به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ، به نقل از خبرگزاری ایرنا حسن خمیس آبادی روز چهارشنبه درحاشیه همایش پژوهش که در موسسه علوم تحقیقات دامی کشور مستقر درکرج افزود: نهادههای دامی سهم عمدهای از هزینه تمامشده تولید محصولات دامی را به خود اختصاص میدهند و وابستگی به نهادههای وارداتی، زنجیره تأمین خوراک دام را در برابر نوسانات ارزی و محدودیتهای خارجی آسیبپذیر میکند؛ بر همین اساس، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور طی سالهای اخیر، تمرکز اصلی تحقیقات خود را بر شناسایی، ارزیابی و توسعه نهادههای دامی جایگزین از منابع داخلی و بومی قرار داده است.
وی اضافه کرد: در قالب اجرای بیش از ۷۰۰ پروژه تحقیقاتی در سالهای گذشته، استفاده از ضایعات و پسماندهای کشاورزی از جمله پسماند ذرت، نیشکر، تفاله چغندر قند و سایر منابع قابل استفاده در تغذیه دام، پس از انجام بررسیهای علمی و فنی، وارد جیرههای غذایی دام شده است.
خمیسآبادی گفت : توسعه و بهکارگیری نهادههای دامی جایگزین داخلی، یکی از مؤثرترین راهکارها برای کاهش وابستگی به واردات نهادههای دامی و پایداری تولید در بخش دامپروری کشور است.
وی افزود : این تحقیقات فقط محدود به ارزش تغذیهای نهادهها نبوده و موضوعاتی نظیر سلامت دام، پایداری تولید، کاهش هزینههای خوراک، سازگاری با شرایط اقلیمی مختلف کشور و اثرات زیستمحیطی نیز در آنها مورد توجه قرار گرفته تا نتایج حاصل، قابلیت اجرا در سطح واحدهای تولیدی را داشته باشد.
رییس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، ارتباط مؤثر میان تحقیق و اجرا را یکی از الزامات موفقیت در توسعه نهادههای دامی جایگزین دانست و گفت: انتقال نتایج این تحقیقات از طریق شبکه مروجان ارشد محقق با بیش از ۱۰۰ نفر مروج در سطح کشور و همچنین محققان معین در استانهای مختلف انجام میشود که نقش مؤثری در ترویج و بهکارگیری یافتههای تحقیقاتی در واحدهای دامداری ایفا میکنند.
خمیسآبادی افزود: نتایج این رویکرد در بخشهای مختلف دام سبک، دام سنگین و طیور قابل مشاهده بوده و استفاده از نهادههای دامی جایگزین داخلی بهتدریج در جیرههای غذایی این بخشها تثبیت شده و مورد استقبال تولیدکنندگان قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: تداوم حمایت از تحقیقات کاربردی در حوزه نهادههای دامی و تقویت پیوند میان تحقیق، ترویج و اجرا، نقش تعیینکنندهای در کاهش هزینههای تولید، پایداری تولید دام و تقویت امنیت غذایی کشور خواهد داشت.
بهبود کیفیت و فرآوری محصولات دامی با تمرکز بر افزایش ارزش افزوده
رییس موسسه تحقیقات علوم دامی کشور یادآورشد که طرحهای تحقیقاتی این موسسه بر ارتقای ارزش افزوده شیر، گوشت و محصولات فرعی متمرکز شده و این اقدامات علاوه بر توسعه صنایع تبدیلی، زمینهساز اشتغال در مناطق روستایی و تقویت اقتصاد خانوارهای دامداران نیز شده است.
خمیسآبادی افزود: یکی از برنامههای کلیدی موسسه، انتقال دانش و آموزش بهرهبرداران ، برگزاری دورههای آموزشی، کارگاهها و انتشار یافتههای علمی در قالب دستورالعملهای کاربردی موجب شده دانش روز دامپروری بهطور مستقیم در اختیار دامداران، کارشناسان ترویج و فعالان بخش خصوصی قرار گیرد و بهرهوری تولید در واحدهای دامپروری کشور افزایش یابد.
وی گفت: دستاوردهای یکساله اخیر موسسه نشاندهنده نقش مؤثر پژوهش در پشتیبانی علمی و فنی از بخش دامپروری است و ادامه این مسیر میتواند سهم بزرگی در تحقق امنیت غذایی، افزایش تولید داخلی، کاهش وابستگی به واردات و توسعه پایدار داشته باشد.
خمیسآبادی همچنین یادآور شد که سال گذشته زیرساختهای تحقیقاتی موسسه توسعه یافته و تجهیز آزمایشگاهها به فناوریهای نوین و تقویت ایستگاههای تحقیقاتی و گسترش شبکه ملی تحقیقات علوم دامی، بستر لازم برای اجرای پژوهشهای کاربردی و تحولآفرین آینده را فراهم کرده است.


