به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: در راستای اجرای برنامه طرح یاروان تولید استان البرز و بر اساس برنامه اعلام شده، دکتر نادر پاپی عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به همراه رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز، مهندس محمدی معاون اداره ترویج استان، مهندس فریدونی رئیس اداره ترویج و همچنین مسئول امور دام شهرستان اشتهارد، در تاریخ 13 تیرماه 1400 با حضور تعدادی از دامداران دام سبک شهرستان اشتهارد، از یکی از واحدهای پرورش دهنده گوسفند و بز بازدید نموده و مشکلات آنها را مورد بررسی قرار دادند.
در این بازدید ابتدا دامداران مشکلات مرتبط با شغل خود را بیان کردند. این مشکلات شامل کمبود خوراک مورد نیاز دام (شامل علوفه و کنسانتره) و ارزان بودن قیمت دام که ادامه فعالیت این قشر زحمت کش را با مشقت و سختی روبرو کرده است.
دامداران ریشه کمبود نهاده دامی را دو عامل کاهش بارندگی و خشکسالی و همچنین ناچیز بودن مقدار کنسانتره توزیع شده توسط دولت بیان کردند.
از سوی دیگر به دلیل نبود مواد خوراکی به ویژه کنسانتره، توان پروار کردن بره های خود را ندارند و مجبور هستند آنها را با خوراک های حاوی پروتئین و انرژی ناکافی برای رشد و فقط درحد نگهداری تغذیه کنند که این خود نیز بر مشکلات آنها افزوده و موجب زیان اقتصادی بیشتر به دامدار می شود.
پس از بیان مشکلات پرورش دام سبک از زبان دامداران حاضر، راهکارهای مدیریتی بهبود عملکرد تولید و تولیدمثلی پرورش این دام برای آنها تشریح گردید. در این زمینه مسائل مربوط به بهداشت، شامل بهداشت دام و جایگاه، انجام واکسیناسیون به موقع برای پیشگیری از بیماری ها، اهمیت تغذیه و نقش آن در بهبود عملکرد تولید در مراحل مختلف فیزیولوژیکی دام شامل تغذیه فلاشینگ در زمان جفتگیری، ماه آخر آبستنی و زمان شیردهی دام، تغذیه آغازین بره ها و جیره های مربوط به پرواربندی بره تشریح شد. همچنین مسائل اصلاح نژادی مانند شاخص ها و خصوصیات انتخاب دام های برتر و حذف دام های کم بازده، مسائل تولیدمثلی مانند جدا بودن قوچ از گله در زمانهای مشخصی از سال، روش های همزمان سازی فحلی و سایر مطالب مورد نیاز در این زمینه برای آنها بیان شد.
برای بهبود بهره وری گله های گوسفند و بز دامداران شهرستان اشتهارد که عمدتاً پرورش دهنده دام بومی هستند، موارد زیر پیشنهاد میگردد.
بقاء و تداوم این حرفه و قشر تولید کننده و بسیار زحمت کش روستایی مشروط به سودده بودن حرفۀ آنها دارد که خود ناشی از دو عامل فنی و غیرفنی (مدیریتی) می باشد. منظور از عامل مدیریتی، مدیریت بازار است یعنی تعادل بین قیمت نهاده (خوراک) و محصول (گوشت)، که در حال حاضر اصلی ترین مشکل دامداران همین موضوع است که به بخش اجرا مربوط بوده و لازم است هرچه زودتر اقدامات شایسته ای برای رفع آن صورت پذیرد.
کافی نبودن اطلاعات دامداران از مسائل عمومی مثل، عدم شناخت متولیان امور دام و اتحادیه دامداران و همچنین مسائل تخصصی پرور ش دام مثل تغذیه، تولیدمثل، اصلاح نژاد، از دیگر مشکلات موجود است و برای رفع آن، پیشنهاد می شود با برگزاری کلاس های توجیهی عمومی و تخصصی پرورش دام، این مسائل کاهش پیدا کند همچنین اجرای طرح های تحقیقی ترویجی که نتایج ملموس و تأثیرگذار داشته اند، می تواند نقش بسیار مهمی در افزایش آگاهی و دانش آنها داشته باشد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور