عضو هیات علمی بخش تحقیقات فرآوری تولیدات دامی موسسه از پایان طرح ملی ارزیابی انطباق کيفيت بهداشتی برخی از محصولات لبنی محلی با استانداردهای ملی و ضوابط فنی و بهداشتی مشاغل خانگی خبر داد و مراحل اجرا و نتایج این طرح را تشریح کرد.
به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور: دکتر امیررضا شویکلو مجری مسوول این طرح در این باره یادآور شد که نگرانیهای بهداشتی سازمان غذا و دارو و وضع مقررات بهداشتی سخت گیرانه، مانع راه اندازی بسیاری از کسب وکارهای خانگی مواد خوراکی از جمله محصولات لبنی محلی در کشور شده است واین رویکرد، موجب عدم توسعه این بخش از صنایع روستایی و عشایری و حتی از بین رفتن دانش بومی تولید برخی از این فرآوردهها شده که بسیار نگران کننده است.
در این پروژه میزان انطباق برخی از محصولات لبنی محلی استانهای آذربایجان شرقی (پنير ليقوان)، لرستان (کشک، قره قوروت و دوغ)، چهارمحال و بختياری (روغن حيوانی، قارا، قره قروت) و سمنان (آروشه و چيکو، روغن آروشه) با استانداردهای ملی و ضوابط فنی و بهداشتی کسب و کارهای خانگی مورد بررسی قرار گرفت تا ضمن رفع نگرانیهای بهداشتی به توسعه کارآفرینی در این حوزه کمک شود.
ارزیابی انطباق به روش ارزیابی مستقل (شخص سوم) انجام شد. نخست الزامات قانونی، یعنی استانداردهای ملی مربوط به محصولات لبنی و ضوابط بهداشتی کسب و کارهای خانگی، انتخاب و گردآوری شدند. نمونه برداری از محصولات و سنجش ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی بر اساس استانداردهای ملی مربوط انجام شد. سپس میزان انطباق این فرآوردهها با الزامات قانونی (استانداردهای ملی) با مطابقت دادن یافتهها با حدود استاندارد تعیین گردید.
بر اساس نتایج به دست آمده، ویژگیهای میکروبی فرآوردههای پنیر لیقوان، کشک، قره قروت، دوغ، آروشه و چیکو و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی روغن حیوانی به طور مناسبی بر دادههای استاندارد ملی منطبق بودند. بنابراین، محصولات لبنی محلی مورد مطالعه را میتوان بدون نگرانی از آلودگی میکروبی مصرف کرده و از تولید آنها پشتیبانی کرد.
ساخت این فرآوردهها در قالب کسب و کارهای خانگی میتواند در ایجاد اشتغال و ارتقای معیشت خانوارهای روستایی نقش مهمی داشته باشد.
روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور