به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: گردهمایی سالیانه اعضای هیات علمی و محققین موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و بخش های علوم دامی مراکز استانی با شرکت روسا، مسئولین و مدیران و اعضای هیات علمی و محققین ستاد موسسه و مراکز استانی به شکل وبینار در تاریخ 22 تیر ماه 1400 برگزار شد.
در این گردهمایی ابتدا دکتر اسماعیل خانیان رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور مطالبی در خصوص سیاست های موسسه در سال 1400 بیان کرد و افزود: در سال جاری مفهوم تحقیق و توسعه از سوی سازمان رد شده است و تحقیق برای توسعه محور قرار داده شده.
ایشان در خصوص توسعه پایدار خاطرنشان کرد: توسعه پایدار یعنی توسعه ایی همه جانبه و متوازن در ابعاد مختلف اجتماعی و اقتصادی و محیط زیستی.
دکتر اسماعیل خانیان با اشاره به تفاوت توسعه اقتصادی و رشد اقتصادی افزود: رشد اقتصادی پدیده ای است کمی، حال آنکه توسعه اقتصادی پدیده ایی است دارای جنبه های کمی وکیفی.
ایشان در ادامه با اشاره به توسعه روستایی، یادآور شد: روستاییان نسبت به شهرنشینان دارای درآمد کمتر و خدمات اجتماعی کمتری می باشند و اقشاری آسیب پذیر تر هستند، برای رفع محرومیت مناطق روستایی، ارتقای سطح و کیفیت زندگی روستاییان، ایجاد اشتغال و افزایش بهره وری آنان در قالب “توسعه روستا” تحقق پذیر است.
دکتر اسماعیل خانیان افزود: هدف گذاری ما توسعه پایدار دامدار و روستایی و عشایری به عنوان یکی از زنجیره های مهم و اساسی تولید در امنیت غذایی کشور می باشد. شناخت زنجیره و عبور از حلقه های به هم پیوسته برای تولید یک محصول بسیار دارای اهمیت است.
در ادامه برنامه کلیپی در مورد دستاوردهای پژوهشی و اقدامات اجرایی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در سال های 1398و 1399 که از سوی روابط عمومی و امور بین الملل موسسه تهیه شده بود پخش شد.
در ادامه گردهمایی دکتر بناءبازی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته ها گزارشی از عملکرد فناوری موسسه ارائه داد.
وی مطالبی در خصوص زیر ساخت های تجاری سازی محصولات فناورانه بیان کرد و متولی اصلی فناوری در کشور را معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نام برد.
دکتر بناءبازی در ادامه به زیست بوم فناوری و نوآوری ایران اشاره کرد و در خصوص ستادهای توسعه فناوری، نهادهای وابسته و همکار و نهادهای مرتبط مطالبی بیان کرد.
ایشان یادآور شد: در سال های اخیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مسئولیت امنیت غذایی کشور را نیز به عهده گرفته است.
ایشان در ادامه به تقسیم کار ملی زیست فناوری به تفکیک موضوع و تقسیم کار ملی زیست فناوری به تفکیک استان اشاره کرد و مطالبی در خصوص معرفی کارگروه ذخایر ژنتیکی و زیستی و فرآیند جذب، رشد و توسعه بیان کرد.
در این گردهمایی دکتر مردی مجری برنامه ملی احیای مرغ آرین، توضیحاتی در خصوص این طرح ملی ارائه داد.
وی در بخشی از سخنان خود به جایگاه امنیت و سلامت گوشت مرغ در کشور اشاره کرد و افزود: مرکز ملی مرغ لاین آرین بابلکنار در سال 1369 تاسیس شده است، این زنجیره تا سال 1384 ادامه داشت ولی پس از آن آرین تقریباً از زنجیره غذایی درحال حذف شدن بود و ما اجداد را وارد می کردیم. در سال 1398 توقف تولید گوشت مرغ را داشتیم به گونه ایی که وضعیت قرمز بود و در سال1400 اجماع ملی برای احیای مرغ لاین آرین انجام گرفت. وی توقف تولید گوشت مرغ در سال 1400 را ایجاد بحران امنیت غذایی کشور نام برد.
ایشان ارتقای امنیت تولید “احیای لاین آرین” و سلامت “مرغ سایز”، ارتقای امنیت و سلامت گوشت مرغ، را از جمله اهداف برنامه آرین برشمرد و به ضرورت ارتقای حفاظت پرسنلی، اماکن و تاسیسات، اسناد و ذخایر، حفاظت و صیانت از لاین آرین را از مهمترین اقدامات در این حوزه نام برد.
مجری طرح کلان مرغ آرین در ادامه به قطع 20 سال وابستگی، خودکفایی در تولید اجداد مورد نیاز کشور و عبور از بحران اشاره کرد و توضیحاتی درخصوص بهبود و ارتقای سویه آرین، ایجاد شبکه تحقیق، توسعه پشتیبانی مرغ لاین آرین، تدوین و انتشار راهنمای پرورش مرغ سویه آرین ارائه داد.
وی در ادامه افزود: مرکز ملی نوآوری مرغ لاین آرین با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به ایجاد مدیریت تقاضا در بخش تولید پرداخته است.
سهم بیش از 60 درصدی سویه آرین از مرغ اجداد کشور در سال 1399، احیا و ورود مرغ سویه آرین به زنجیره تولید، سهم 9 درصدی سویه آرین از جوجه گوشتی کشور در سال 1400، از دیگر نکاتی بود که دکتر مردی به آنها اشاره کرد و افزود: پس از حدود 20 سال مرغ لاین آرین دوباره احیا و در قالب مرغ سایز وارد زنجیره تولید گوشت شده است.
ایشان گام نهایی را حفظ دستاوردها و استمرار برنامه ملی احیای مرغ لاین آرین نام برد.
در ادامه برنامه دکتر آقاشاهی رئیس بخش تحقیقات تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مجری طرح کلان خود اتکایی خوراک دام و طیور به توضیحاتی در مورد جایگاه بخش تغذیه در ارتباط با طرح کلان و سایر سیاست های بخش تغذیه موسسه پرداخت.
ایشان در ادامه تعریفی از طرح کلان ارائه داد و توضیحاتی در خصوص تدوین شیوه نامه، تصویب برنامه ها، طرح ها، تشکیل کمیسیون هماهنگی تحقیقات، الزامات، ارتقای خوداتکایی در نهاده های خوراک، توجه به تخصص های مختلف در راستای یک هدف مشخص در ارتقای خوداتکایی در خوراک دام و طیور بیان کرد.
تحلیل وضعیت موجود، فعالیت های جاری موسسات در زمینه گیاهان دارویی، ورود به بحث های تخصصی در هر موضوع با یاری از خرد جمعی و حرکت به سوی از میان بردن چالش ها از دیگر موضوعاتی بود که دکتر آقاشاهی به آن پرداخت.
در ادامه سخنرانی ها، دکتر حسینی عضو هیات علمی بخش تحقیقات تغذیه موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مجری طرح کلان ارتقای کمی و کیفی مرغ و تخم مرغ در خصوص این طرح توضیحاتی ارائه داد.
دکتر حسینی به تولید و مصرف گوشت مرغ و تخم مرغ بر اساس آمارنامه وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و نکاتی در مورد تولید و جایگاه جهانی ایران در تولید گوشت مرغ و جایگاه ایران در تولید تخم مرغ بیان کرد و ایران را جزو 15 کشور نخست دنیا نام برد.
وی افزود: 80 درصد مزارع تخمگذار در 8 استان کشور متمرکز هستند.
دکتر حسینی در خصوص وزن کشتار، ضریب تبدیل غذایی و درصد تلفات در کشورهای دنیا مطالبی بیان کرد و به مقایسه شاخص ها در ایران و ترکیه پرداخت.
ایشان در خصوص کمیته تغذیه و مدیریت پرورش، کمیته اصلاح نژاد و هوشمند سازی، کمیته مرغ بومی و کمیته فرآوری و بیوتکنولوژی و کمیته دامپزشکی مطالبی بیان داشت و در ادامه در خصوص اولویت های پژوهشی کمیته تغذیه و مدیریت پرورش، شناسایی خصوصیات و اولویت های پژوهشی کمیته اصلاح نژاد و هوشمندسازی مرغان تجاری و مرغان بومی نکاتی بیان کرد.
دکتر حسینی در ادامه به اولویت های پژوهشی کمیته اصلاح نژاد و هوشمند سازی، اولویت های پژوهشی کمیته فرآوری و بیوتکنولوژی، اولویت های کمیته دامپزشکی و اولویت های پژوهشی کمیته اقتصادی و اجتماعی و ترویجی اشاره کرد و درخصوص هر یک به بیان نکاتی پرداخت.
در ادامه برنامه گردهمایی، دکتر صادقی پناه عضو هیات علمی بخش مدیریت پرورش موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و مجری طرح کلان ارتقای کمی و کیفی گوشت قرمز در این خصوص مطالبی بیان کرد.
ایشان به چالش های اساسی تولید گوشت قرمز کشور اشاره کرد و کمبود آب، نابسامانی در تامین خوراک دام، کمبود نتاج، راندمان تولید نامطلوب و سیاستگذاری های ناکارآمد بازار را از جمله این چالش ها برشمرد.
دکتر صادقی پناه ایران را در مرز ورشکستگی آبی نام برد و افزود: تراز منفی شدید ذخایر آب زیرزمینی در اکثر مناطق کشور، موجب تهدید امنیت غذایی و امنیت اقتصادی و اجتماعی، افزایش شوری خاک و فرو نشست زمین در 77 درصد دشت های ایران شده و این امر موجب مرگ بازگشت ناپذیر سرزمین می شود.
وی در ادامه به انواع آب ها اشاره کرد و افزود: استفاده از آب آبی مستقیم برای تولید گوشت قرمز ممنوع است، آب آبی غیر مستقیم “بقایای کشاورزی و صنعت” مجاز است، آب سبز برای کشت دیم، مرتع و جنگل مجاز است، آب مجازی وارداتی مجاز که باید تشویق و ترویج گردد و آب خاکستری هم برای تولید گوشت در نظر گرفته نمی شود.
ایشان در ادامه به اولویت های تحقیقاتی طرح کلان گوشت قرمز اشاره کرد و در نظر گرفتن اقتصاد آب و تناسب با تولید پایدار و داشتن پیامد در تولید گوشت قرمز و همچنین توجیه اقتصادی را از جمله این اولویت ها یاد کرد.
پس از سخنرانی مسئولان و مجریان طرح های کلان، شرکت کنندگان در گردهمایی به بیان پرسش های خود در زمینه هریک از طرح ها و برنامه های مطرح شده پرداختند و مجریان طرح های کلان به ابهامات و پرسش ها پاسخ دادند. در پایان، اختتامیه روز اول گردهمایی اعلام گردید.
روز دوم گردهمایی با تلاوتی چند از آیات قران کریم، آغاز شد. دکتر نوروزی رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی به نمایندگی از بخش های علوم دامی مناطق شرق، شمال، جنوب شرق و شمال شرق کشور به بیان نقطه نظرات و انتقاداتی نسبت به عملکرد موسسه در برابر بخش های استانی پرداخت. در ادامه دکتر خمیس آبادی رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه نیز به نمایندگی از بخش های علوم دامی مناطق مناطق غرب، شمال غرب و جنوب غرب کشور به بیان مشکلات و مسایل بخش های استانی پرداختند.
در ادامه سخنرانی ها، خانم دکتر کارگر رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان گزارشی از ایستگاه های تحقیقاتی مرکز تحقیقات کرمان ارایه دادند.
در ادامه دکتر کریمی رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس نیز به نمایندگی از بخشهای علوم دامی مناطق جنوب و مرکز کشور مشکلات و انتقاداتی را در جهت حل مسایل همکاران استانی مطرح نمودند.
در این گردهمایی ارتباط تلفنی با مهندس نجفی از همکاران مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان شرقي برقرار شد و ایشان نیز درخواست هایی در خصوص پیگیری موسسه برای حل مشکلات صنفی و حقوقی محققین غیر هیات علمی مطرح نمودند که قرار شد توسط رئیس موسسه مورد پیگیری قرار گیرد.
خانم دکتر حاجاتی عضو هیات علمی جدیدالورود مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي آذربايجان شرقي در ادامه گردهمایی به نمایندگی از اعضای هیات علمی جدیدالورود مسایل و مشکلات همکاران جدیدالورود را در راستای انجام فعالیت های پژوهشی عنوان کرد.
پس از برگزاری سخنرانی ها هیات رییسه و سایر مسولین به پرسش های مختلف همکاران پاسخ دادند.
در خاتمه برگزاری گردهمایی از دکتر داوود علی ساقی عضو هیات علمی بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی به عنوان عضو هیات علمی برتر، از دکتر محمود صحرایی رئیس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل به عنوان رئیس بخش برتر و از دکتر فیروز عسگری محقق بخش علوم دامی مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان به عنوان محقق برتر تجلیل گردید.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور