایعات و محصولات محلی است.
وی با اشاره به پروتئین تکیاخته مخمری و مانوپروتئین مخمری بهعنوان محصولات جدید موسسه، اظهار داشت: پروتئین تکیاخته میتواند جایگزین پودر ماهی و سویا در جیره دام، طیور و آبزیان شود و مانوپروتئین نیز جایگزینی برای آنتیبیوتیکهای محرک رشد است که با کاهش مصرف آنتیبیوتیکها به بهبود کیفیت گوشت و سلامت تولیدات دامی کمک میکند.
حاجاتی تأکید کرد: تمام این محصولات در کاهش هزینههای تولید برای بهرهبرداران مؤثر است؛ چراکه حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد هزینههای تولید دام و طیور مربوط به تغذیه بوده و این نوآوریها نقش مهمی در صرفهجویی و افزایش بهرهوری دارد.
وی با بیان اینکه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی همکاری مداوم داشته و یافتههای علمی خود را در قالب «روز انتقال یافتهها» برای بهرهبرداران ارائه میکند؛ توضیح داد: در این برنامهها که در استانهای مختلف برگزار میشود، محققان یافتههای خود را مستقیماً برای دامداران و مرغداران تشریح میکنند و آنها را از نتایج پژوهشها بهرهمند میکنند.
حاجاتی افزود: دورههای آموزشی کوتاهمدت و پایلوت نیز برای انتقال یافتههای علمی به بهرهبرداران برگزار میشود؛ بهعنوان نمونه اخیراً در استان مازندران کارگاه آموزشی سهروزه ویژه بانوان روستایی و عشایری برگزار شد که طی آن آموزشهای عملی درباره نگهداری، تغذیه و کنترل بیماریهای دام ارائه و در بازدیدهای میدانی از روستاها، مشکلات تغذیهای دامها بررسی و برای بهرهبرداران توضیح داده شد.
وی خاطرنشان کرد: این فعالیتها با هدف پیوند میان بخش تحقیق و بهرهبرداران و در راستای تجاریسازی و کاربردیسازی دستاوردهای پژوهشی موسسه علوم دامی کشور انجام میشود.