به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور گردهمایی روسای بخش های تحقیقاتی علوم دامی مراکز استان ها و موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با حضور دکتر مهاجر رئیس موسسه و دکتر عباسی معاون پژوهش فناوری و انتقال یافته ها، مهندس کرمی معاون برنامهریزی و پشتیبانی، روسای بخش های تحقیقاتی موسسه و روسای بخش های علوم دامی مراکز استان های سراسر کشور در تاریخ 15 تیرماه 1401 در سالن گفتگوی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور برگزار شد.
اهداف این گردهمایی تطبیق سیاست ها و اولویت های پژوهشی، فناوری ترویجی و توسعه ایی ستاد موسسه و بخش های علوم دامی مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ها، هماهنگی و هم افزایی فعالیت های توسعه ایی با تاکید بر بروندادهای طرح/پروژه های تحقیقاتی حاصل از نتایج و بروندادهای پژوهشی ستاد موسسه و بخش های علوم دامی استانی، انتقال تجربه و جهت دار نمودن فعالیت های محققین جهت تاثیر گذاری بیشتر بر امنیت غذایی کشور عنوان شده است.
در این گردهمایی دکتر مختار مهاجر رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ضمن خوشامد گویی به همکاران استانی و سپاس و قدر دانی از روسای پیشین، به تبیین سیاست های موسسه پرداخت وخاطر نشان کرد،
امید همکاری تمامی همکاران در بخش های استان ها در بخش دامپروری کشوررا داریم، مشکلات زیادی وجود دارد که باید با هم افزایی و خرد جمعی مورد بررسی قرار گیرد
وی افزود، با توجه به پیشینه طولانی سیر تحقیقات، در سیاست های تحقیقاتی باید بازنگری صورت گیرد وباید ببینیم از مسیری که در گذشته رفته ایم آیا اثر بخشی موثری داشتیم یا خیر. اگر موثر نبوده باید راه دشوار و سخت تغییر را انتخاب کنیم .
ایشان با اشاره به دفاع از عملکرد استان ها در شورای تحقیقات سازمان تحقیقات یادآور شد،افزون بر دفاع از نقاط قوت، کاستی ها و
ایرادها را نیز باید شفاف سازی کنیم ما باید پذیرای تغییر مسیر باشیم.
ایشان تاکید کرد، بیش از 2 هزار طرح تحقیقاتی به نتیجه رسیده و کارهای بسیار خوبی انجام شده اما نتوانستیم پروژه محور حرکت کنیم، پیوسته طرح محور بوده ایم.
در پایان چند سال مجموعه خروجی را باید بررسی کنیم.
در بحث تغذیه طرح های زیادی انجام شده و گاه طرح هایی فراموش شده همچنین طرح هایی که پس از گذشت سالها دوباره تکرار شده خروجی مفیدی نداشته.
وی افزود، برای تمام نباتات علوفه ای و بقایا نسخه داریم ولی بسیاری از طرح ها مدون نشده و در حوزه هایی برخی طرح ها تکرار شده است.
دکتر مهاجر گفت: دربرخی جلسات بیان شده موسسه خروجی محور کار نکرده است و بود و نبود آن برای کشور تفاوتی ندارد،
ما در برابر یک اتهام واقعی قرار گرفته ایم پروژه های معاونت امور دام به یک سو می رود پروژه های ما به سوی دیگر، این دو باید هم سو شوند.
ما باید نیاز بخش اجرا را پاسخگو باشیم مگر امکان دارد از دورگ گیری 8 میلیون گاو هلشتاین تولید شود و متخصصین موسسه بگویند به ما مرتبط نیست. اگر در چنین مواردی ارزیابی تخصصی انجام نشود نمی توانیم به بخش ها و معاونت امور دام بگوییم اشتباه کرده اید.
اگر ارزیابی در موسسه و استان ها صورت نگیرد نمی توانیم به عنوان ناظر و سیاست گذار در کنار معاونت امور دام قرار گیریم و مشارکت داشته باشیم .
ایشان تاکید کرد، امروزه مشکل وزارتخانه جایگزینی نباتات علوفه ای است ما چه جایگزینی باید داشته باشیم؟
این موضوع می تواند برای ما جای بحث داشته باشد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد، معضل درآمد هزینه ای از مشکلات عمده تحقیقات است. بخش های تحقیقاتی موسسه نیز باید فکری به حال خود کنند. در آمد، هزینه از موضوعات جدید است که باید به آن پرداخته شود.
ایشان با اشاره به عملکرد خوب بخش تحقیقات برخی از مراکز تحقیقاتی خاطر نشان کرد، شهرکرد از استان هایی است که سیاست خوبی را به اجرا در آورده اند.
وی افزود، سیاست کشور براساس درآمد-هزینه برای کشور است که دوستان و همکاران باید به آن توجه کنند.
همچنین بخشنامه طرح های خاص از موضوعات مهمی است که محققان باید به آن بپردازند.
ایشان یادآور شد، ماهیچ حساسیتی نداریم که همکاری از استان از ستاد موسسه همکار بگیرد مگر اینکه آن متخصص در استان وجود نداشته باشد ما نیاز داریم که سیاست های کلان کشور در استان ها نیز جاری شود زیرا با وزارتخانه و جناب وزیر روی سه مورد به توافق رسیده ایم که روی ازدیاد گوشت، جایگزینی مواد غذایی و مرغ لاین آرین کار کنیم به همین دلیل باید متناسب با اقلیم های متفاوت اجرای طرح داشته باشیم.
دکترمهاجر افزود: استان هایی که در مرز همدیگر دام های مشترک دارند در طرح هایی مشارکت داشته باشند.
تکرار طرح ها با نام های مختلف در استان های مختلف نتایج رضایت بخش و مفیدی در بر نخواهد داشت شما باید تجمیع کننده طرح ها و پروژه ها برای رسیدن به یک هدف مشخص باشید.
هر استان مجری یک قسمت از طرح باشد.
در راستای پروژه های کلان ، استان ها پروژه داشته باشند و ما یاری رسان خواهیم بود.
ایشان یادآور شد، طرح ها باید در راستای یک هدف مشخص و افزایش تولید باشد تا بتوانیم در سال 1401 به خروجی قابل قبولی برسیم .
ایشان تاکید کرد، از سیاست های وزارتخانه طرح هایی که خروجی ملموس در افزایش تولید و کاهش واردات نهاده ها ندارد آن طرح ها را می توانیم راکد کنیم .
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور عملیاتی کردن پروژه های قبلی که به نتیجه رسیده و باید به دامدارها منتقل شود ایجاد سیاست های الگویی و تخصیصی و ترویجی را اساس کار سال جاری موسسه عنوان کرد وافزود، در سال آینده اگر محققی انتقال یافته و روز مزرعه نداشته باشد، ترفیع او امضاء نخواهد شد.
در ادامه این گردهمایی دکتر عباسی معاون پژوهش فناوری و انتقال یافته های موسسه درخصوص اهداف گردهمایی مطالبی بیان کرد.
سیاست های پژوهشی موسسه، تحقیق و توسعه مرغ لاین آرین، وظایف شورای فنی بخش ها در خصوص بررسی شناسنامه طرح ها و پروژه های تحقیقاتی،فهرست برنامه ها، هماهنگ کردن برنامه و سیاست ها در راستای برنامه ها و نیاز های بخش اجرا و حفاظت از ذخایر ژنتیکی از موضوعاتی بود که ایشان در سخنان خود به آنها اشاره کرد.
همچنین ایجاد سایت های الگویی و ترویجی، انجام تحقیقات کاربردی برای تامین خوراک دام آمار فعالیت های پژوهشی،عناوین طرح های کلان زیست بوم نوآوری – فناوری و کارآفرینی علوم دامی کارخانه نوآوری، الگوی امنیت غذایی دانش بنیان و برنامه های مشترک اجرا شده با موسسه آموزش ترویج از دیگر نکات مورد اشاره معاون پژوهشی موسسه بود.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود به طراحی و استفاده ازاپلیکشین ها، شرکت در برنامه های تخصصی صدا و سیما، اعتبار تخصیص یافته هزینه ای جذب اعتبارات، قراردادهای پژوهشی در سال 1400 ، مرکز رشد، فناوری های تجاری آماده واگذاری و انتظارات از بخش های تحقیقات علوم دامی استان ها اشاره کرد و به تشریح هریک از موضوعات پرداخت.
در ادامه این گردهمایی هر یک از روسای بخش های علوم دامی مراکز استان ها در خصوص مسائل و مشکلات مطالبی بیان کردند و به ارائه پیشنهاد ها و راهکارهایی در راستای بهبود عملکرد پرداختند.
کمبود شدید نیروی انسانی متخصص، نبود برنامه مدون در استان ها، مشکلات تغییر اقلیم و تامین نهاده ها ی دامی، مشکلات شرکت های دانش بنیان، فعال نبودن ایستگاه های تحقیقاتی، عدم حمایت موسسه از بخش های علوم دامی مراکز استان ها، میکروچیپ گذاری در اسب کاسپین و اسب ترکمن، ریشه یابی تصمیم های ناکارآمد، ایجاد پايداری در تصمیم های گرفته شده، عدم وجود برنامه مشخص و پراکندگی وظایف بخشهای علوم دامی، برگزاری دورههای آموزشی جهت دانش افزایی، تصمیم گیری در مورد ایستگاه های موجود، شفاف بودن سیاستها در خصوص واردات نژادها ی خارجی از جمله انتقادها و پیشنهادهایی بود که در این جلسه مطرح شد .
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور