بخش پژوهش های فرآوری محصولات دامي به منظور توسعه فعالیت های تحقیقاتی در زمینه فرآورده های لبنی، گوشت قرمز، تخم مرغ و الیاف دامی و پوست، در پایان سال 1378، از ادغام دو بخش “تکنولوژی شیر” و “پوست و الیاف دامی” تاسیس گردید. این بخش دارای آزمایشگاههای ” آزمایشگاه شیر و لبنیات”، ” گوشت و تخم مرغ” و “پوست و الیاف دامی” است. شورای فنی بخش فرآوری تولیدات دامی مسئولیت ارزیابی و تصویب طرحها و پروژههای مربوط را به عهده دارد. در حال حاضر الویتهای پژوهشی این بخش عبارت است از:
– شناسایی و ساماندهی فرآوردههای لبنی بومی کشور
– بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری فرآوردههای گوشت و طیور
– ساخت فرآوردههای باارزش افزوده و آمادهی مصرف با منشای دامی
– تنوع بخشی به فرآوردههای دامی مصرف انسانی
– شناسایی و تعیین میزان آلایندههای موثر(میکروبی ، شیمیایی، آفلاتوکسین ،آنتی بیوتیک و..) در فرآوردههای دامی
– بهبود کیفیت کرک و الیاف
– بهبود روشهای آماده سازی و نگهداری پوست بر اساس حفظ محیط زیست
وظایف کلیدی
– سیاست گذاری و پیشنهاد اولویتهای پژوهشی مرتبط
– مشارکت در فرآیند ارزیابی و تصویب طرح ها و پروژه های پژوهشی مرتبط
– هدایت ، نظارت و ارزیابی طرحها و پروژه های مرتبط پژوهشی مصوب درحال اجرا در موسسه و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانها در چارچوب مقررات مربوط
– انجام و یا مشارکت در انجام تحقیقات مورد نیاز بخشهای اجرایی و تولیدی در ارتباط با علوم دامی در موسسه و مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استانها در راستای قراردادهای مربوط
– ایجاد ارتباط با بخشهای اجرایی ، تولیدی و پژوهشی مرتبط با علوم دامی ، به منظور تبادل اطلاعات و و شناسایی نیازهای پژوهشی آنها در چارچوب مقررات مربوط
– ایجاد ارتباط ، هماهنگی و همکاری با سازمانهای جهانی در زمینهی فرآوری محصولات دامی با رعایت مقررات مربوط؛
– پیگیری و انجام ثبت اختراعات و اکتشافات علمی مرتبط با فعالیتهای بخش ، از طریق مجاری ذیربط
زمینه های پژوهشی
الف) شیر و فرآورده های آن:
– ساماندهی فرآوردههای لبنی بومی ایران با پژوهش در راستای شناسایی فرآورده ها، استاندارد سازی، بسته بندی و ماندگاری، بازار پسندی (در بازارهای محلی، منطقه ای و کشوری)
– تحقیق و بررسی در زمینه امکان ساخت انواع جدید فرآورده های لبنی به منظور ایجاد تنوع در بازار مصرف
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مختلف نگهداری و بسته بندی فرآوردههای لبنی
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مختلف ارتقاء کیفیت فرآوردههای لبنی
ب) گوشت:
– تحقیق و بررسی در زمینهی بهسازی عملیات کشتارگاهی
– تحقیق و بررسی در زمینه فرآوری پسماند (محصولات جنبی) کشتارگاهی به منظور ساخت فرآوردههای مصرف انسانی و خوراک دام و طیور
– تحقیق و بررسی در زمینه بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری گوشت و مرغ تازه
– تحقیق و بررسی در مورد روش های مختلف طبقهبندی، درجه بندی و بسته بندی گوشت و فرآوردههای آن
– تحقیق و بررسی در زمینه ساخت فرآورده های پروتئینی با ارزش افزوده و آمادهی مصرف
پ) تخممرغ:
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مناسب بسته بندی ، نگهداری و عرضهی تخممرغ و دیگر ماکیان
– ساخت فرآوردههای فراسودمند و مکملهای رژیمی بر پایه پروتئینهای تخممرغ
ت) پوست و الیاف دامی:
– تحقیق و بررسی در زمینه ویژگیهای کمی و کیفی الیاف و پوست دامهای کشور
– تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مناسب پشم چینی، جمع آوری، فرآوری، انبارداری و کنترل کیفی الیاف دامی
– تحقیق و بررسی در زمینه روش های مناسب پوست کنی، دسته بندی، طبقه بندی، درجه بندی، فرآوری، بسته بندی و انبارداری پوست