معرفی مدیریت امور آزمایشگاه ها
مجموعه آزمایشگاه های مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور یکی از با سابقه ترین آزمایشگاه های ایجاد شده در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی میباشدکه فعالیت خود را از ابتدای شروع به کار مؤسسه در سال 1312 آغاز کرد و در ابتدا در زیرمجموعه بخش های علوم دامی به عنوان بازوی تحقیقاتی در خدمت پژوهشگران قرار گرفت. در بازنگری تشکیلات موسسه درسال 1376، بخش های تحقیقاتی به صورت موضوعی تشکیل شدند و هر یک از بخش ها، آزمایشگاه مرتبط با فعالیت خود را اداره میکرد. و در سال 1379 به منظور یکپارچه سازی آزمایشگاه ها و ارائه بهتر خدمات مدیریت امور آزمایشگاه ها ایجاد گردید. با گذشت زمان و پیشرفتهای تکنولوژی، این مجموعه نیز همگام با مراکز معتبر جهانی امکانات خود را به روز کرده و از تجهیزات با تکنولوژی بالا و روزآمد استفاده می کند و در حوزه تحقیقات دام و محصولات دامی مجموعه ای کامل و بی نظیر را در کنار هم با نام مدیریت امور آزمایشگاهها فراهم نموده است. مجموعه مدیریت امور آزمایشگاه ها دارای پنج آزمایشگاه اصلی و چندین آزمایشگاه زیر مجموعه با نام های زیر می باشد:
-
آزمایشگاه تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور (آزمایشگاه تغذیه شیمیایی خوراک، آزمایشگاه فیزیولوژی تغذیه، آزمایشگاه بیوشیمی)
-
آزمایشگاه فرآوری تولیدات دامی (آزمایشگاه شیر و فرآورده های لبنی، آزمایشگاه گوشت، آزمایشگاه تخم مرغ، آزمایشگاه چرم، پوست، الیاف دامی، بررسی های فولیکولی)
-
آزمایشگاه عسل و سایر فرآورده های زنبور عسل
-
آزمایشگاه بیوتکنولوژی (آزمایشگاه ژنتیک مولکولی، آزمایشگاه سیتوژنتیک، آزمایشگاه میکروبیولوژی، آزمایشگاه ژنومیکس، آزمایشگاه تولید مثل و بانک ژن)
سابقه هشتاد سال فعالیت مستمر مجموعه آزمایشگاه های مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور و نیز در اختیار داشتن دستگاه های روزآمد و کادر مجرب آن را به مجموعه ای توانا، کارا و پاسخگو جهت خدمت رسانی به پژوهشگران، محققین ستادی و استانی،مراکز علمی و دانشگاهی، بخش های خصوصی و دولتی تبدیل کرده است.
آزمايشگاههاي تغذيه و فيزيولوژي دام و طيور
شرح وظایف آزمایشگاه:
1 – تعيين تركيبات شيميايي خوراكهاي دام و طيور
2 – تعيين ميزان قابليت هضم مواد خوراكي دام و طيور به روش in vitro و in vivo
3 – تعيين ميزان تجزيه پذيري خوراك دام (ماده خشك ؛ پروتئين خام و …) به روش in situ
4 – تعيين ميزان انرژي قابل متابوليسم خوراك دام براي نشخواركنندگان به روش تكنيك آزمايشگاهي توليد گاز ( in vitro Gas Production Technique )
5 – تعيين ميزان انرژي قابل متابوليسم خوراك براي طيور به روش Force Feeding
6 – انجام آزمايشات مختلف جهت تعيين پارامترهاي بيوشيميايي خون و ادرار
7 – انجام آزمايشات به منظور بررسي و تاييد فني ارزش غذايي مواد خوراكي ارسالي از سوي سازمانها و مراكز دولتي و بخش خصوصي
خدمات قابل ارائه:
1- اندازه گيري ماده خشك
2- اندازه گيري پروتئين خام
3- اندازه گيري انرژي خام
4- اندازه گيري الياف خام
5- اندازه گيري چربي خام
6- اندازه گيري خاكستر
7- اندازه گيري عناصر معدني شامل :كلسيم ، فسفر، آهن، روي، مس، منگنز، منيزيم، پتاسيم ، سديم، كلر، سرب وگوگرد
8- اندازه گيري ديواره سلولي(NDF )
9- اندازه گيري ديواره سلولي بدون همي سلولز(ِADF )
10- اندازه گيري ليگنين (ADL )
11- اندازه گيري اوره
12- اندازه گيري نيتروژن فرار ( TVN)
13- اندازه گيري خاكستر نامحلول در اسيد (AIA)
14- اندازه گيري كل اسيد هاي چرب فرار (TVFA)
15- اندازه گيري نيتروژن آمونياكي (N- NH3 )
16- اندازه گيري pH
17- اندازه گيري قابليت هضم به روش حيوان زنده (in vivo ) شامل قابليت هضم ماده خشك ، ماده آلي، پروتئين خام، الياف خام ، چربي خام و انرژي خام و كل مواد مغذي قابل هضم ( TDN)
18- اندازه گيري قابليت هضم به روش آزمايشگاهي (in vitro )شامل قابليت هضم ماده خشك ، ماده آلي و ماده آلي در ماده خشك
19- تكنيك آزمايشگاهي توليد گاز ( in vitro Gas Production Technique )
20- اندازه گيري تجزيه پذيري ماده خشك ، ماده آلي و پروتئين خام
21- اندازه گيري انرژي قابل متابوليسم ( ME) در طيور
22- اندازه گيري كل تانن و كل تركيبات فنلي قابل استخراج
23- اندازه گيري كربوهيدراتهاي غير ساختماني (نشاسته و قندهاي محلول)
24- اندازه گيري سلولز و همي سلولز
25- اندازه گيري فيبر محلول، فيبر نامحلول و بتا گلوكان
26- اندازه گيري ويسكوزيته
27- اندازه گيري به روش CNCPS
28- اندازه گيري كروم به روش اسپكتروفتومتري جهت تعيين قابليت هضم به روش in vivo
آزمایشگاه فیزیولوژی تغذیه
1 – تعیین میزان قابلیت هضم مواد خوراکی دام و طیور به روش in vitro in vivo , و…
2 – تعیین میزان تجزیه پذیری خوراک دام (ماده خشک، پروتئین خام و …) به روش in situ
3 – تعیین میزان تخمیرپذیری و انرژی قابل متابولیسم خوراک دام (نشحوارکنندگان) به روش تکنیک آزمایشگاهی تولیدگاز (In vitro Gas Production Technique)
آزمایشگاه بیوشیمی
-
استخراج چربي براي اندازه گيري اسيدهاي چرب با GC به روش سوكسله
-
استخراج چربي براي اندازه گيري اسيدهاي چرب با GC به روش فولش
-
اندازه گيري اسيدهاي چرب با GC شامل مشتق سازي و تزريق
-
اندازه گيري اسيدهاي چرب فرار سيلو و شيرابه شكمبه با GC – شامل آماده سازي، عصاره گيري و تزريق
-
تعیین پروفیل اسیدهای چرب در مواد خوراکی و فرآورده های دامی با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی
-
بررسی و بهکارگیری مکمل های مواد معدنی الی و رنگدانه های گیاهی در تغذیه دام و طیور
آزمایشگاه ژنتیک مولکولی
شرح وظایف آزمایشگاه:
1 – انجام تست های انساب و انتساب در دام های اهلی ایران
2 – تشخیص بیماری های ژنتیکی دامی با استفاده از تکنیک های ژنتیک مولکولی
3 – شناسایی مولکولی نژاد های بومی و ارائه برنامه حفاظتی برای جمعیت های دامی کشور
4 – مطالعه ژن های کاندیدای مرتبط با صفت تولیدی و تولید مثلی جمعیت های دامی کشور
5 – مطالعه بیان ژن ها به منظور بهینه سازی مصرف مواد مغذی در دام های کشور
6 – تعیین توالی قطعات ژنی در مطالعات ژنتیکی
خدمات قابل ارائه:
1- انجام آزمايشات كامل سيتوژنتيكي دام و طيور و زنبور عسل شامل : استخراج كروموزوم از خون و بافت ،كاريوتايپ، نواربندي كروموزومها (C و G باندينگ )
2- استخراج DNA از خون ، بافت ، شير و اسپرم موجودات مختلف
3- ژنوتايپينگ ماركرهاي RAPD ، ميكروساتلايت، RFLP و …
4- مطالعه بر روي پلي مورفيسم ژنهاي اقتصادي دام ، طيور و زنبور عسل
5- آزمون تست انساب
6- كشت و مطالعه بر روي باكتريها و پروبيوتيك ها
آزمایشگاه میکروب شناسی
شرح وظایف آزمایشگاه:
شناسایی، جداسازی و خالص سازی وتولید آزمایشگاهی سوش های پروبیوتیک در تغذیه دام و طیور و صنایع غذایی
خدمات قابل ارائه:
-
انجام آزمایشات میکروبی
-
اندازهگیری توتال کانت
-
اندازهگیری کلی فرم
-
اندازهگیری ایشرشیا کلی
-
اندازهگیری کپک، مخمر و…)
-
تولید آزمایشگاهی آنزیم های میکروبی (باکتریایی و قارچی) جهت استفاده در تغذیه دام و طیور
آزمایشگاه الیاف دامی و پوست
شرح وظایف آزمایشگاه:
1- تعیین خصوصیات کمی و کیفی (فیزیکی و شیمیایی) الیاف دامی(شامل شستشوی پشم و حلاجی الیاف دامی – اندازه گیری طول استاپل – قطر الیاف – طول (XH و XB) الیاف – درصد کرک و مو – چربی – راندمان – استحکام و تعیین مدولاسیون)
2- تعیین خصوصیات کمی و کیفی (فیزیکی و شیمیایی) پوست و چرم دام (شامل: اندازه گیری ضخامت پوست، گرین فوتاژ در پوست)
3- تعیین خصوصیات فولیکولی تولید کننده الیاف دامی
خدمات قابل ارائه:
الف) آزمایشات مطالعات الیاف
-
نمونه برداری از پوست دام(2 عدد)
-
تناسب فولیکولی (نسبت S/P)
-
فعالیت فولیکولی
-
تراکم فولیکولی
-
نمونه برداري از روي بدن دام
-
اندازه گيري طول دسته الياف روي بدن دام
-
اندازه گيري طول دسته الياف در آزمايشگاه
-
اندازه گيري طول الياف با خط كش (100 تار)
-
شناسايي الياف (حقيقي، كمپ، مدولايي و …)
-
شناسايي الياف (كرك و مو)
-
اندازه گيري چربي (به روش Soxtec)
-
اندازه گيري بازده (راندمان)
-
اندازه گيري مواد گياهي (با روش سود سوزآور)
-
اندازه گيري مواد گياهي (با روش دستي)
-
اندازه گيري مدولاسيون (با ميكروسكوپ)
-
اندازه گيري قطر (با ميكروسكوپ)
-
اندازه گيري قطر و مدولاسيون
-
اندازه گيري طول (آلميتر)
-
اندازه گيري استحكام و كشش پذيري(10 تار از هر نمونه)
ب) آزمایشات مطالعات چرم و پوست
-
نمونه برداري پوست و چرم
-
اندازه گيري چربي پوست
-
اندازه گيري ماده خشك چرم
-
اندازه گيري ازت (به روش كلدال)
-
اندازه گيري pH پوست و چرم
-
اندازه گيري دانسيته
-
اندازه گيري مساحت پوست و چرم
-
تعيين ابعاد پوست و چرم (طول و عرض)
-
تعيين ضخامت (با كوليس ورنيه)
-
تعيين ضخامت (به روش دستي )
-
تعيين خاكستر سولفاته / خاكستر نامحلول در آب
-
اندازه گيري خاكستر كل
-
اندازه گيري استحكام و ازدياد طول
-
اندازه گيري طول الياف با خط كش (100 تار) و تعيين ظريب تغيير طول
-
تعيين در صد مو در الياف كرك( موكشي شده – شسته شده )
-
اندازه گيري قطر الياف ( ميكروسكوپ )و تعيين ظريب تغييرات
-
اندازه گيري ازت آزاد پوست (به روش كلدال)
-
در صد مواد قابل حل در آب (پوست)
-
اندازه گيري استحكام و ازدياد طول(پوست و چرم )
-
اندازه گيري استحكام (پوست و چرم )
-
اندازه گيري ازدياد طول
-
اندازه گيري بارپارگي يك زبانه اي
-
اندازه گيري بارپارگي دو زبانه اي
-
ريخت شناسي بافت روده و غيره
آزمایشگاه شیر و فرآورده لبنی
شرح وظایف آزمایشگاه:
1- انجام آزمایشات فیزیکوشیمیایی شیر و فرآورده های آن (اندازه گیری ازت کل، ازت محلول، ازت غیر پروتئینی، چربی، نمک، خاکستر و …)
2- تولید آزمایشگاهی انواع فرآورده های لبنی در سطح پایلوت
خدمات قابل ارائه:
1- اندازه گيري اسيديته در شير و فرآورده هاي لبني
2- اندازه گيري pH در شير و فرآورده هاي لبني
3- اندازه گيري ماده خشك در شير و فرآورده هاي لبني
4- اندازه گيري پروتئين در شير و فرآورده هاي لبني
5- اندازه گيري NPN در شير و فرآورده هاي لبني
6- اندازه گيري ازت آزاد در شير و فرآورده هاي لبني
7- اندازه گيري ازت محلول در شير و فرآورده هاي لبني
8- اندازه گيري چربي در شير و فرآورده هاي لبني
9- اندازه گيري خاكستر در شير و فرآورده هاي لبني
10- اندازه گيري نمك در شير و فرآورده هاي لبني
11- اندازه گيري مواد معدني شامل :كلسيم، فسفر، منيزيم و پتاسيم در شير و فرآورده هاي لبني
12- اندازه گيري درصدهاي چربي، پروتئين، لاكتوز، ماده خشك و SNF در شير و فرآورده هاي لبني با استفاده از دستگاه ميلكواسكن
آزمایشگاه گوشت
شرح وظایف آزمایشگاه:
1- تعیین میزان ترکیبات شیمیایی گوشت و فرآورده های آن
2- تعیین صفات کیفی و تکنولوژیکی گوشت (رنگ و تعیین WHC در گوشت و فرآورده های گوشتی، ماندگاری (TBA) و …)
خدمات قابل ارائه:
1- اندازه گيري pH در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
2- اندازه گيري ماده خشك در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
3- اندازه گيري پروتئين در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
4- اندازه گيري ازت غير پروتئيني در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
5- اندازه گيري چربي در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
6- اندازه گيري خاكستر در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
7- اندازه گيري مواد معدني شامل : كلسيم، فسفر، منيزيم، پتاسيم و سديم در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
8- اندازه گيري افت وزن پس از پخت در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
9- اندازه گيري WHC در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
10- اندازه گيري TVN در گوشت و فراورده هاي گوشتي دام و طيور
آزمایشگاه تخم مرغ
شرح وظایف آزمایشگاه:
1- تعیین خصوصیات کیفی و ظاهری تخم مرغ (شامل : وزن، ارتفاع، سفیده، واحد هاو، وزن پوسته، رنگ زرده ، ضخامت پوسته، استحکام پوسته، وزن مخصوص و …)
خدمات قابل ارائه:
1- اندازه گيري وزن تخم مرغ
2- اندازه گيري ارتفاع سفيده تخم مرغ
3- اندازه گيري واحد هاو تخم مرغ
4- اندازه گيري وزن پوسته تخم مرغ
5- تعيين نمره رنگ زرده تخم مرغ
6- اندازه گيري ضخامت پوسته تخم مرغ
7- اندازه گيري استحكام تخم مرغ
8- اندازه گيري وزن مخصوص تخم مرغ
9- اندازه گيري كلسترول تخم مرغ
آزمایشگاه عسل
شرح وظایف آزمایشگاه:
-
انجام آزمایشات شیمیایی کنترل کیفی عسل
-
بررسی خصوصیات ظاهری عسل
خدمات قابل ارائه:
-
اندازهگیری رطوبت
-
اندازهگیری هیدروکسی متیل فورفورال(HMF)
-
اندازهگیری اسیدیته
-
اندازهگیری pH
-
اندازهگیری ساکارز
-
اندازهگیری نسبت گلوکز به فروکتوز
-
اندازهگیری قندهای احیا کننده
-
اندازهگیری خاکستر
-
اندازهگیری دیاستاز
-
اندازهگیری گلوکز تجارتی
-
خصوصیات ظاهری عسل (شامل : بو، طعم، رنگ، كف، تميزي)