به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم کشور: مراسم ملی تجلیل از برگزیدگان بخش کشاورزی و منابع طبیعی با حضور وزیر جهاد کشاورزی، رئیس سازمان تحقیقات و روسای موسسه ها و مراکز تحقیقاتی، محققان و پژوهشگران در تاریخ 22 آذر ماه 1400 در سالن فجر سازمان تحقیقات برگزار شد.
در این مراسم دکتر محمود صحرایی رییس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات استان اردبیل با ارائه طرح استفاده از بلوک خوراک کامل بخش هوایی سيب زميني در تغذيه ميش های داشتي به عنوان پژوهشگر یافته محور برتر انتخاب شد. ایشان دارای دکترای تخصصی علوم دامی (تغذیه دام ) از دانشگاه تبریز می باشد.
دکتر صحرایی در خصوص طرح بلوک خوراک کامل بخش هوایی سيب زميني در تغذيه دام توضیحاتی ارائه داد و افزود:
دسـتيابي بـه حـداکثـر بـازده بيولوژيکي و تغذيـه اي، از اهـداف مهم پـرورش حيوانات مزرعه اي به شـمار مـي رود، بـه گونه ایی کـه تلاش مـي شـود بـا مصـرف مـواد خوراکـي (بـه خصـوص مـوادي کـه قابـل مصـرف مسـتقيم انسـان نيسـتند) در تغذيـه حيـوان بيش ترين توليد ممکن به دسـت آيد.
وی یادآور شد: در حرفه ی پرورش دام به دلايل مختلفي از جمله کاهش هزينه هاي توليدي يا عدم دسترسي به مواد خوراکي با کيفيت بالا، استفاده از محصولات فرعي زراعي، به عنوان خوراک دام از اهميت ويژه برخوردار است. استفاده از اين محصولات فرعي کشاورزي با توجه به حجم وسيع توليد آنها، نه تنها در کاهش آلودگي محيط زيست کمک کرده، بلکه در برطرف کردن بخشي از نيازهاي غذايي دام ها نيز مي تواند راهگشا باشد. هم اکنون در بسياري از کشورها از جمله ايران، کمبود منابع خوراک دام و طيور مهم ترين عامل محدود کننده توسعه دامپروري مي باشد.
دکتر صحرایی خاطر نشان کرد: راهکارهاي مختلفي براي بهبود بهره وري در پرورش نشخوارکنندگان وجود دارد. تبديل جيره هاي غذايي کامل به شکل قطعات مکعبي (بلوک) و پلت در تغذيه دام براي مناطقي که از داشتن مراتع عالي و مرغوب محروم هستند، روش مناسبي است.
وی افزود: میزان کشت سیب زمینی در کشور 148 هزار هکتار می باشد و همه ساله در فصل برداشت از هر هکتار 5/3 تن پسماند شامل مقادير قابل توجهي ساقه و برگ، غده هاي ريز و برخي علف هاي هرز به جاي مي ماند که می توان با اعمال روش هاي فرآوري به گونه مطلوب تري از اين علوفه در تغذيه دام ها استفاده كرد. يكي از اين روش ها جايگزيني بخشي از قسمت علوفه اي خوراك با اين پس ماند به شکل بلوك خوراك كامل است.
رییس بخش علوم دامی مرکز تحقیقات استان اردبیل در خصوص ارزش غذایی بخش هوایی سیب زمینی گفت: کلیه بقایای سیب زمینی قبل از برداشت غده را شامل می گردد که در صورت جمع آوری و خشک کردن می توان از آن به عنوان خوراک زمستانه دام ها کمک گرفت. با توجه به رطوبت نسبتا بالای زراعت سیب زمینی و وجود مواد بازدارنده نظیر سولانین، بهتر است آن را به کمک موادی نظیر ملاس خوش خوراک و يا سیلو نمود.
وی افزود: براساس نتایج این پژوهش، استفاده از بلوک خوراک کامل تهیه شده از بوته سيب زمینی تا 30 درصد جایگزینی با علوفه رایج در منطقه به میزان 700 گرم در روز در تغذیه تکمیلی میش های آبستن در سامانه مرتعی دارای مزیت اقتصادی است. با توجه به قیمت نسبتاً ارزان آن در مقایسه با علوفه یونجه و کاه گندم، به ویژه در شرایط خشکسالی و فقر پوشش گیاهی مراتع، مصرف آن مقرون به صرفه خواهد بود.
گفتنی است: درمراسم ملی تجلیل از برگزیدگان بخش کشاورزی و منابع طبیعی از سامانه رزومه هوشمند، سامانه اثربخشی، 6 دستاورد برتر تحقیقاتی توسط وزیر جهاد کشاورزی رونمایی و از ۲۲ منتخب برتر بخش کشاورزی و منابع طبیعی تجلیل شد.
متن لوح تقدیر که از سوی وزیر جهاد کشاورزی صادر شده به شرح ذیل می باشد:
عضو محترم هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل:
پژوهش و فناوری اساسی ترین نیاز هر جامعه برای دستیابی به پیشرفت و توسعه است و نقش موثر محققان و اندیشمندان برای رفع چالش های بخش کشاورزی و منابع طبیعی موجب مباهات و تحقق امنیت غذایی کشور است بدین وسیله ضمن تشکر از تلاش مجدانه، متعهدانه و فعالیت علمی اثر بخش شما در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی کسب عنوان پژوهشگر یافته محور منتخب را به جنابعالی تبریک عرض می نمایم. استمرار موفقیت و تندرستی شما را از درگاه ایزد منان خواستارم.
از سوی مسئولین موسسه، روابط عمومی و همکاران، این انتخاب شایسته را به دکتر صحرایی گرامی تبریک گفته و آرزوی تندرستی و موفقیت های روز افزون برای ایشان از درگاه ایزد یگانه خواستاریم.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم کشور