به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: نشست مشترک مسئولین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و شرکت حامی سرمایه اقتصاد با حضور دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه، دکتر بناءبازی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها، دکتر مرادی شهر بابک استاد دانشگاه تهران و مشاور شرکت کشت و صنعت فردوس، مهندس خواجوی مدیرعامل شرکت مجتمع کشت وصنعت فردوس، دکتر رحمانی نیا و دکتر مهربان مجریان پروژه سنتز بز شیری، شماری از کارشناسان این شرکت و برخی از مدیران موسسه در تاریخ 29 دی ماه سال جاری در سالن گفتگوی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
در این جلسه دکتر اسماعیل خانیان ضمن سخنانی اظهار داشت، پروژه سنتز بز شیری به سه دوره تقسیم می شود بخش نخست در سال ۱۳۹۶ بود که با مدیران شرکت حامی سرمایه گفتگو شد و قرارداد منعقد شد، دومین دوره در سال ۱۳۹۷ مربوط به تجهیز کارگاه و آماده سازی برای پروژه بود و مرحله پایانی از سال ۹۸ تاکنون که آغاز کار پروژه به صورت علمی و عملی می باشد که نتایج آن ارایه می شود.
ایشان خاطر نشان کرد: تلاش هایی که در طول سالهای گذشته انجام شده میتواند مبنای تصمیمگیریهای جدید باشد و اکنون بیشترین تاکید باید روی نتایج پروژه باشد.
در ادامه جلسه دکتر مهربان عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد و از همکاران پروژه سنتز نژاد بز شیری، گزارشی علمی از روند اجرای این پروژه ارائه داد.
ایشان در خصوص ساختار جمعیتی و ارزیابی صفات مهم، نکاتی را بیان کرد و افزود: در اصلاح نژاد به دنبال دام های سودآور هستیم به این منظور باید صفات اقتصادی در نظر گرفته شود که آمیخته گری یکی از گزینه هاست.
وی در ادامه در خصوص تولید شیر و سازگاری که منجر به صرفه اقتصادی می شود نکاتی را بیان کرد.
دکتر مهربان تولید ۵۰۰ کیلوگرم شیر از هر بز را از جمله اهداف این پروژه برشمرد و در ادامه در خصوص چندقلوزایی، ترکیبات شیر، درصد چربی، درصد پروتئین، پیشرفت ژنتیکی، همخونی، جمعیت موثر و تنوع ژنتیکی به بیان نکاتی پرداخت.
ایشان در خصوص ساختار جمعیت، نتیجه گیری صفات تولیدی، رقابت پذیری نژاد جدید با سایر نژاد نکاتی را بیان کرد و در پایان خاطر نشان کرد: خاصیت تکمیل کنندگی ترکیب دو نژاد آلپاین و مهابادی برای صفت تولید شیر به وضوح قابل مشاهده است.
دکتر مهربان در خصوص ارزآوری و برنامه ریزی برای صادرات یادآور شد، برنامه ریزی برای صادرات محصولات ژنتیکی برتر مانند اسپرم و یا دام های شبیه سازی شده به سایر کشورها مانند عراق و سوریه فرصت خوبی برای ارزآوری به داخل کشور می باشد.
در این نشست دکتر مرادی شهربابک به عنوان مشاور شرکت کشت و صنعت فردوس در خصوص این پروژه نکاتی را یادآور شد و افزود، نژادهای بومی ایرانی سازگار با محیط زیست ما هستند نژاد مورد بحث قرار نیست فقط در مرتع باشد. واحدهای روستایی و نیمه صنعتی به دنبال چنین نژادهایی هستند، این نژاد می تواند حد فاصل دامداری سنتی و صنعتی باشد.
ایشان یادآور شد با برنامه های پیش رو تا ۱۰ سال آینده دام مرتعی نخواهیم داشت زیرا این سیستم پاسخگو نیست. اینگونه دام یا در روستا پرورش می یابد یا در واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی. دکتر مرادی تصریح کرد جایگاه اصلی این دام در روستا میباشد و اتکا بر تغذیه دستی است تا بتوانیم تولید اقتصادی داشته باشیم.
وی با اشاره به آمار ارائه شده یاد آور شد، بخشی از گله موجود باید حذف شود و جایگزین گردد ما خمیر مایه را میخواهیم تشکیل دهیم تا برای سالهای متمادی از آن استفاده شود و در این راستا بهتر است ژنتیک جدید وارد شود و رکورد گیری صورت گیرد.
دکتر مرادی بر سازگاری در مقابل تغییرات دما تاکید کرد و افزود همه صفات جمع شدنی نیستند اگر ترکیب نژادی درست انجام شود بر اساس نیاز کشور، دامداران از آن استقبال خواهند کرد.
در ادامه شرکت کنندگان از مجریان طرح پرسش هایی را مطرح کردند و هر یک از مجریان با استناد به داده های علمی به ابهامات و پرسش ها، پاسخ دادند.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور