به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: دکتر نادر پاپی عضو هیات علمی بخش مدیریت پرورش موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در نخستین روز از آبان ماه جاری با شرکت در برنامه رویش شبکه آموزش در خصوص معرفی گوسفند زل به عنوان یک ذخیره ژنتیکی ارزشمند در ایستگاه گاودشت موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، مطالبی بیان کرد.
ایشان در مقدمه سخن خود با اشاره به ویژگیهای گوسفند زل آن را از نژادهای اولیه کشور نام برد که بر اساس شواهد تاریخی، توسط قوم آریایی که در نواحی گرگان و مازندران ساکن بوده اند، اهلی شده است و به همین دلیل به نژاد آریایی هم معروف است. این گوسفند را به دلیل داشتن دم که به شکل دنبالچه مشخص بوده و از ویژگی های منحصر به فرد آن است، حدفاصل بین گوسفندان وحشی و اهلی می دانند و برخی اعتقاد دارند که این دام از نتاج مستقیم گوسفند وحشی است.
ایشان در ادامه به شیوۀ پرورش این دام اشاره کرد و افزود: این نژاد به صورت سنتی و کوچ رو بوده و در معدود نقاط استان به صورت پرورش در جایگاه بسته و یا مجتمع های کشت و صنعت نیز پرورش داده می شود.
دکتر پاپی در خصوص جمعیت و مناطق پراکنش این نژاد یادآور شد: در مناطق ساحلی دریای خزر و قسمتی از دشت گرگان پرورش داده می شود و به دلیل سازگاری آن با اقلیم های کوهستانی و کوهپایه ای، تعداد زیادی از روستائیان جنگل نشین و یا حاشیه جنگل به پرورش و نگهداری این گوسفند مشغول می باشند.
عضو هیات علمی بخش مدیریت پرورش موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: سرعت رشد، تردی و خوشمزگی گوشت این گوسفند، عملکرد تولیدمثلی بالا، مقاومت به بیماری ها و شرایط محیطی را از ویژگی های عملکردی این نژاد برشمرد.
وی در ادامه به قانون نظام جامع دامپروری کشور که در آن حفظ و ثبت نژادهاي دام و طيور بومي كشور به عنوان يك وظيفه اصلي برعهده موسسه تحقيقات علوم دامي كشور و معاونت بهبود توليدات دامي گذاشته شده، اشاره کرد و در این راستا به اقدامات موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برای حفاظت از نژاد گوسفند زل پرداخت.
ایشان تأسیس جایگاه و آماده سازی زیرساخت های مورد نیاز، انعقاد قرارداد با مرکز اصلاح نژاد دام کشور، خرید تعدادی گوسفند زل برای شروع به کار و آغاز عملیات اصلاح نژادی، پرورش و توسعه گوسفند زل در ایستگاه ملی گاودشت مازندران را از جمله اقدامات انجام شده از سوی موسسه برای حفاظت از این نژاد ارزشمند برشمرد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور