به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور :جلسه بحث و بررسی درخصوص چالش های تجاری پیش روی مرغ لاین آرین با حضور دکتر مهاجر رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، دکتر لطف اللهیان مدیر آزمایشگاههای موسسه ،دکتر حسینی استاد بخش تغذیه موسسه ، دکتر کامیاب از متخصصین برجسته تغذیه طیوردرکشور، دکتر کمالی مشاورعالی اتحادیه سراسری مرغداران، مهندس مصطفوی مدیر کانون دانش،صنعت و بازار طیورایران،دکتر طلاکش عضو هیات مدیره کانون ، مهندس خداجوی از مشاورین جوان معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری ،درتاریخ 30 آبان ماه جاری درحوزه ریاست برگزار شد.
در این جلسه درخصوص همکاری بخش دولتی با بخش خصوصی درراستای تجاری سازی این سویه ،شرایط اقتصادی ،چالش هاو پذیرش مردم برای قرار دادن نژاد آرین در سبد غذایی خود،شرایط صنعت وبازار و تصمیم گیری دولتی از تئوری تا واقعیت های موجود بحث و گفتگو شد .
در این نشست دکتر مهاجر ضمن سخنانی با اشاره به دوسویه بودن اقتصاد و عدم اجبار و دستوری بودن این مقوله یادآورشد،هدف ما این است پیش از تدوین برنامه عملیاتی آرین با هم فکری وتعامل با بخش خصوصی واقعیت ها و پتانسیل های موجود را بررسی کنیم وبا آگاهی از مشکلات و کمبودها دراین زمینه براساس واقعیت موجود،برنامه آرین را عملیاتی گردانیم.
ایشان بااشاره به وجود 5 تا 10 هزار قطعه پرورش آزمایشی از این سویه نکاتی را درمورد نژادآرین بیان کرد و مشکل آسیت ،ضریب تبدیل ا(ختلاف ضریب تبدیل علمی و تجاری ) و بحث اندازه عضله سینه را ازمشکلات مورد توجه دراین خصوص عنوان کرد که با همکاری و هم فکری با بخش خصوصی و رفع ایرادهای نژاد آرین ،آنها را قابل حل ارزیابی کرد
وی افزود: بدون همکاری بخش خصوصی این موفقیت حاصل نمی شود واکنون دید ما دراین زمینه حل مشکل است هدف این است به نتایج کاربردی برسیم
دکتر مهاجرخاطر نشان کرد: یک واقعیت انکار ناپذیر این است که نمی توانیم آرین را حذف کنیم این پتانسیل ژنتیکی را درکشور داریم و باید در مسیر بهتری ازآن نگهداری و استفاده کنیم ودولت مردان باید بدانند بدون همکاری و حضور بخش خصوصی این امر امکان پذیر نیست و درنهایت دربازار مصرف کننده انتخاب می کند کدام نوع مرغ را درسبد غذایی خود قرار دهد.
در ادامه دکتر حسینی استاد بخش تحقیقات تغذیه دام وطیور موسسه درخصوص نتایج تحقیقات انجام شده در موسسه و مراکز درباره مرغ آرین به بیان نکاتی پرداخت و درخصوص ارزیابی عملکرد سویه جدید،ضریب تبدیل غذایی، درصد تلفات مطالبی بیان کرد.
ایشان درادامه به مشارکت فعال و تدوین سند تحقیق وتوسعه آرین با همکاری وزارت جهاد کشاورزی ومعاونت علمی فناوری ریاست جمهوری اشاره کرد ودرخصوص نتایج پژوهش های انجام شده مرتبط با آسیت در مرغ لاین و نتایج پژوهش ها درباره ژنتیک و اصلاح نژاد مرغ آرین مطالبی ارائه داد.
در ادامه جلسه دکتر کامیاب از متخصصین برجسته طیورکشور ضمن سخنانی خاطر نشان کرد، درزمینه بحث های اقتصادی درکشورمی باید از حالت دستوری خارج شود و براساس خرد جمعی و با توجه به امکانات موجود شرایط سنجیده تا بهره مندی کافی حاصل شود.
مهندس مصطفوی مدیر کانون دانش،صنعت و بازار طیور،دراین نشست به دلایل عدم استقبال مردم از سویه آرین اشاره کرد و افزود: نسبت گوشت به استخوان قابل قیاس با نژادهای دیگر نیست و درسویه راس مقدار گوشت بیشتری به مصرف کننده می رسد.
وی خاطر نشان کرد: اگر دولت تصمیم دارد که آرین را به جای آمیخته های دیگر جایگزین کند ،به هیچ عنوان اجازه ورود جوجه های خارجی را نباید صادر کند و اجازه ورود به نژادهای دیگرو گله های خارجی را ممنوع اعلام کند.
مدیر کانون دانش،صنعت و بازار طیوریادآورشد، درشرایط بحران قیمت ارز، فشاراقتصادی زیادی برما تحمیل شده است و ازسوی دیگر دستگاههای دولتی همکاری های لازم را با بخش خصوصی ندارند تصمیم گیری های دولتی بدون حضور تشکل های بخش خصوصی صورت می گیرد ویکی از نکات منفی و بسیار مهم ،عدم انتشار گزارش و آمار از سوی وزارت جهاد کشاورزی است .
وی درادامه به مهمترین موضوع مورد توجه بخش خصوصی اشاره کرد و افزود،از دیدگاه ما بحث اقتصادی مهمترین بحث است و ایرادهایی درنژاد آرین وجود داردکه قابل رقابت با نژاد راس نیست.
در ادامه جلسه دکتر کمالی مشاورعالی اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ،با اشاره به عدم پذیرش آرین از سوی بازار،درخصوص اصلاح نژاد این سویه یادآورشد: اصلاح نژاد کاری زمان بر است وسرمایه گذاری امروز برای 5 سال آینده بازدهی خواهد داشت، مسئولینی که اصرار دارند لاین آرین داشته باشیم آیا همت سرمایه گذاری و تزریق بودجه و حمایت های مالی در طول انجام پروسه اصلاح نژاد را دارند؟
وی افزود: بحث لاین توقف پذیر نیست .خطی است که انتها ندارد و پیوسته نیاز به حمایت مالی دارد متاسفانه به این واقعیت که دریک بازار کاملا رقابتی در دنیا درحال کارهستیم بی توجهی می شود.
ایشان یادآورشد:لاین ها همیشه دنیا را بین خودشان تقسیم می کنند،اگر بخواهیم لاین اقنصادی داشته داشته باشیم باید نگاهمان فرا منطقه ایی باشد.
دکتر کمالی افزود:سرمایه گذاری دراین خصوص باید هزینه تلفات ، هزینه راندمان تولید را بپذیرد و باید درقالب زنجیره عمل کند و هزینه ها نیز پرداخت شود.
در ادامه جلسه دکتر طلاکش عضوکانون دانش،صنعت و بازار طیور،با اشاره به مدیریت های سلیقه ایی درکشور افزود:نماینده بخش خصوصی حاضر است در این زمینه به طور کامل سرمایه گذاری کند و هیچ پولی از دولت درخواست نمی کند.
ایشان خاطر نشان کرد اگربه آرین به عنوان پدافند غیر عامل نگاه شود باید به کمک صنعت برای آن پروتکل نوشت وبه معنای آن نیست که کشور درگیر آن شود،اگر غیر پدافندی و به صورت اقتصادی به آن نگاه شود،بخش خصوصی روی آن کار کند ودر نهایت این مردم هستند راس یا آرین را انتخاب می کنند وتازمانی که شکل تحقیقات از دیدگاه اقتصادی و پدافندی مشخص نشود،نمی توان به ابهامات پاسخ داد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور