نشست تخصصی به منظور بررسی و تحلیل وضعیت فعلی، مشکلات و چالشها و همچنین پیشنهاد راهکارهای بهبود در حوزه گوشت گاوی در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، نشست تخصصی در مورد وضعیت گوشت گاوی کشور با حضور معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتهها، مدیر امور دام استان البرز، مدیر بخش دام مرکز آمار ایران، مدیر عامل اتحادیه دام سبک کشور، استادان دانشگاه، صاحبان حرفه، پژوهشگران و شماری از مسئولان و اعضای هیات علمی در سالن جلسات موسسه به صورت حضوری و وبیناری برگزار شد.
در ابتدای نشست نادر اسدزاده، معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتهها، برگزاری نشست با نخبگان، ذینفعان و بهرهبرداران توسط بخشهای تحقیقاتی موسسه در خصوص چالشها و مسائل مرتبط با بخش تخصصی را جزو سیاست های پژوهشی موسسه اعلام کرد و گفت: راهکارهایی که در این نشست ارایه میشود جهت کمک به تصمیم گیری صحیح و آینده نگرانه مسولان ذیربط اهمیت دارد.
در ادامه جلسه فرهاد میرزایی پژوهشگر مروج ارشد بخش تحقیقات مدیریت پرورش و دبیر این نشست، ضمن بیان مطالبی در خصوص وضعیت دامپروری کشور و اطلاعات آماری ارایه شده توسط نهادهای رسمی و اتحادیه ها و صنوف دست اندرکار صنعت دامپروری، چالش های مربوط به تولید گوشت قرمز و سهم بخش گاوداری را برشمرد.
وی در ادامه گردش مالی قابل توجه این بخش، نقدینگی و سرمایه گذاری های انجام شده را نشان از ردپای موثر این حرفه در اقتصاد کشور دانست و هماهنگی بین دستگاه های دولتی و تعاونی و خصوصی را برای بالابردن امنیت غذایی جامعه از طریق افزایش مصرف گوشت قرمز و چگونگی حمایت از تولیدکنندگان دام در مقیاس کوچک برای بهبود معیشت و درآمد آنها از طریق خدمات و سیاست های فراگیر نکاتی را متذکر شد.
سپس پیروز شاکری رییس بخش مدیریت و پرورش دام و طیور موسسه، با توجه به اولویت های کاری بخش در زمینه مدیریت دامپروری و سهم گوشت گاوی در سبد مصرفی جامعه به سخنرانی پرداخت و این سوال چالشی را مطرح کرد، حال که دامداری های کوچک از چرخه تولید خارج شده اند آیا این خلا توسط دامداری های دام بزرگ قابل پوشش هست یا اینکه باید مشوق های جدیدی برای تولید گوشت قرمز ارایه داد؟
در ادامه صادقی پناه مجری طرح کلان گوشت قرمز موسسه، به چهار چالش عمده در زمینه تولید گوشت قرمز اشاره کرد. کمبود آب و مواد خوراکی دام، سیاست های ناکارآمد بازار و تولید، کمبود نتاج در دام های مزرعه ای و پایین بودن عملکرد تولید از مهمترین موارد مطرح شده توسط صادقی پناه بود.
وی، ادامه داد: با توجه به ناکافی بودن درآمد جامعه در صورت عدم تقویت قدرت خرید آنها، حتی با افزایش تولید گوشت شاهد کاهش قیمت و افزایش مصرف گوشت قرمز نخواهیم بود.
سپس مهدی میرزایی عضو هیات علمی دانشگاه اراک به این موضوع پرداخت که چرا گاوداران به پرورش گوساله پرواری مزرعه علاقه کمی دارند و مهمترین عامل را عدم ثبات بازار و نااطمینانی در دریافت قیمت تمام شده دانست که این مساله برای شیر و لبنیات کمتر است. بنابراین با وجود سود بالا در پرورش گوساله پرواری ترجیح می دهند گله گاو شیری خود را توسعه دهند.
همچنین احمد قلندری مدیر عامل شرکت کشت و صنعت دامپروری مهر ماندگار با 42 سال تجربه در این حرفه از فقدان تعریف سرزمینی و زیستگاهی دام های بومی کشور انتقاد کرد و کمبود گوشت قرمز کشور را نه ناشی از کم حوصلگی دامداران بلکه تبدیل زیستگاه های دام شان به اراضی کشاورزی و صنعتی دانست.
وی، به نقش جنگل و مراتع داخل جنگل به عنوان احیاکننده منبع سهل الوصول برای تولید گوشت قرمز تاکید داشت.
در ادامه جلسه حاضران به بیان نقطه نظرات خود در مورد چالش ها و مسائل مطرح شده پرداختند.
در پایان جلسه اهم مسائل مطرح شده جمع بندی و در قالب اهتمام جدی به تهیه آمار صحیح و دقیق دام کشور به عنوان مولفه اصلی برای برنامه ریزی، تغییر سیاست های جاری از تخصیص یارانه به تولید گوشت به جای تخیصص یارانه به نهادهها، حمایت بیشتر از پرواربندان برای تولید گوشت گاو (تامین نقدینگی و نهاده)، افزایش بهره وری در پرواربندی از طریق تولید گوساله های تجاری (تولید گوساله های آمیخته با ترمینال کراس) به عنوان راهکارهای این نشست ارایه شد.