به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به نقل از روابط عمومی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی:
به دنبال برگزاری سلسله جلسات ارائه گزارش عملکرد سالانه سال 1399 ، جلسه ارائه گزارش عملکرد “موسسه تحقیقات علوم دامی کشور”توسط دکتر اسماعیل خانیان رئیس این موسسه، روز یکشنبه 5 اردیبهشت ماه سال جاری با حضور دکتر کامبیز بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، حجت الاسلام و المسلمین سعیدیان مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان، دکتر محمودی معاون توسعه مدیریت و منابع، دکتر جوادی معاون پژوهش و فناوری، دکتر مویدی معاون سازمان و رئیس موسسه آموزش و ترویج، دکتر ولدان معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی و مدیران کل دفاتر ستادی سازمان به صورت مجازی برگزار شد.
دکتر بازرگان معاون وزیر و رئیس سازمان رشد موسسه تحقیقات علوم دامی را در حوزه فناوری مطلوب ارزیابی کرد و بیان داشت: در بحث تولیدت دامی کشور اتخاذ یک استراتژی کلان با در نظر گرفتن محدودیت های مکان یابی اکولوژیکی و تامین غذا ضروری است.
وی بر ضرورت رفع وابستگی های موجود در صنعت مرغ با داشتن برنامه تحقیقاتی مشخص و ارائه تحلیلهای فنی برای برونرفت وزارتخانه از چالشهای مرتبط تأکید کرد.
دکتر بازرگان با اشاره به ظرفیتهای متنوع تولیدات گوشت دام و طیور در کشور، نقد و تحلیل برنامه های بنیادین دام و طیور کشور را با مشارکت ذینفعان خواستار شد. دکتر بازرگان با تاکید بر ضرورت همگرایی بین فعالیت های تحقیقاتی موسسه تحقیقات علوم دامی و موسسه ترویج و آموزش ،خواستار تقویت همکاری با تشکل های صنفی فعال در این حوزه شد. وی ضرورت رشد تصویب طرحهای تحقیقاتی و ترویجی در حوزه دام را یادآور شد و موضوع تفاهمنامه منعقد شده بین موسسه ترویج و آموزش و موسسات تحقیقاتی را مورد اشاره قرار داد.
رئیس سازمان بخشی از گزارش عملکرد موسسه تحقیقات علوم دامی در خصوص فعالیت بخشهای استانی موسسه تحقیقات علوم دامی را مورد توجه قرار داد و بر ضرورت تقویت طرحهای ملی و ساماندهی آن همسو با اهداف کلان تأکید کرد
وی بیان داشت: موسسه تحقیقات علوم دامی در زمینه ضایعاتی مقل سرشاخه نیشکر و پوست پرتقال و فرآوری آنها در استفاده از تغذیه دام به خوبی عمل کرده است و ضرورت دارد پیگیری کردن نتایج تحقیقات و رسیدن دانش فنی به دست مشتریان اصلی و کشاورزان پیگیری شود و در مرحله تحقیقات رها نشود.
دکتر بازرگان به ضرورت اهتمام جدی در رفع موانع تولید در سالی که به این نام هدفگذاری شده است خواستار ارائه برنامه خود اتکایی در زمینههای مختلف از جمله تامین گوشت و مرغ شد.
دکتر سعید اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور فعاليتها و دستاوردهای شاخص در سال 1399 این موسسه را شامل :تدوین برنامه خوداتکایی در خوراک دام و طیور،کارخانه نوآوری “اکو دام تک”،مشارکت در تولید و توسعه دانش فنی محصولات فناورانه،ثبت ملی منابع ژنتیکی دامی (کمیسیون ثبت منابع دامی)،تحقیق و توسعه مرغ لاین آرین، تولید اسفنج واژینال پروژسترونی دام سبک (آرپروسینکرو)، توسعه فناوری سیلاژ خوراک کامل برشمرد.
وی با اشاره به موفقیت های حاصل شده این موسسه در همکاری با ستاد علوفه به منظور تدوین برنامه خوداتکایی در خوراک دام و طیوراز تصویب طرح کلان “خوداتکایی در خوراک دام و طیور” در کمیسیون هماهنگی تحقیقات خبر داد.به گفته دکتراسماعیل خانیان موضوعاتی از جمله 1- کمبود منابع خوراک دام و طیور، 2- عملکرد پایین برخی از علوفه های رایج، 3- تغییر اقلیم و کمبود منابع آبی و 4- تحریم و کاهش واردات ار جمله چالش های مهم احصا شده است که بر مبنای آن با راه اندازی ستاد علوفه و برگزاری بیش از 40 جلسه با حضور 11 موسسه و مرکز اقداماتی نظیر تدوین و انتشار17 بسته دانشی تخصصی در تدوین برنامه خوداتکایی در خوراک دام و طیورانجام شده است.
دکتر سعید اسماعیل خانیان کارخانه نوآوری “اکو دام تک” را الگوی امنیت غذایی دانش بنیان توصیف کرد و بیان داشت: نوآوری تولید و فرآوری خوراک دام،نوآوری تولید مواد ژنی دامی، نوآوری تولید مثل دام،نوآوری محصولات زنبورعسل، نوآوری تولید و فرآوری محصولات دامی از مهم ترین ماوریت های این کارخانه است.
وی از ثبت اولین سویه بهنژادی مرغ لاین آرین خبر داد و اقدام های انجام شده در تحقیق و توسعه مرغ لاین آرین را برشمرد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با تشریح اقدامات انجام شده در زمینه تغذیه دام مواردی از جمله
ساخت مکمل پروتئینی جایگزین سویا در خوراک دام، طیور و آبزیان بر پایهی پروتئین هیدرولیز شدهی ماهی و تولید صنعتی- با سرمایه گذاری و مشارکت شرکت آبزی پروتئین پارس و شرکت پودرماهی درنا،توسعه دانش فنی- قرارداد پژوهشی با موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ، 600 هزار تن- حجم پسماند فرآوری آبزیان در کشور و کسب عنوان سومین ایده برتر جشنواره ایده های برتر بیان داشت.
وی از تولید ریزتراشه هویت بخشی دام با فناوری RFID(رسا) برای اولین بار در کشور با استفاده از دانش فنی این موسسه خبر داد و افزود: این محصول تحت حمایت معاونت تحلیلی و فناوری ریاست جمهوری با یک سوم قیمت مشابه محصول خارجی تولید شده است که 70 میلیون قطعه در سال نیاز کشور برآور شده است و هم چنین با کسب گواهی کارایی مزرعه ای محصول، به تایید مرکز اصلاح نژاد دام رسیده است.
دکتر سعید اسماعیل خانیان در بخش دیگر از سخنان خود شاخص ترين دستاوردهای تحقيقاتی در طول دو سال اخیر را شامل برنامه جامع تحقیق، توسعه و ترویج شتر تک کوهانه،سنتز نژاد بز شیری پرتولید و سازگار با اقلیم سردسیر ،هویت بخشی و ثبت اسب کشور،اصلاح نژاد ملکه زنبورعسل ایرانی (آرام 97). اصلاح نژاد گروهی گوسفند با مشارکت بهره برداران نام برد.
وی در بخش گزارش عملکرد پیرامون برنامه های تحقیق و فناوری به اقدام های انجام شده در زمینه تحقیق به انتشار 4مقاله Q1 از جمله یک مقاله در هفتمین ژورنال پرارجاع جهان ،توسعه پروتکل GBS و درخواست یو اس پتنت با مشارکت بخش خصوصی و در زمینه فناوری به مواردی نظیرطراحی و ساخت کیت انتخاب ژنومی شتر (یکی از 10 ایده برتر جشنواره ایده های برتر و انتشار در بازتاب تات)،تجهیز اپلیکیشن ساربانیار به ردیاب شتر به منظور رصد برخط،تولید اپلیکیشن ساربان یار (یکی از 10 ایده برتر جشنواره ایده های برتر)،اجرای رویداد B2B،انعقاد قرارداد مشارکت در تکمیل و توسعه دانش فنی ،انعقاد قرارداد تولید20 نفر شتر شیری سه ساله ژنومیک( خراسان جنوبی) اشاره داشت.
دکتر اسماعیل خانیان در زمینه ژنتیک و اصلاح نژاد از انجام برنامه هایی نظیر سنتز نژاد بز شیری پرتولید و سازگار با اقلیم سردسیر ،ایجاد گله پایه با اندازه موثر بیش از 100 راس، سنتز اولین نژاد بز برتر جایگزین نژادهای خالص وارداتی،مناسب پرورش در سیستمهای بسته کل کشور و سیستمهای نیمه صنعتی و روستایی مناطق سردسیر خبر داد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در زمینه فعاليتهای بين المللی شاخص این موسسه در سال گذشته به انعقاد دو تفاهم نامه همکاری با کشورهای آذربایجان و جمهوری خلق چین اشاره کرد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور