به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به نقل از روابط عمومی سازمان تات: پنجاه و پنجمین جلسه هیات امنای سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی با حضور دکتر ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی و رئیس هیئت امنا، دکتر سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی و دبیر هیات امنا و سایر اعضای هیات امنا در محل وزارت جهاد کشاورزی یکشنبه 8 اسفند 1400 برگزار شد.
دکتر ساداتی نژاد با ابراز خرسندی از تشکیل اولین جلسه هیات امنا سازمان تات در ایام پایانی سال جاری، این نکته را مورد تاکید قرار داد که سازمان تات تاکنون خدمات فراوانی را برای بخش کشاورزی کشور انجام داده است اظهار داشت: برای اقتدار و امنیت غذایی پایدار لازم است بر مبنای علم، دانش و فناوری نوین حرکت شود و مظهر و اقتدار این مولفه ها در وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تات است.
وی افزود: اگر ما به دنبال کشاورزی تجاری باشیم، کشاورزی باید علمی شود و راه دیگری در این راستا وجود ندارد بنابراین نقش آفرین اصلی در این زمینه سازمان تات است که بزرگترین مسئولیت را در این خصوص برعهده دارد و باید دانش و فناوری نوین را به بخش کشاورزی انتقال و اشاعه دهد.
دکتر ساداتی نژاد به نقش “ترویج” در نفوذ دانش و فناوری های نوین بخش کشاورزی به عرصه اشاره کرد و افزود: ما هرچه تولید دانش و فناوری داشته باشیم، مادام که خروجی آن را در بخش کشاورزی مشاهده و لمس نکنیم، دانش تولیدی ما به پول و ثروت تبدیل نمی شود؛ البته ترویج در گذشته فراز و فرودهایی داشته است و در حال حاضر نیز تلاش دکتر خیام نکویی و همکارانش این است که مجددا” ترویج را به دوران طلایی بازگردانند.
وزیر جهاد کشاورزی ضمن تاکید بر پیوند میان نهادهای علمی و حوزه های عملیاتی(سطح مزرعه) افزود: حوزه های صنعت و بهداشت در این زمینه بسیار خوب عمل کرداند و وزارت بهداشت که الگوی موفقی در این زمینه بحساب می آید؛ ما نیز با الگوبرداری از نمونه های موفق لازم است با در نظر گرفتن مشوق هایی سوق دادن فعالیت اعضای هیات علمی در سطح مزرعه را هدایت کنیم.
دکتر ساداتی نژاد برهم افزایی میان حوزه های تولید دانش و حوزه عملیاتی(سطح مزرعه) در بخش کشاورزی تاکید نمود و افزود: در این راستا لازم است تا یک عضو هیات علمی حداقل 6 ماه از سال را در سطح مزرعه فعال باشد و لذا ضرورت دارد تا در این عرصه برای او منافع ایجاد کنیم، بگونه ای که فعالیت در میدان و سطوح عملیاتی برای او درآمد و جذابیت داشته باشد.
وی در این زمینه از هیات امنای سازمان تات خواست برنامه ریزی های لازم در جهت تبین ماموریت هیأت علمی و تحقق اهداف امنیت غذایی پایدار صورت پذیرد.
دکتر خیام نکویی با معرفی اعضای هیات امنا، طی سخنانی به معرفی و تشریح فعالیتهای این سازمان پرداخت.
ایشان از پژوهش، آموزش و ترویج به عنوان مهمترین ماموریت های سازمان تات نام برد و تصریح نمود: این سازمان به دنبال این است که کشاورزی وابسته به منابع و بهره اقتصادی کم و ناپایدار را به سمت کشاورزی دانش بنیان، اقتصادی و بهره ور سوق دهد و در این مسیر نظام ترویج نقش بسیار با اهمیتی دارد.
رئیس سازمان با اشاره به پیش بینی جمعیت آینده کشور در حدود ۱۰۳ میلیون نفر در سال ۲۰۵۰، خاطر نشان ساخت: این امر نیازمند حداقل ۱۸۰ میلیون تن تولیدات بخش کشاورزی است که در حال حاضر ۱۲۵میلیون تن تولیدات در این بخش صورت می پذیرد اما در شرایط محدودیت منابع آبی و آلی در کشور و پایین بودن دانش علمی بهره برداران بخش کشاورزی، برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار ارتقای ضریب نفوذ دانش و تکنولوژی در عرصه ضروری است.
معاون وزیر و رئیس سازمان، دستیابی به کشاورزی دانش بنیان در کشور را منوط به همراهی و همسو شدن موسسه ها و مراکز تحقیقاتی زیر مجموعه سازمان تات و دانشگاه های کشاورزی با مدیریت اجرایی کلان خواند و گفت: برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار از طریق کشاورزی دانش بنیان لازم است، تمامی بخش های تحقیقاتی، آموزشی، ترویجی و دانش بنیان بخش کشاورزی و همچنین مدیریت اجرایی در کشور همسو در مسیر احصا و رفع مشکلات بخش کشاورزی حرکت نمایند.
دکتر خیام نکویی در ادامه این مطلب ضمن اشاره به تاریخچه کشاورزی در ایران و شکل گیری موسسه های تحقیقاتی بخش کشاورزی اظهار داشت: در حال حاضر ۳۱۴ ایستگاه تحقیقاتی ، 20 موسسه تحقیقاتی و ۳۴ مرکز استانی در زیرمجموعه سازمان تات فعالیت دارند که از مهمترین ماموریت های این سازمان می توان به پژوهش، آموزش و ترویج در کنار دیگر ماموریت های حاکمیتی اشاره کرد.
وی با اشاره به تولیدات 25 میلیون تنی تولیدات کشاورزی در سال های اول انقلاب اسلامی و افزایش آن به 125میلیون تن در حال حاضر، بیش از 60درصد این افزایش را ناشی از نفوذ دانش، آموزش و ترویج کشاورزی خواند و افزود: عواملی نظیر نرخ رشد جمعیت کشورو محدودیت منابع توام با محدویت در افزایش سطح زیر کشت، تلاش برای دانش بنیان کردن بخش کشاورزی و ورود دانش به مزرعه را بیش از پیش کرده است.
دکتر خیام نکویی فعالیتهای سازمان تات از جمله معرفی ۱۰۱۶ رقم اصلاح شده، را مورد اشاره قرار داد و نظارت بر تولید و توزیع نهاده های کشاورزی، ارزیابی ذخایر ژنتیکی ماهیان جنوب و شمال کشور، معرفی گونه های ماهیان بومی دریای خزر، معرفی نهاده های تحقیقاتی در زمینه علوم دامی، حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور را از دیگر حوزه فعالیت این سازمان برشمرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی به تولید 95درصدی واکسن دامی و 45درصدی واکسن طیور مورد نیاز کشور توسط موسسه رازی بعنوان یکی از زیرمجموعه های سازمان تات اشاره کرد و گفت: واکسن ضد بیماری کرونای موسسه رازی جزو 3واکسن برتر دنیا و 2واکسن استنشاقی جهان است که تا کنون بیش از 5میلیون دز از آن تحویل وزارت بهداشت شده و تا پایان سال 5 میلیون دز دیگر تحویل می گردد.
دکتر خیام نکویی از تهیه دستورالعمل 600 آفت کش تاکنون خبر داد و افزود: اطلاعات پایه خاک و آب کشور که در آن اطلاعات انحصاری خاک، برآورد نیاز سالانه دستورالعمل تغذیه گیاهان زراعی و دست یابی به دانش فنی کودهای زیستی پیش بینی گردیده توسط موسسات ذیربط این سازمان تهیه شده است؛ این اطلاعات مجلدهایی است از اطلاعات خاک، آب، جنگل و مرتع در کشور که یکی از بزرگترین دستاوردهای سازمان تات به حساب می آید.
وی ضمن ارائه آماری از مجموع بذور گواهی شده توسط موسسه های تحقیقاتی سازمان ، شرکت های تولید کننده بذر گیاهی را مورد اشاره قرار داد و از پیوستن ایران به جمع صادرکنندگان بذر در جهان با اخذ مجوز” ایستا” خبر داد.
لازم به ذکر است در پنجاه و پنجمین جلسه هیات امنا، 12 دستورجلسه مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور