به منظور انعکاس فعالیت ها، چالش ها، برنامه ها و انتظارات بخش های مختلف موسسه در سال 1399 و 1400 مصاحبه ایی از سوی خبرنگار روابط عمومی با روسای بخش های تحقیقاتی و مدیران موسسه انجام می گیرد که در این گفتگوها به بررسی و بیان دیدگاه های روسای بخش ها و مدیران می پردازیم تا در نهایت به چشم اندازی واقع بینانه در راستای تحلیل و حل مشکلات از سوی مسئولین موسسه دست یابیم.
در این راستا گفتگویی با رئیس بخش تحقیقات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور انجام شده است که در زیر می آید.
دکتر نادر اسدزاده دارای دکترای تخصصی تغذیه دام می باشد و از سال 1395 به عنوان رئیس بخش مدیریت پرورش موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به ایفای خدمت علمی و تخصصی مشغول است.
ایشان از روسای منظم، مسئول و صادق در حوزه مسئولیت خویش می باشد که پیوسته همکاری های ارزشمندی با روابط عمومی و رسانه ها داشته اند.
در مقدمه کوتاهی برای معرفی این بخش باید گفت: پس از بازنگري در تشكيلات موسسه در سال 1377، فعاليت بخش مديريت پرورش و تولیدمثل دام و طیور آغاز گرديد و تاکنون ادامه دارد. اما پيش از آن نيز تحقيقات متعددی در موضوعات مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور در موسسه و مراكز تحقيقات استاني انجام شده بود. هدف از ايجاد اين بخش، به كارگيري علوم و فناوري جديد و تطابق آن با شرايط اجتماعي و اقليمي كشور در راستاي افزايش بهره وري و پايداري توليدات دامي مي باشد. عمده ي افزايش بهره وري در مزارع مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور در سايه بهره گيري از روش هاي مديريتي امكان پذير خواهد بود كه اين امر رسالت بخش مدیریت پرورش و تولیدمثل دام و طیور را سنگين تر مي نمايد.
دکتر اسدزاده در مصاحبه با خبرنگار روابط عمومی موسسه به پرسش های مطرح شده اینگونه پاسخ داد:
آقای دکتر در سال ۱۳۹۹ چه فعالیتهای پژوهشی توسط بخش شما انجام شده است؟ در سال 1399 بالغ بر 30 پروژه توسط محققان بخش در دست اجرا بود، سه پروژه تحقیقی ترویجی مشترک با موسسه ترویج ارایه شد، 19 مقاله علمی و پژوهشی که 4 مقاله Q1 و 4 مقاله Q2 و بقیه علمی پژوهشی بودند.
ایشان در ادامه افزود: سه عنوان یافته قابل ترویج و انتشار سه عنوان در بازتاب سازمان تحقیقات و انتقال یافته ها، سه عنوان دستنامه در تالار ترویج بارگذاری شد و سه عنوان دیگر فروست گرفته و آماده بارگذاری می باشد. حضور فعال در برنامه های تلویزیونی در شبکه سلامت برنامه سفره سلامت و برنامه زنده رویش (4 مورد) برگزاری دورههای آموزش مجازی کشاورزی ملی (مراکز تحقیقات و آموزش استانها) 4 مورد، قرارداد پژوهشی ارزیابی میکروچیپ های تولیدی شرکت ریز سامانه سبز ایرانیان(رسا)، قرارداد مشارکت در انجام امور تحقیقاتی با دانشگاه اراک، شرکت فعال در کمیته تدوین شیوه نامه مدیریت کود در دامداری های صنعتی در سازمان محیط زیست (شیوه نامه تدوین و ابلاغ شد)، برگزاری اصول جامع پرورش شتر با همکاری سازمان نظام مهندسی خراسان جنوبی و دانشگاه بیرجند، حضور در قالب یاوران تولید در روستای کلوان آسارا و مشارکت در برنامه های انتقال یافته های تحقیقاتی از دیگر فعالیت های بخش به شمار می روند.
ایشان در پاسخ این پرسش که در سال ۹۹ چقدر در پیشبرد اهداف موسسه موفق بودهاید، یادآور شد:
با توجه به توافق نامه ای که بین محققان بخش مدیریت پرورش و معاونت محترم پژوهشی صورت گرفته بود و تحقق حدود 90 درصدی این توافق نامه و با توجه به تعداد همکاران در بخش و همچنین حجم بالای اقداماتی که انجام شده، از دید بنده بخش مدیریت پرورش در پیشبرد اهداف موسسه موفق عمل کرده است.
آقای دکتر در سال ۹۹ چقدر در پیشبرد اهداف کشور خود را موفق می دانید؟ با توجه به پروژه های در دست اجرای محققان بخش در حوزه توسعه سامانه های بهره ور پرورش در استان های مختلف و سایت حفاظت و توسعه پرورش گاو سیستانی و همچنین اجرای پروژه های تحقیقی و ترویجی مشترک با موسسه ترویج و انتشار 6 دستنامه و 12 گزارش نهایی و حضور فعال در بخش شبکه دانش کشاورزی و طرح یاوران تولید و حضور در شبکه های سلامت و رویش و همچنین ارایه سخنرانی به صورت مجازی برای آموزش های مهارتی بهره برداران کشاورزی در سطح ملی و استانی و ارایه مقالات با کیفیت بالا به نسبت نیرو، عملکرد بخش مدیریت پرورش را در پیشبرد اهداف کشور نیز موفق ارزیابی می کنم.
به عنوان یک بخش تخصصی در حوزه علوم دامی، مشکلات کشور در حوزه تخصصی بخش خود را چگونه رصد می کنید؟
به عنوان رئیس بخش بیشتر تجزیه و تحلیل ها و گزارش هایی که در حوزه دامپروری در رسانه های مختلف چاپ می شود را مطالعه می کنم. همچنین بخش پایش رسانه ای روابط عمومی وزارتخانه را که شامل تمامی اخبار و تحلیل های بخش کشاورزی و دامپروری می باشد، می بینم و از این اطلاعات استفاده می کنم.
همچنین برخی اطلاعات فنی که در رابطه با میانگین صفات اقتصادی که در حوزه دام های سنگین و سبک وجود دارد و توسط محققان مختلف تحقیق و انتشار می یابد و در سمینارهای علمی ارایه می شود و با مقایسه آنها با برخی از کشورها می توان علل و ریشه های برخی مشکلات را بررسی و تحلیل کرد.
هم اندیشی های ادواری در داخل و خارج موسسه و همچنین مطالعه گزارش های مرکز آمار ایران و سایت های تخصصی در فضای مجازی و گزارش ها و مصاحبه های متولیان و اتحادیه ها و بهرهبرداران را نیز می بینم و مطالعه می کنم.
ایشان در خصوص فعالیت های شاخص این بخش در سال 1399 ضمن بیان توضیحاتی خاطر نشان کرد: توسعه و تجهیز اپلیکیشن ساربانیار به ردیاب الکترونیکی جهت رصد برخط گله در مناطق بیابانی و کویری و یکی از ایدهای برتر در جشنواره ایده برتر سازمان انتخاب شد، انتخاب یکی از همکاران به عنوان پژوهشگر برتر در حوزه ترویج سازمان، ارتقای رتبه علمی یکی از محققان بخش به مرتبه دانشیاری، مجری دو فقره قرارداد پژوهشی در خصوص ارزیابی میکروچیپ های تولیدی شرکت ریز سامانه سبز ایرانیان(رسا) و مجری پروژه های مشترک با دانشگاه اراک انتشار مقالات پژوهشی Q1 و q2 و انتشارات ترویجی بخش در سال 99 بسیار قابل توجه بوده است. هچنین ارایه مجموعه پروژه هایی در خصوص، ايجاد سايت حفاظت و توسعه پرورش گاو سيستاني، توسعه سامانه بهرهور روستایی و عشایری پروش گوسفند، توسعه سامانه بهره ور پرورش شتر در استان یزد، توسعه سامانه بهره ور پرورش گاومیش در استان آذربایجان غربی، مجموعه پروژه های تحقیقاتی در خصوص بهبود روش های انجماد اسپرم در دام سبک، مجموعه پروژه های تحقیقاتی در خصوص بهینه سازی جایگاه و تجهیزات نگهداری دام و طیور، مجموعه پروژه های تحقیقاتی در خصوص بهبود روش های مدیریت پرورش دام و طیور، پروژه تحقیقی – ترویجی: استفاده از خوراک کامل فشرده در پرواربندی بره های نر، پروژه تحقیقی – ترویجی: ترویج سن مناسب پروار بره های نر شال نیز قابل توجه بوده است.
آیا از نظر تعداد نیروی انسانی در بخش مشکلی ندارید؟
با توجه به اینکه حوزه فعالیت مدیریت پرورش گسترده و شامل مسائل مختلف مديريتي (تغذيه، توليدمثل، جايگاه، بهداشت و سلامت) و اقتصادي- اجتماعي مرتبط با پرورش دام و طيور می باشد، در این راستا ضروری است این بخش از نظر نیروی انسانی در زیر بخش مدیریت و اقتصاد فارم و اقتصاد کلان دامپروری، طراحی تجهیزات پیشرفته مدیریت فارم (تشخیص فحلی، آیدنتیفیکیشن)، طراحی نرم افزارهای مدیریت فارم، اقتصادسنجی و مباحث کلان اقتصادی کشور در راستای شناخت وضعیت، نقاط ضعف و قوت و ارائه راهکارها و الگوهای کلان جهت استفاده در سیاست گذاری و تصمیمسازیهای کلان، بررسی شاخصهای اجتماعی-اقتصادی پرورش دام و طیور و ارائه الگوهای مناسب پرورش در مناطق مختلف کشور و زیر بخش فیزیولوژی دام و طیور(توسعه فناوریهای کمک تولیدمثلی (ART) دام و طیور، فرآوری و ذخیره سازی اسپرم و رویان در بانک ژن،توسعه زیستفناوری در حوزه هورمون تراپی و کنترل هورمونی دام و طیور) تقویت شود.
چه برنامهای برای سال ۱۴۰۰ برای بخش خود در نظر گرفته اید؟
با توجه به تغییر رویکرد موسسه نسبت به سال های گذشته و لزوم برنامه ریزی برای محققان استانی در بخش های ستادی موسسه با تمامی نیروهایی که برای بخش مدیریت پرورش منظور شده است تماس گرفته شده و برنامه آنها اخذ و در حال برنامه ریزی هستیم. اگر به طور کلی اشاره شود بحث مدیریت پرورش و تغذیه دام سبک در استان های دارای ظرفیت، پیگیری خواهد شد و همچنین موضوع طرح جامع گاو سیستانی نیز توسط بخش پیگیری خواهد شد.
در مورد چالش ها و مشکلات بخش توضیح بفرمایید.
متناسب نبودن نیروی های بخش با گستره زیاد فعالیت هایی که بخش مدیریت پرورش می تواند در آنها نقش داشته باشد، از چالش ها و مشکلات اصلی بخش می باشد.
آقای دکتر چه انتظاراتی از رئیس موسسه دارید؟
از رئیس محترم موسسه انتظار می رود با تشکیل یک کمیته برنامه ریزی که در آن افزون بر روسای بخش ها، از مشاوره تمامی صاحب نظران مرتبط به ویژه با تخصص تحلیل گر توسعه اقتصادی و برنامه ریزی کشاورزی، یک برنامه کوتاه و بلند مدت برای موسسه ترسیم شود و نسبت به اخذ اعتبارات با استفاده از قدرت تحلیل فنی و کارآمد مشاور تحلیل گر توسعه اقتصادی و برنامه ریزی کشاورزی در سازمان برنامه و بودجه و سایر نهادها اقدام نماید.
در حوزه داخلی موسسه هم انتظار می رود که هنگام جذب نیروی هیات علمی، منافع کل موسسه در نظر گرفته شود و در حوزههایی که کمبود نیرو داریم و می تواند در اثربخشی موسسه موثر باشد اقدام نمایند و بخش مدیریت پرورش با توجه به پوشش مسائل مختلف پرورشی و تحلیل های اقتصادی اجتماعی در جذب نیروی جدید برای این بخش را نیز مدنظر قرار دهند.
به عنوان رئیس بخش، عملکرد خود را چگونه ارزیابی می کنید و از ۲۰ چه نمره ای به خود می دهید؟
با توجه به بضاعت نیروی انسانی بخش و حجم طرح ها و پروژه های در دست اجرا و انتشار مقالات با کیفیت متعدد توسط همکاران بخش و حضور فعال در امر ترویج چه از لحاظ انتشار دست نامه، فیلم های آموزشی، برگزاری وبینارهای تخصصی و حضور در رسانه ها و شبکه های مختلف امتیاز 18 را برای مدیر بخش در نظر می گیرم.
سپاس فراوان از زمانی که برای این مصاحبه گذاشتید.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور